מנתונים שהציגה המשטרה היום (ב') בדיון בוועדת הפנים עולה תמונת מצב מדאיגה אודות כמות העצורים בישראל. מהנתונים עולה כי בשנת 2011 נעצרו 58,036, בשנת 2012 - 62,337 ובשנת 2013 היו עד כה 20,631 עצורים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ח"כ ישראל חסון שישב בדיון ביצע חישוב מהיר והיה מזועזע לגלות שכ-3% מאזרחי ישראל נעצרים או מעוכבים לחקירה מדי שנה. "יש לעשות כל דבר כדי שאזרחים לא ישהו לחינם במעצר", אמרה בדיון יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב.
יו"ר ועדת הפנים כינסה את הדיון בשביל לענות על השאלה: בכמה מעצרים החשודים משוחררים רק למחרת בבוקר? - זאת בעקבות הצעה לסדר של ח"כ אורית סטרוק ויריב לוין. במפתיע, דווקא את הנתון הזה המשטרה לא הצליחה להציג.
לא ברור מהנתונים כמה מתוך 5,712 בני אדם שנעצרו עד 24 שעות היו עצורי לילה ששוחררו רק למחרת בבוקר. בסניגוריה הציבורית ידעו להעריך כי שליש מהאנשים שנעצרים הם עצורי לילה ומדובר בכ-6,000-7,000 בני אדם.
"יש בין העצורים קטינים שנעצרים לראשונה והפגיעה בזכות לחירות מותירה בהם טראומות נפשיות", טען עו"ד רענן גלעדי מהסניגוריה הציבורית. עו"ד גלעדי ציין בדיון כי התנהלות המשטרה, בה קצין משטרה שיכול לשחרר עצור בלילה, לא משחרר אותו - אינה חוקית.
לשאלת חברי ועדת הפנים ענה, כי קיימות הערכות שונות לעובדה שהמשטרה משאירה אנשים במעצר לילה. לדבריו, יש מי שסבורים כי קציני משטרה מעדיפים לגלגל אחריות אל השופטים. לעומת זאת יש הטוענים כי מדובר בסוג של "ענישה" לחשודים. "במקום שמשטרת ישראל תשמור על דמוקרטיה היא הופכת את הציבור לעבריינים, אמרה עו"ד רחלה אראל מלשכת עורכי הדין לאור הנתונים.
רגב: "כיום גם ראשי ערים נלקחים באישון לילה"
יו"ר הועדה רגב שאלה את נציגי הנהלת בתי המשפט אם יש שופט תורן בבתי המשפט, ונענתה כי בכל בית משפט יש שופט תורן ובכלל בתי המשפט יש 56 שופטים תורנים הפועלים 24 שעות. הם הוסיפו ואמרו כי מאחר וקציני משטרה קיבלו סמכות לשחרר בלילה - השופטים אינם עושים זאת.
ח"כ רגב הייתה מזועזעת כששמעה שישנם עצורים שאינם משתחררים כי למשטרה אין לעיתים סידור להפקדת ערובה. "כיום גם ראשי ערים נלקחים באישון ליל מביתם אזוקי ידיים ורגליים כאחרוני העבריינים", הדגישה רגב ואמרה כי יהיה דיון המשך והוא יתקיים במעמד שרת המשפטים והשר לביטחון פנים. "לא ייתכן שאדם יהיה עצור לחינם לילה שלם. מדובר בטראומה נוראית".