חג האביב הוא גם חג של ניקיונות. לא חסרים בישראל פינות שצריך לנקות, אבל אנחנו בחרנו להאיר אחת מהן - צמרת הרשויות המקומיות. מדי שנה נחשפים יותר מדי (או אולי פחות מדי) פרשיות חמורות יותר ופחות שבהן מעורבים לכאורה ראשי רשויות מקומיות שנחשדו, הואשמו וחלקם כבר הורשעו בעבירות שונות. כמה מהם יושבים בימים אלו בכלא. הרשימה הארוכה שקיבצנו של פרשיות שעלו לכותרות מאז 2010 מעידה על הניקיון שכבר עושות מערכות אכיפת החוק ברשויות המקומיות, וכנראה מצביעה גם על הניקיון שעוד צריך לעשות שם.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מדי שנה מוגשות לא מעט תלונות נגד ראשי רשויות בישראל. חלקן מתבררות כתלונות שווא, בדרך כלל במסגרת מאבקים פוליטיים. למרות זאת, מאז תחילת העשור נחקרו במשטרה לפחות 21 ראשי רשויות בנוגע לחשדות שונים. 9 מהם כבר הורשעו והוטלו עליהם עונשים - שהחמור שבהם הוא עונש מאסר בפועל.
כך, בסוף מרס השנה, גזר בית המשפט העליון עונש של שמונה חודשי מאסר בפועל וקנס כספי של 150 אלף שקלים על שמעון גפסו, ראש עיריית נצרת עילית. גזר הדין ניתן לאחר ששופטי העליון החליטו לדחות את ערעורו על הרשעתו בעבירות שוחד. בעבר זוכה גפסו מאשמת מתן שוחד בפרשה אחרת במערכת הבחירות ב-2008.
במהלך חודש ינואר האחרון הרשיע בית המשפט את עודד המאירי, ראש עיריית צפת לשעבר, במרמה והפרת אמונים. במסגרת עסקת טיעון עליה חתם נידון המאירי לשמונה חודשי מאסר בפועל וקנס כספי של 150 אלף שקלים.
בטבריה הורשע בקיץ האחרון (יולי 2015) ראש העיר לשעבר זוהר עובד בעבירה של חדירה למחשב שלא כדין. על עובד הוטל קנס של 60 אלף שקלים במסגרת הסדר טיעון עליו חתם עם הפרקליטות.
מהולילנד ועד חוף בת ים
בחודש פברואר האחרון הגיעה לשיאה פרשת הולילנד, כשראש הממשלה לשעבר וראש עיריית ירושלים לשעבר אהוד אולמרט החל לרצות את עונש המאסר שנגזר עליו בגין מעורבתו בפרשת שוחד בזמן שכיהן כראש העירייה. במסגרת הפרשה, שעסקה בבניית פרויקט המגורים בדרום הבירה, נחקרו והואשמו גם בכירים בעירייה ובהם גם מי שעמד בראשה מאוחר יותר - אורי לופוליאנסקי.
לופוליאנסקי, שהורשע בשוחד בשל מעורבותו בפרשה, נידון בתחילה לשש שנות מאסר בפועל ושנת מאסר על תנאי. אולם לאחר הערעור לבית המשפט העליון הוחלט כי ירצה חצי שנה של עבודות שירות בשל מצבו הרפואי.
מספר חודשים לפני כן, באפריל 2015, גזר בית המשפט עונש של שמונה חודשי מאסר בפועל על ראש עיריית בת ים לשעבר שלומי לחיאני. בנוסף, הטיל בית המשפט קלון על ראש העיר שנחשב לפופולרי בעירו לאחר שהורשע בעבירות של הפרת אמונים. בימים אלו מרצה לחיאני את עונשו. אבל בכך לא הסתיימו הפרשיות בבת ים. השבוע הוחלט לערוך בעיר בחירות חוזרות לאחר שנקבע, בעקבות תחקיר חדשות 2, כי לחיאני התערב בבחירות לטובת המועמד שזכה, יוסי בכר, באופן פסול.
לראשי הרשויות המורשעים באזור המרכז מצטרף גם ראש עיריית רמת גן לשעבר צבי בר, לאחר שביוני 2015 הורשע בעבירת שוחד. בר, שכיהן יותר מ-20 שנים כראש העיר, נידון לחמש שנות מאסר וחצי בפועל.
כחודש לפני כן, גזר בית משפט השלום בתל אביב עונש של שישה חודשי מאסר שהומרו בעבודות שירות על יצחק רוכברגר, ראש עיריית רמת השרון, שהורשע בדצמבר האחרון בעבירות של מרמה והפרת אמונים. בית המשפט קבע כי קיים קלון במעשיו, והוטל עליו גם קנס בגובה 40 אלף שקלים.
אזור הדרום: שחיתות ועבירות מין
מקרה אחר בו הורשע ראש רשות בעבירות שוחד התרחש במועצה האזורית מרחבים שבצפון הנגב. ראש המועצה אבנר מורי, הודה באפריל 2014, במסגרת הסדר טיעון, בקבלת שוחד ותרומות בחירות אסורות. כשנה לאחר מכן נגזרו עליו 13 חודשי מאסר וקנס בסך 30 אלף שקלים בשל עבירות אלו.
לצד עבירות השחיתות, נדרש בית המשפט לטפל גם בראשי רשויות ששמם נקשר בעבירות מין. ביוני 2013 נגזרו 250 שעות עבודות שירות על ראש עיריית קריית מלאכי לשעבר מוטי מלכה, לאחר שהורשע בעבירות של הטרדה מינית. עוד נקבע כי יפצה את המתלוננות ב-30 אלף שקלים.