מדינת ישראל נגד אהוד אולמרט - סיבוב שני: בית המשפט העליון התכנס הבוקר (ג') לדיון ראשון בערעור על זיכויו של אולמרט מהעבירות שיוחסו לו בפרשת "ראשונטורס" ובפרשת "מעטפות הכסף", ועל הרשעתו בעבירה של הפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות. כמו כן ערערה הפרקליטות על זיכויה של ראש לשכתו לשעבר שולה זקן, מעבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בפרשת "ראשונטורס", ומבקשת להחמיר בעונשה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 באינטרנט
הרכב מורחב של חמישה שופטים, ובראשו נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, דן בערעור המדינה על זיכויו של ראש הממשלה לשעבר. בסביבתו של אולמרט אומרים כי מדובר ברדיפה. לדברי מקורביו ועורכי דינו ברגע שהרכב מורחב של שופטים נותן את פסיקתו, אין זה הגון להגיש ערעור, ויש להניח לנושא ולהמשיך הלאה. מקורביו מקווים כי הדיונים בבית המשפט היום וביום חמישי יסתיימו בזיכוי הכמעט מוחלט של ראש הממשלה לשעבר.
מדובר בשלב נוסף במשפט וכתב האישום שהשפיעו השפעה רבה על הפוליטיקה הישראלית. בשנים בהם כיהן אהוד אולמרט כראש הממשלה, נפתח נגדו תיק אחר תיק בעבירות שונות, שאוגדו לשני משפטים: המשפט הנוכחי, ומשפט מקביל בפרשת הולילנד שמתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים.
המשפט הנוכחי משלב שלוש פרשות שונות. בעקבות הגשת כתב האישום, אילצה הפרקליטות את אולמרט להתפטר מתפקידו כראש ממשלה, לפני חמש שנים, ובכך הייתה השפעה חסרת תקדים של מערכת המשפט על הרשות המבצעת, שאולמרט עמד בראשה.
המחוזי זיכה את אולמרט כמעט מכל האישומים
בית המשפט המחוזי בירושלים זיכה לפני שנה את ראש הממשלה לשעבר מרוב האישומים נגדו - והוא הורשע רק בעבירה של הפרת אמונים בפרשה אחת הפרקליטות החליטה לערער על החלטת בית המשפט המחוזי, במהלך שהרתיח את אולמרט ואת מקורביו. לאחר הזיכוי, מקורבו של אולמרט אמנון דנקנר ז"ל המליץ לפרקליט המדינה לדור להתאבד.
"זו החלטה בלתי סבירה באופן מהותי, שכן המערערת לא נתנה משקל ראוי לכל אחד מהשיקולים הרלוונטיים שהיה עליה להביא בחשבון בבואה לקבל החלטה אם להגיש ערעור אם לאו", נכתב בתשובתו של אולמרט לבית המשפט העליון שידון היום בערעור.
אחת הטענות המרכזיות של ראש הממשלה לשעבר היא כי בהגשת הערעור לא לקחה בחשבון את הסבל שעבר. "על הפרקליטות להביא במניין שיקוליה את אינטרס הנאשם כי יונח לו לנפשו, לאחר שבסיום מסכת הקשיים והייסורים שזימן לו ההליך הפלילי, זכה לנשום לרווחה ולשוב לשגרת יומו", טענו עורכי דינו של אולמרט.
"פרקליט המדינה הפך מעורב אישית"
יתרה על כך, טוען ראש הממשלה לשעבר כי בהחלטה להגיש ערעור על זיכויו, לא ניתן מספיק משקל לעובדה שהרכב של שלושה שופטים זיכה אותו. "משזוכה פה אחד, אין עוד הצדקה להעצים ולהמשיך את עינוי הדין שהיה מנת חלקו בכל אותן שנים, בו האישומים החמורים מהם זוכה בסוף היום ריחפו מעל ראשו כלהט החרב המתהפכת", נכתב בתשובה לערעור.
לטענתו של אולמרט, בעיה נוספת טמונה בשיקול דעת לקוי של פרקליט המדינה דאז משה לדור. "הוא הפך מעורב באופן אישי בתוצאות משפטו", צויין בתשובה לבית המשפט. בתשובה מונים עורכי הדין סדרה של ליקויים, לטענתם, בהתנהלותו של פרקליט המדינה. "התבטאויותיו הקיצוניות וחסרות התקדים כנגד המשיב, סירובו להתנצל על דבריו, ותביעת הדיבה שנאלץ המשיב להגיש, אשר רק בעקבותיה נאות פרקליט המדינה להתנצל, הפכו את פרקליט המדינה לבעל עניין אישי בתוצאות משפטו, לא רק בשל הפגיעה ביוקרתו המקצועית נוכח זיכויו של המשיב, אלא גם בשל המשקעים המיותרים שנוצרו".
ביקורת על העד משה טלנסקי
כתב האישום שהוגש נגד ראש הממשלה לשעבר מתייחס לשנים 2002-2006, אז כיהן אולמרט ראש העיר ירושלים ושר בממשלה. "במהלך תקופה זו ניצלו הנאשמים לרעה את מעמדו של אולמרט ואת תפקידיו הציבוריים הרמים... לפעילות שיטתית ומתמשכת להפקת טובות הנאה כספיות לנאשם, בדרכים שונות וממקורות שונים", נטען באישום.
נוסף על כך, נכתב בכתב האישום כי "מעשים אלה ביצעו הנאשמים, בין היתר, בדרכי מרמה נגד גופים ומוסדות ציבוריים, כלפי המדינה וכלפי נושאי משרה בה, והכל - באופן המנוגד לדין, לנורמות ולכללים המחייבים שר ועובד ציבור". כאמור, זוכה אולמרט כמעט מכל האישומים נגדו תוך שבית המשפט המחוזי מעביר ביקורת קשה על הפרקליטות וגם על העד המרכזי עליו הסתמכה - משה טלנסקי.