היום (רביעי) תדון שוב ועדת השחרורים בבקשתו של הנשיא לשעבר והאנס המורשע משה קצב, שמקווה לצאת מהכלא לאחר שריצה כ-4 מתוך שבע שנות המאסר שנגזרו עליו. בתם הדיון צפויה להתקבל החלטה, אולם ההערכה היא כי פרסומה יתעכב. בסביבת קצב מקווים כי יוחלט על שחרור מיידי או בהקדם האפשרי, אך אם יוחלט על שחרור ייתכן שהפרקליטות תערער על ההחלטה ולעכב את יציאתו של קצב לחופשי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
קיימים שלושה תרחישים מרכזיים: במקרה של החלטה מיידית שתפורסם היום בעניינו של קצב, ייתכן שיומלץ על שחרור מיידי או עיכוב ביצוע במקרה שבו הפרקליטות תערער. בתרחיש השני תידחה שוב בקשתו של קצב: במקרה זה עשוי קצב לעתור לבית המשפט נגד ההחלטה - או לוותר על ערעור ולהתייצב עוד כחצי שנה בפני ועדה נוספת. בסצנריו השלישי ההחלטה לא תתקבל - או לכל הפחות לא תפורסם - היום אלא במועד אחר.
בבואם לקבל החלטה יצטרכו חברי ועדת השחרורים להכריע בין העובדה שהמסוכנות המיוחסת לנשיא לשעבר היא מינימלית וטענתו כי "נענש דיו", לבין סירובו להודות בעבירות האונס שבגינן הורשע ולהביע חרטה על מעשיו. כמו כן, חוות הדעת המעודכנת של הרשות לשיקום האסיר - שכפי שפורסם לראשונה בחדשות 2 ממליצה על שיקומו מחוץ לכותלי הכלא - תהווה שיקול בדיוני ועדת השחרור שליד שירות בתי הסוהר.
אמש הביעו קצב ומקורביו תקווה כי בקשתו תתקבל, והוא ישוחרר לאחר 4 שנים וחצי בהן ריצה את עונשו בכלא מעשיהו. "קצב מאוד מתוח, הוא מקווה מאוד שהפעם הוועדה תורה על שחרורו ושהתקופה הזו שהוא בכלא תגיע לסיומה", מסר פרקליטו של משה קצב עו"ד ציון אמיר לחדשות 2 Online, לאחר ששוחח עם הנשיא לשעבר.
"הוא ידע כבר כל כך הרבה אכזבות, יש לשים לכך סוף כי הוא סבל מספיק והוא מיוסר", מוסיף עו"ד אמיר. "התגבשה תכנית שיקום שמותאמת לו ויש סיבות טובות להאמין שהפעם זה ייגמר אחרת. עם זאת, אנו נכבד כל החלטה".
תכנית השיקום החדשה שגובשה תוביל לשחרור קצב?
בשבוע שעבר, הרשות לשיקום האסיר הציגה חוות דעת חדשה ודרמטית, שכללה המלצה לשחרורו המיידי של הנשיא לשעבר לאחר כמעט חמש שנות מאסר, זאת לאחר שגיבשה עבורו תכנית שיקום חדשה.
העמדה החדשה שהציגה הרשות לשיקום האסיר מנוגדת לזו שהוצגה בדיוני ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר, בהם נידונו הבקשות לקיצור עונשו של קצב. במהלך הדיונים טענו ברשות שאין לשחרר את הנשיא לשעבר שהורשע באונס, זאת משום שלא קיבל טיפול שיקומי בכלא ולא הביע חרטה על העבירות שביצע, ולפיכך לא ניתן להכין עבורו תכנית שיקום.
בשלב זה לא ידוע מה הביא לשינוי הקוטבי בעמדה של הרשות לשיקום האסיר. בין הסיבות האפשריות לכך - שינוי בעמדתו של קצב שמוכן כעת לקבל טיפול, או לחלופין בתכנית חדשה ומיוחדת שהותאמה במיוחד עבורו ולשיקום מכחישי עבירה.
א' במכתב לוועדת השחרורים: "קצב פגע בי ובנשים רבות, אסור לשחררו"
בשבוע שעבר שלחה א' ממשרד התיירות, שנאנסה על ידי קצב, מכתב מרגש לוועדת השחרורים ובו הביעה את התנגדותה לשחרור. "אני פונה אליכם, פעם נוספת ובלית ברירה, נוכח השינוי הפתאומי והמוזר, בלשון המעטה, של עמדת הרשות לשיקום האסיר, בכל הקשור לשחרורו המוקדם של מר קצב", כתבה א'.
"אני מבקשת להביע את תמיהתי על הזיג-זג הלא הגיוני והלא מוסבר בעמדת הרשות ואת התנגדותי הנחרצת לקיצור עונשו של האדם שפגע בי ובנשים כה רבות", הוסיפה. "מעשיו השפלים, קל וחומר סירובו העיקש להכיר בהם ולהביע חרטה, יחד עם תפיסתו המעוותת את המציאות, ראיית עצמו כקורבן מחד ומאידך אותי ואת כל קורבנותיו כשקרניות ומעלילות, כל זאת גם בחלוף ארבע שנים מהרשעתו, מלמדים באופן ברור כי מר קצב לא הפנים את חומרת מעשיו. חמור מכך - הוא אף עתיד לנצל את שחרורו המוקדם למסע נוסף של הכפשה ודה-לגיטימציה של המתלוננות".
במכתבה הזהירה א' מההשלכות שעלולות להיות לשחרורו של הנשיא לשעבר שהורשע באונס. "שחרורו של מר קצב כיום ימוסס באחת את ההישג החשוב שהושג עם הרשעתו ולכן אני מבקשת מכם אנא אל תשתפו פעולה עם הזיג-זג התמוה של הרשות, אנא אל תתנו יד לפגיעה באמון הציבור ברשויות החוק, אנא אל תרפו ידי קורבנות אחרים מלהתלונן כנגד עברייני מין, אנא חוסו על קורבנותיו של מר קצב ולא על עבריין המין הסדרתי", כתבה.
"בית המשפט כבר קבע שמדובר באדם שקרן וחסר מצפון", הוסיפה א' בתחינה לוועדת השחרורים. "עם שחרורו של מר קצב אנו הקורבנות צפויות לספוג, פעם נוספת, מטר של רעל וארס שיופצו נגדנו ברשתות, בראיונות ובמסיבות עיתונאים. לפיכך, כמי שסבלה פעם אחת כעובדת הכפופה למרותו של מר קצב ופעם נוספת כמתלוננת וכעדה אשר נוהל נגדה מסע השמצות, אני מבקשת מכבודכם, בכל לשון של בקשה, לדחות את הבקשה".