שופטי בג"ץ קיבלו הערב (חמישי) את העתירה שהוגשה לבית המשפט לפינוי מאחז עמונה שבשומרון, וקבעו כי על המדינה להרוס את בתי המאחז בתוך שנתיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההחלטה להורות על הריסת 45 בתי המאחז, היושבים על שטחים פרטיים בבעלותם של תושבים פלסטינים, התקבלה על ידי נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, השופטת אסתר חיות והשופט חנן מלצר. בהחלטתו, קבע הנשיא גרוניס כי "מרבית המבנים משמשים למגורים, ועל מנת שתהיה אפשרות לבחון חלופות למגורי התושבים, אנו מורים כי הצווים ימומשו תוך שנתיים מיום מתן פסק דין זה".
העותרים הם בעלי זכויות בחלקות בהן בוצעה בנייה ביישוב עמונה, או בחלקות הסמוכות להן. אחד מהעותרים, נאאל נמר חמד, הוא ראש מועצת הכפר סילוואד, המצוי בסמיכות ליישוב.
"לא בנקל מורים אנו על ביצוע של צווים שמתוקפם יפונו מבני היישוב, המשמשים למגורים של תושביהם במשך שנים לא מעטות", הוסיפו השופטים. "אין ספק כי השלכות ביצועם של צווי ההריסה קשות וכואבות הן עבור התושבים ובני משפחותיהם, שהשתקעו ביישוב והקימו בו קהילה משותפת".
עם זאת, שופטי בג"ץ הבהירו כי הקושי הרגשי אינו מצדיק בנייה לא חוקית. "אין בקושי זה כדי לאפשר הכשרה של בנייה בלתי חוקית על קרקע פרטית, ואין בו כדי להצדיק אי-אכיפה של הדין מצד המדינה", קבעו השופטים. "אי פינויים של המבנים מהווה הפרה של התחייבויותיהם החוזרות של המדינה בפני בית המשפט לביצועם של צווי ההריסה, תוך פגיעה חריפה בזכויותיהם של התושבים המוגנים באזור ומניעת גישתם לקניינם הפרטי".
השופטים הוסיפו בפסיקתם: "פגיעה זו בשלטון החוק ובזכויות התושבים המוגנים היא המחייבת, על אף הפגיעה בתושבי היישוב, את פינויים של המבנים".
יושב-ראש הכנסת, יולי (יואל) אדלשטיין, אמר על ההחלטה כי "היא קשה, כואבת ומקוממת. לצד ההקפדה על שלטון החוק מצופה היה כי השכל הישר יגבר וכי אכיפת החוק תהיה מידתית ושוויונית, שהרי מדובר ביישוב פורח ומבוסס שמשפחות רבות בנו בו את ביתן מבלי לנשל איש באופן ממשי. חבל שבשם הדווקנות המשפטית ואצטלא של הגנה על זכויות, פוגעים שוב במתיישבים. אני מקווה מאוד שהזמן שהוקצב יאפשר פתרון סביר ואנושי למשפחות".