האם מאות נאשמים ומורשעים בתיקי תעבורה עומדים להיות מזוכים בקרוב? בעקבות החלטה של ביהמ"ש המחוזי בת"א לזכות נהג שהואשם בנהיגה בשכרות ותחת השפעת סמים, ייתכן שמאות נהגים נוספים שנגדם נפתח הליך דומה יוכלו לערער על הרשעתם או על העמדתם לדין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההרשעה של אותו נהג הסתמכה על דגימת שתן שנבדקה במעבדה לפרמקולוגיה וטוקסיקולוגיה על יד בית החולים תל השומר. כעת מתברר שמשום מה אין שום תיעוד להליך הבדיקה מהרגע שמגיעה למעבדה השקית ובה המבחנה. "משנפתחה השקית האטומה החשש לטעות בעת העברת הדגימה למבחנות והטיפול בהן כמובן עולה והופך לממשי", קבע השופט רענן בן יוסף בהחלטתו.
בית המשפט המחוזי קובע למעשה שהאופן שבו עובדת המעבדה לא עומד בדרישות הסף של דיני הראיות, ולכן לא ניתן לבסס הרשעה בפלילים מכוח תוצאות אותן בדיקות", טוען עו"ד יואב נוריאלי, פרקליטו של הנהג החשוד מהסנגוריה הציבורית.
עו"ד נוריאלי מוסיף שהתיעוד של שרשרת הפעולות חיוני מאין כמוהו, שכן רק כך ניתן להוכיח שהדגימה שהוצאה מהשקית היא זו שלגביה התקבלו התוצאות המרשיעות. בסניגוריה הציבורית אומרים כי מדובר בהחלטה מכוננת שיכולה להשפיע על כל תיקי הסמים והתעבורה שנשענים על בדיקות מעבדה.
"כל נאשם שמואשם בעבירה שכוללת בראיות שלה איזושהי דגימה מעבדתית שמטופלת באותה מעבדה צריך למעשה לבדוק, ובמידה ואכן אין את הרישומים האלה, ולהערכתי הרישומים האלה לא קיימים, צריך לטעון את הטענה שיש פגם בבדיקה הזאת", אומר ד"ר אלקנא לייסט, הסנגור הראשי של מחוז ת"א.
יש עוד עובדה אחת תמוהה בסיפור הזה. אותה מעבדה נותנת שירות גם לצה"ל, אלא שכל חוות הדעת והממצאים שמועברים לצבא מלווים בתיעוד מלא של התהליך. לכן נשאלת השאלה למה המשטרה ויתרה עד היום על התיעוד הזה?
מה עושים עם מאות נהגים שהורשעו? בפרקליטות ובמשטרה לומדים ומעכלים את ההחלטה של בית המשפט בכמה מישורים. נבחנת האפשרות האם לערער על ההחלטה וכיצד תשנה המשטרה את ההתנהלות שלה עם המעבדה בדומה לצה"ל. כעת יידרש לבדוק מה עושים עם כל אותם תיקים וכתבי אישום שכבר הוכנו בנושאי שכרות וסמים, ונשענים על בדיקות המעבדה הזו.
מפרקליטות מחוז ת"א נמסר: "אנו לומדים את ההחלטה ותשקול בקשה לערעור לבית המשפט העליון.
המשטרה מסרה: "ממתינים למיצוי ההליכים".