שחר מזרחי, השוטר שהורשע בהריגת הפורץ מוחמד גנאיים מבקה אל-גרבייה, יישלח ל-30 חודשי מאסר בפועל, במקום 15 בלבד - זאת לאחר שמזרחי עצמו ערער על חומרת עונשו לבית המשפט העליון.
הרכב של 3 שופטי העליון, בראשות הנשיאה דורית ביניש, קיבל את ההחלטה. את המחלקה הפלילית בפרקליטת המדינה ייצגה עו"ד תמר פרוש, ואת הערעור בשמו של מזרחי הגיש עורך דינו, דוד ליבאי.
בית המשפט המחוזי בפתח תקווה מסר את גזר הדין המקורי למזרחי בחודש ספטמבר 2009 - 30 חודשי מאסר, מתוכם 15 בפועל. מזרחי כאמור ערער על העונש, אך במקום הקלה בעונש, קיבל החמרה.
אמו של מזרחי צעקה על ביניש: "אין לך ילדים"
בהחלטתם כתבו שופטי העליון כי "בית המשפט המחוזי שגה בכך שנתן משקל יתר לשיקולים הנוגעים לנסיבותיו האישיות של המערער ולא נתן משקל מספיק לשיקולים הנוגעים לערך חיי האדם שנגדעו על ידי המערער, ואף לא לשיקולי ההרתעה הרחבים יותר. אנו סבורים, אפוא, כי מן הראוי להחמיר בעונשו של המערער במידה משמעותית".
"יש לזכור כי המערער הורשע בעבירת הריגה ועל כן על העונש שהוטל עליו לשקף את ערך קדושת חיי האדם במשפטנו", הוסיפו. "על העונש להלום את חומרת מעשהו של המערער שבירי בלתי מוצדק גרם למותו של אדם, וזאת אף אם אותו אדם היה עבריין, שאינו מעורר אהדה יתרה. אנו רואים אף חשיבות רבה להבהיר, כי גם שוטרים העוסקים במלאכת אכיפת החוק, הנאלצים להתמודד עם מצבים קשים, כפופים להוראות החוק".
אחר הקראת גזר הדין פרצה מהומה באולם בית המשפט. אמו של שחר מזרחי צעקה על השופטת ביניש במשך דקות ארוכות: "אין לך ילדים, את לא יכולה לעשות לנו את זה", והוסיפה, "אמרתי לשחר שאם ירשיעו אותו אני ארד מהארץ, והוא אמר לי 'אמא, די, זאת המדינה שלנו'". גם בני משפחה אחרים קראו קריאות גנאי לעבר השופטים.
לאחר דקות ארוכות של מהומה, הוצאו בני משפחתו של מזרחי מאולם בית המשפט.
תגובות נזעמות: "החלטה אומללה", "מנותקים מהעם"
ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) אמר בתגובה להחלטה כי "הכפלת הענישה לשוטר שמילא את תפקידו, היא רוח גבית לעבריינות שהפכה את חיי האזרחים לגיהנום. שוב הוכח שבית המשפט העליון מנותק מהעם. נראה שלו היה מדובר בגניבת רכב לביניש, השוטר המסכל היה מקבל ממנה צל"ש".
אביגיל שררה, מנכ"לית ארגון נשות השוטרים והסוהרים, הביעה גם היא זעם. "אנו מצטערים על החלטה אומללה זו של בית המשפט. זהו גזר דין לכלל השוטרים שיחשבו פעמיים ושלוש לפני כל פעולה ויאלצו ללכת עם עו"ד צמוד בכל פעילות מבצעית באשר היא".
"החלטה כזו תלמד את השוטרים להקטין ראש ולוותר על ביצוע הפעילות בצורה הטובה ביותר. המקרה של מזרחי הוא סיפור של שוטר מצטיין ומסור שתוך סיכון חייו נקלע לסיטואציה בלתי אפשרית. מדובר כאן על זכותם של השוטרים להגנה עצמית בעת מילוי תפקידם", הוסיפה.
ירה בראשו של החשוד - והרג אותו
בתחילת חודש יולי 2006, עסק מזרחי בשעות הלילה בפעילות יזומה לחשיפה ומניעה של פריצות לכלי רכב באזור רחוב הדקלים בפרדס חנה, יחד עם שלושה שוטרים נוספים. אחד השוטרים התמקם בבניין סמוך בעמדת תצפית המשקיפה לעבר חניון כלי הרכב בקרבת מקום, ואילו הנאשם ושני שוטרים נוספים המתינו ברכב המשטרתי.
השוטר דיווח לצוות ברכב כי הוא מבחין באדם שהחזיק כלי פריצה וניסה לפרוץ רכב מסוג מאזדה שחנה בחניון ברחוב הדקלים. בהמשך, הנאשם הזדהה כאיש משטרה וצעק לחשוד שהחל להימלט לעצור.
"הנאשם רדף אחרי המנוח וכשהגיע האחרון בסמוך למיצובישי השיג אותו", נטען בכתב האישום. "בין המנוח לנאשם התפתח עימות במהלכו הדף המנוח את הנאשם, נכנס למיצובישי, התיישב במושב הנהג, וסגר את הדלת, בניסיון להימלט מהמקום. הנאשם שלף את האקדח, ניפץ באמצעותו את שמשת דלת הנהג, ובניסיון למנוע מהמנוח להימלט מהמקום, ירה לכוונו יריה אחת. כתוצאה מכך, חדר קליע לראשו של המנוח וגרם למותו".
"גם אם חש הנאשם סכנה מסוימת כתוצאה מפגיעה זו, איני סבור שהוא חש סובייקטיבית סכנה מוחשית לחייו", ציין שופט ביהמ"ש המחוזי ד"ר מנחם פינקלשטיין בהכרעת הדין. "משמעותה של קביעה זו היא שלילת תחולתו במקרה זה של סייג ההגנה העצמית. גם אם תחילת פנייתו של הרכב גרמה לנאשם סכנה מסוימת שאינה סכנת דריסה ואינה סכנת חיים, לא הייתה כל הצדקה לירי מיידי מטווח קצר לעבר ראשו של המנוח".