בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב החליט כי עזבונו של הסופר היהודי פרנץ קפקא, מגדולי אנשי הרוח של המאה ה-20 יועברו לארכיון הספרייה הלאומית בירושלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לא בכל יום, ודאי שלא כדבר שבשגרה, מזדמן לשופט לצלול לנבכי ההיסטוריה כאשר זו נגלית לפניו", פתחה השופטת טליה קופלמן פרדו את דבריה. "הבקשה שהוגשה על ידי התובעות, פתחה צוהר לחייהם, מאווייהם, תסכוליהם ולמעשה לנפשותיהם של שניים מגדולי הרוח של המאה העשרים".
כתביו של קפקא הועברו לאחר מותו לחברו הקרוב מקס ברוד, ציוני אדוק שעלה לישראל בשנות ה-30 ודאג לפרסום מרבית מיצירותיו של הסופר לאחר מותו. משהלך ברוד לעולמו, ביקש ממזכירתו, אילזה אסתר הופה, שתדאג להעברת עזבונו, הכולל את יצירותיו הרבות של קפקא, לארכיון ציבורי בירושלים.
מאבק על היצירות הספרותיות
הופה, מזכירתו של ברוד לא עשתה כן, ולאחר מותה לפני כחמש שנים החל מאבק משפטי בין יורשיה בדבר עתיד עזבונו של ברוד המכיל את יצירותיו האלמותיות של הסופר האגדי.
"עוד בצוואתו משנת 1948, הביע ברוד את רצונו שעזבונו הספרותי יועברו לספרייה יהודית ציבורית או לארכיון בפלסטינה", כתבה השופטת בפסק הדין. "הוא חזר על רצונו זה בכך שקבע את ספריית אוניברסיטת ירושלים כגנזך ראשון".
ובכך, תמה לה פרשה משפטית שהחלה לפני 5 שנים ותעלומה שריתקה את עולם הספרות במשך מספר עשורים. בקרוב יועברו כתביהם של קפקא וברוד לידי הארכיון הירושלמי ויאפשרו גישה, אמנם חלקית, ליצירות שהפכו לאבן דרך בספרות העולמית.