כתב אישום נוסף נגד ראש הממשלה לשעבר? המשטרה הודיעה לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט על החלטתה להגיש כתב אישום נגדו בגין מעורבותו בפרשת "הולילנד". ההודעה מגיעה שעות לאחר המלצת המשטרה אותה פרסמנו אמש במהדורה המרכזית.
אמיר דן, יועצו של אולמרט, הגיב בראיון לגלי צה"ל להודעת המשטרה ואמר כי הוא לא נרתע מהחלטתה. "אחרי חצי שנה שהמשטרה עוסקת בתיק, היה לנו ברור שלא יהיה לה אומץ לסגור את התיק. חשוב לזכור שמדובר בהמלצה שכן למשטרה אין שום אחריות בעניין זה מלבד הכותרות שהיא יוצרת לעצמה".
אולמרט לא לבד בפרשה הזו. המלצת המשטרה להגיש כתבי אישום כוללת את רוב החשודים שנחקרו בפרשה, ובהם גם אנשי העסקים הלל צ'רני ואביגדור קלנר ואיש העסקים דני דנקנר, החשודים במתן שוחד.
מקורבו של אולמרט, אורי מסר, הבהיר לאחר הודעת המשטרה כי "הדבר מוכיח שאין לי ולא היה כל קשר לפרשת הולילנד". עורך דינו שמעון דלן אמר, "היה נוח לתקשורת לחבר אותו לפרשה".
אין תשתית ראייתית מספיקה לכתב אישום נגד אורי מסר
כמו כן מתגבשת החלטה בנוגע לראש לשכתו לשעבר של אולמרט שולה זקן, ה'מאכער' מאיר רבין, היזמים הלל צ'רני ואביגדור קלנר, וככל הנראה התגבשה גם תשתית ראייתית להעמיד לדין את ראש עיריית ירושלים לשעבר, אורי לופליאנסקי. לגבי מקורבו של אולמרט, עו"ד אורי מסר, לא התגבשה תשתית ראייתית מספקת לביצוע העבירות שיוחסו לו.
מהמשטרה נמסר כי "היחידה הארצית לחקירות הונאה 443 סיימה את חקירת פרשה 201 שכונתה פרשת הולילנד.- פרשת שחיתות ציבורית רחבת היקף בעניין פרויקט הולילנד בי-ם, תעשיות מלח, חברת הזרע צוק מנרה ועמק הצבאים". במסגרת החקירה נבדקו חשדות נגד עובדים ונבחרי ציבור בכירים. במסגרת החקירה נגבו קרוב ל-600 הודעות מכ-250 מעורבים. כ-50 מעורבים נחקרו באזהרה, ובוצע חיקור דין בארצות הברית".
מדובר בפרשה מורכבת מאד וסבוכה מאד. חלפו רק קצת יותר מארבעה חודשים מאז שחקירת המשטרה הפכה לגלויה, שהתבצעה באופן זריז וממוקד. חשוב לציין כי המלצת המשטרה על כתבי האישום הנוספים תועבר בימים הקרובים לפרקליטות, ומי שיצטרך להחליט בסופו של דבר אם לקבל את המלצת החוקרים ולהגיש כתבי אישום - הם פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה.
תזכורת: פרשת הולילנד
פרשת השחיתות במתחם הבנייה "הולילנד" שבירושלים, הוגדרה על ידי גורמים כפרשת השחיתות הגדולה ביותר בישראל, לאחר שעל פי החשד העבירו גורמים הקשורים לפרויקט עשרות מיליוני שקלים לבכירים בעיריית ירושלים על מנת שאלה יאשרו את בניית הפרויקט בקלות וכן חריגות בנייה.
כתוצאה מתשלומי השוחד הוגדלו אחוזי הבנייה בפרויקט בכ-1,200% - פי 12 לערך מאלה שניתן היה לאשר על פי התוכנית המקורית שחלה על הקרקע, לפני תחילת תשלום השוחד. בנוסף, התאפשר להמיר את ייעודה של הקרקע לבנייה למגורים במקום למלונאות וניתנו הקלות משמעותיות נוספות מסוגים שונים, בבנייתו ששוויים של כל אלה מגיעים כדי מאות מיליוני שקלים.
על פי החשד, עולה תמונה לפיה היו כרוכים הליכי התכנון והאישור המורכבים של פרויקט הולילנד, במתן שוחד בסדר גודל של מיליוני ש"ח רבים לשורת עובדי ונבחרי ציבור בדרגים שונים במערכות השונות. בתמורה, בניגוד לעמדת מרבית הגורמים המקצועיים, ולעיתים בניגוד לעמדתם הראשונית של חלק מהחשודים קודם לקבלת השוחד, קידמו הללו את הפרויקט, אפשרו את הרחבתו בהיקף משמעותי, ואת שינוי ייעוד הקרקע ממלונאות, תוך נטישת הייעוד המקורי לחלוטין.
עם המעבר לחקירה הגלויה נחקרו מעורבים רבים, ובוצעו חיפושים במשרדי עיריית ירושלים, הועדה המקומית לתכנון ולבניה, הועדה המחוזית לתכנון ובניה, משרדי חברת הולילנד תיירות, משרדי חברת הולילנד פארק, משרדי חברת "הזרע", צוק מנרה, וכן במשרדים, בתי עסק של נותני שירותי מטבע- צ'יינג' ובבתי החשודים.
אורי בן-אשר, ששימש באותה תקופה כמהנדס העירייה, מתאר את הלחץ שהופעל עליהם. "זה הגיע לוועדה המקומית בלי הבדיקה שלנו", הוא אמר, והסביר כי ביקש מהקבלנים מודל של הבנייה המתוכננת במתחם, אך אלה פשוט התעלמו. "זה הגיע לוועדה המקומית בתהליך של המרצה, כנראה בעקבות דיבורים בין אהוד אולמרט, אז ראש העירייה, לאורי לופוליאנסקי, אז ראש הוועדה המקומית לתכנון ובנייה".