הבוקר (חמישי) הוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה לתביעה ייצוגית בסך 50 מיליון שקלים נגד חברות הביצים תנובה, גליקסמן ולסר, זאת בעקבות תחקיר חדשות 2 ששודר השבוע במהדורה המרכזית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מגיש התביעה, משה קוליאן, טוען באמצעות עורכי דינו האני וניזאר טנוס, כי החברות שיווקו לצרכנים ביצים שיוצרו תוך הפרת כללים בסיסיים של בריאות הציבור, ועל כן הן אינן ראויות למאכל. "הביצים שהנתבעים משווקים כוללות גם ביצים שהיו מלוכלכות בלשלשת ובדם, שנשטפו בידי הלולנים במים", נכתב בתביעה. "השטיפה במים הופכת את קליפת הביצה לחדירה יותר לחיידקים כגון חיידק הסלמונלה המסוכן".
עוד טוען קוליאן כי החברות הפרו את חוק הגנת הצרכן, בכך שהטעו את הצרכנים בפרסומיהן בהצגת מצג שווא של תנאי מחיה טובים של התרנגולות המטילות, ומציין את הפער בין האיורים הפסטורליים על אריזות הביצים של תנובה, לסר וגליקסמן, בהן נראות תרנגולות חופשיות על רקע כרי דשא ירוקים ונקיים, לבין המציאות הנשקפת מהתחקיר.
"הנתבעים שיווקו ביצים שיוצרו בלולים עברייניים, נטולי רישיון לפי חוק רישוי עסקים, ואשר אינם עומדים בסטנדרטים שנקבעו לעניין זה עוד בשנת 1981", נטען בתביעה. "תנאי הסניטציה בלולים ירודים. הלשלשת מצטברת מתחת לכלובים בערימות גבוהות, ומפונה לעתים רחוקות ביותר, התרנגולות מוחזקות בכלובי רשת קטנים ביותר, לעתים אף שלוש תרנגולות בתא, באופן שהן מטפסות זו על זו, ומנסות להוציא כמה שיותר חלקים מגופן אל מחוץ לרשת, מה שמסתיים לעתים בחנק בין סורגי המתכת".
"תחושות קשות של זעם ושל אשם"
התובע מדגיש כי ביצים רבות מוטלות כשהן מכוסות בדם, הלולנים שוטפים אותן במים והנתבעים משווקים אותן לציבור. "התרנגולות סובלות ממחלות, פציעות וטפילים; התרנגולות לא מקבלות טיפול רפואי והן גוססות ומתות בכלובים; גוויותיהן של תרנגולות מוטלות בכלובים ונרקבות בהם", כתב קוליאן.
התובע טוען לפגיעה ברגשות הצרכנים. "בעקבות חשיפת טיבן האמיתי של הביצים שמשווקים הנתבעים, התעוררו במבקש, כמו גם בשאר חברי הקבוצה, תחושות קשות של זעם ושל אשם על כך ששותפו שלא מדעת במעשי התעללות מזוויעים ולאורך שנים", כתב התובע. "מעשיהם של הנתבעים הביאו לתחושות כעס וחרדה על כך שבמשך שנים אכלו ונתנו לילדיהם לאכול מוצרים מסוכנים לבריאות ובטיב ירוד מבחינה היגיינית וסניטרית; ותחושות גועל וכעס על האוכל המזוהם והמטונף שצרכו".
משרד הבריאות: התקנות ישונו
בעקבות התחקיר, במשרד הבריאות הבהירו אתמול כי בימים אלה הם עובדים על שינוי שתי תקנות הקשורות במיון ושיווק ביצים על מנת לתת מענה לנושא הפיקוח על הביצים החל מהמשק ועד השיווק.
במשרד ציינו כי הפיקוח על הימצאות חיידק הסלמונלה במשק הלול ובכלל זה בביצי מאכל גולמיים, נמצא באחריותם וסמכותם של השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות. בדומה לבשר עוף גולמי, גם ביצי מאכל גולמיים עלולים להכיל חיידקי סלמונלה. לכן, מזהיר משרד הבריאות את הציבור שלא לצרוך ביצים טרם בישולן.
גם במשרד החקלאות ופיתוח הכפר אמרו אתמול כי יעצרו שיווק ביצים מכל לול שלא יעמוד בסטנדרטים אותם דורש המשרד מהמגדלים. החל מחודש ספטמבר האחרון, לאחר פרסום הנחיות המשרד למגדלים לגידול נאות ובטוח של ביצים, מפקחי המשרד אוכפים את קיום ההנחיות בשטח.