מפכ"ל המשטרה רנ"צ דודי כהן הציג הערב את נתוני הפשיעה לשנה החולפת ובמהלך הקדנציה שלו. כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו בשידור חי את כנס "פשיעה ואכיפת החוק-הווה ועתיד" בגני תקווה, בו השתתפו גם השר לביטחון הפנים יצחק אהרנוביץ' וסגל הפיקוד הבכיר מכלל המחוזות של המשטרה.
במהלך הכנס התייחס המפכ"ל לגל ההסתה לו אנו עדים בתקופה האחרונה והודה כי אחד הנושאים מהם הוא חושש הוא רצח על רקע אידיאולוגי. "כל אדם שמאיים על איש ציבור דינו מעצר", הדגיש רנ"צ כהן וציין לדוגמה את פרשת האיומים על המשנה לפרקליט המדינה עו"ד שי ניצן: "לא ניתן לקבל את הקלות הבלתי נסבלת של איומים מסוג זה".
רנ"צ כהן מתח ביקורת על הפרקליטות ומחה על הזמן בין חקירת התיקים עד להגשת כתב אישום. "משך הזמן אינו סביר", הדגיש המפכ"ל ואמר כי מדובר בנקודה שפוגעת בכושר ההתרעה ובטיפול בשחיתות.
פחות פשיעה
במהלך הכנס חשף המפכ"ל את נתוני הפשיעה. בשנת 2010, כך עולה, חלה ירידה של 6.3% במספר התיקים הפליליים. "שיעור התיקים המדווחים בשנה החולפת - הנמוך ב-30 השנים האחרונות", מתגאים במשטרה.
בנוסף, למרות התחושה בציבור, מסתבר כי שיעור האלימות בישראל הוא בין הנמוכים ביותר בקרב מדינות אירופה וכי מ-2006 חלה ירידה של 22% במקרים האלימים המדווחים. אבל מוקדם מדי לחגוג. בארבע השנים האחרונות חל זינוק של 255% בנשיאת סכינים ו-89% בתיקי האמל"ח. גם הדור הצעיר שותף למגמה. מ-2006 נרשמה עלייה של 6% בעבירות נוער.
שומרים על הרכוש
נקודה מעוררת אופטימיות נרשמה בתחום פשיעת הרכוש. מ-2006 הופחת משמעותית מספר גניבות הרכב ונרשמה ירידה של 41%. שיעור הפריצות לדירות ירד גם הוא: בארבע השנים האחרונות נרשמה ירידה של 36% במספר התיקים.
מהמספרים שנחשפים מתברר כי בשנה האחרונה חלה עלייה של 10% במספר מקרי הרצח בישראל. אך מאז 2006 נרשמה ירידה של 7% בתיקים ואף נרשמה עלייה בגילוי ופענוח תיקי הרצח אשתקד.
באשר לשחיתות ציבורית: 180 תיקי שוחד נפתחו בשנה החולפת, 69 תיקי חקירה כנגד אישי ציבור נפתחו ביחידה למאבק בפשיעה הכלכלית ונבחנו 36 תלונות נוספות נגד ראשי ערים ורשויות.
יותר שוטרים - פחות פשיעה וחיסכון ענק
גם בתחום עבירות הסמים המצב לא מעודד. ב-2010, כך אומרים במשטרה, חלה עלייה של 14% במספר תיקי הייבוא וסחר בחומרים האסורים. מ-2006 נרשם זינוק של 67% בתחום.
במשטרה מדגישים שוב כי יש צורך בכוח אדם וכי נדרשת תוספת של 900 שוטרים על מנת לעמוד בחציון. "תוספת של 1,000 שוטרים בשנה למשך חמש שנים תביא לירידה של 40% בפשיעה מ-2015", אומרים שם ומציינים כי בלימת מגמת הפשיעה תחסוך למדינה סכומי עתק: "החיסכון הכלכלי כתוצאה מירידה של 10% בפשיעה הוא כ-3.4 מיליארד שקלים בשנה".