בצל הסערה הפוליטית שגלשה לתוך כותלי בית המשפט העליון וחוללה עימות בין בכירי מערכת המשפט אליה הצטרפו גם חלק משרי הממשלה, מתקיים הערב (רביעי) בגוש עציון טקס חגיגות היובל להתיישבות ביהודה ושומרון, רמת הגולן ובקעת הירדן. במהלך הטקס נאם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהצהיר כי "ההתיישבות חשובה לכם באותה מידה שהיא חשובה לי, לכן אני אומר באופן ברור - לא תהיה יותר עקירה של יישובים בארץ ישראל".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מה היה במקומות האלה שלא אנחנו שלטנו בהם?", המשיך נתניהו. " צבא זר, פעילות טרור בלתי פוסקת, עמדות נשק מאיימות ושדות מוקשים. אנחנו אלה שהבאנו ברכה לחלק הזה ולשאר החלקים בארץ: תיירות בגולן, חקלאות בבקעת הירדן והתיישבות מפוארת ביהודה ושומרון שאנחנו שומרים עליה ומחזקים אותה באחריות, בחוכמה ובהתמדה".
עוד הוסיף נתניהו: "זו לא רק שאלה של קשר עם המולדת. זו לא הדרך לעשות שלום. לא נעקור לא יהודים ולא ערבים. לא שלום קיבלנו כשעקרנו יישובים, אלא קיבלנו טרור וטילים. על כך לא נחזור יותר. העקירה הזאת הייתה רק הקדימון למה שמתחולל במזרח התיכון. כל שטח שנופל לידי האיסלאם הקיצוני הופך לשטח של מוות. לא נפקיר את ביתנו הלאומי לסכנה - הגוש תמיד יהיה חלק ממדינת ישראל".
זמן קצר לאחר מכן נאם שר החינוך נפתלי בנט, שקרא פעם נוספת לספח את שטחי C. "זו העת להחיל ריבונות על הארץ הטובה מאוד מאוד שלנו וכן, אין עת טובה לכך מעכשיו. ממש עכשיו", קרא השר מעל בימת הנואמים.
"אינני מקל ראש בצעד כזה", המשיך בנט. "כדי להחיל ריבונות צריך תזמון ואומץ לב. כבנים ששבים אל אדמתם ולא ככובשים זרים. אין זמן טוב מזה, גם אם תהיה התנגדות בעולם אנחנו נתגבר. גם הוא מבין את כל מה שהציבור הישראלי מבין - ארץ ישראל לא תחולק שוב".
לפני תחילת הטקס, התאספו עשרות פעילי "שלום עכשיו" שהפגינו נגד הכיבוש. "אין סיבה למסיבה", קראו המפגינים. "ההתנחלויות הורסות את ישראל - דורשים שתי מדינות".
בג"ץ: "מעמד יו"ש במחלוקת ציבורית עמוקה"
זמן קצר קודם לכן דחו שופטי בג"ץ את העתירה שהגישה עמותת "רגבים" בדרישה שנשיאת העליון מרים נאור תנמק מדוע קיבלה את ההחלטה לא להגיע או לשלוח נציג לטקס הממלכתי. לטענת השופטים, שהם, עמית ודנציגר, העתירה התייתרה מאחר שנאור הגישה מוקדם יותר הסבר רשמי להחלטתה.
לצד דחיית העתירה, הם גיבו את עמדתה של הנשיאה שטענה כי מדובר באירוע בעל אופי פוליטי ושאינו ממלכתי ולכן לא ראוי ששופטי העליון ישתתפו בו. "אין חולק על העובדה עליה עמדה המשיבה 3 (השופטת נאור) בהחלטתה כי מעמדם של שטחי איו"ש שנוי במחלוקת ציבורית עמוקה", הסבירו.
"ההחלטה שלא ליטול חלק באירוע השנוי במחלוקת ציבורית, ואשר עשוי להתפרש כבעל אופי פוליטי, נחוצה גם למען הגנה על מעמדה העצמאי של הרשות השופטת ולשם שמירת אמון הציבור במערכת המשפט", הוסיפו השופטים. לדבריהם, שמירה על מערכת משפט בלתי תלויה והגנה על אמון הציבור בה דרושים לשימור אופיה הדמוקרטי של המדינה.
בתגובה להחלטה בג"ץ, בעמותת "רגבים" מסרו כי "על אף דחייתה הלא מפתיעה של העתירה, ניתן לומר שהעתירה השיגה את יעדיה בכך שהעלתה לדיון ציבורי את התנהלותו של בית המשפט העליון. הפגיעה והכרסום בסמכויות הרשות המבצעת פוגעת אנושות בעקרון הפרדת הרשויות".
שקד נגד החלטת נאור: "המהלך היה שגיאה"
זמן קצר קודם לכן התראיינה שרת המשפטים איילת שקד ל"שש עם עודד בן עמי" ותקפה את ההחלטה של נאור. "אנשי הרשות השופטת כחלק מהיותם חברים בסגל א', הסגל הבכיר של מדינת ישראל, מוזמנים לטקס ובעיניי היו צריכים לכבד את הטקס. זה מינימום של כבוד הדדי בין הרשויות", אמרה השרה.
"אני חושבת שהנשיאה לא רצתה להכניס את הרשות השופטת למהלך פוליטי, אך בפועל עשתה את זה בהפוך על הפוך", המשיכה. "כרגע יש ציבור רחב מאוד שחושב שהרשות השופטת בעצם מתנכלת או מדירה את רגליה בשל סיבות פוליטיות. בגלל זה המהלך הזה היה שגיאה. אני מקווה שזה לא יחזור שוב".
קודם לכן, שיגרה שרת המשפטים מכתב לנאור בו האשימה את הנשיאה בכך שהיא "פרמה את הממלכתיות". בפנייתה לנאור, אמרה שקד כי "יצרת מראית עין מוטעית של אירוע בעל גוון פוליטי. בעצם הודעתך יצרת מראית עין מוטעית של אירוע בעל גוון פוליטי".
במקביל, השיב היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לבג"ץ תשובה המנוגדת לזו שהגישה הנשיאה נאור וטען כי חגיגות היובל להתיישבות ביו"ש הינו אירוע ממלכתי. היועץ מיועד להשתתף באירוע הערב.
שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס גם הוא למחלוקת וטען כי ההחלטה של נאור "מטילה צל כבד על יכולתו של בית המשפט לדון ללא משוא פנים בסוגיות הקשורות ביהודה ושומרון". ליברמן גם טען שההחלטה מפתיעה "על אחת כמה וכמה כשהטקס מתקיים בגוש עציון, מקום המבטא קונצנזוס ישראלי רחב ביותר".