האם הביטוח הלאומי העביר כספים עודפים למוסך להתקנת ציוד לנכים בכלי רכב? המשטרה עצרה היום עשרה חשודים במעורבות בהונאת הענק הזו, לכאורה, שעל פי החשד הגיעה גם להיקף של 20 מיליון שקלים. החקירה החלה בעקבות תחקיר חדשות 2, שהעלה חשדות כי ההתקנה העודפת הזו הובילה גם לכמה תאונות דרכים, באחת מהן נהרגו שני בני אדם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ראשיתה של החקירה הזו בתחקיר שכלל עדויות וצילומים נסתרים, שלא הותירו מקום לספק - החשדות מחייבים את התערבות המשטרה. הביטוח הלאומי משלם מדי שנה לחברות שמאבזרות רכבים מיוחדים לנכים כ-130 מיליון שקלים. מי שקובע איזה סוג רכב או אבזור יקבל הנכה זו הוועדה לקביעת גודל רכב של משרד הבריאות.
החקירה החלה לאחר שעל פי החשד בוצעו אי סדרים בהעברת הכספים לחברת אצ"מ, ולמוסך המרכזי שלה בחולון. על פי החשד, שיחדו בחברה בכיר במשרד הבריאות כדי שיעניק ללקוחות את האבזור היקר ביותר - ללא צורך. לדוגמה, הגה חשמלי עולה למדינה 350 אלף שקלים, ונראה שהותקן ברכבים מסוימים כשלא היה נחוץ. עוד יותר מכך, אם הגה כזה מותקן עבור נכה שאין לו את המגבלה הזו, הוא עשוי לסכן את עצמו ואת הנוסעים.
הכסף נכנס לקופת החברה - שעשתה סיבוב נוסף. אחרי ההתקנה היא הסירה ככל הנראה את הציוד היקר - והתקינה אותו ברכב אחר, וזאת כמובן לאחר שהכסף שולם. אצ"מ היא החברה השנייה בגודלה בארץ לאבזור מכוניות נכים. על פי החשד - היא הפכה גם אמצעי לגניבת כספים מהביטוח הלאומי.
חשד: הבכיר במשרד הבריאות קיבל שוחד במעטפות
ש', בכיר במשרד הבריאות חשוד כעת במעורבות בפרשה. רק הוא ועמיתיו במשרד הבריאות יכולים להורות על הענקת תקציב לציוד רכב של נכה, וכל קביעה כזו יכולה להכניס לקופת החברה המאבזרת הרבה מאוד כסף. במשך חודשים תיעדנו אותו מגיע למשרדי אצ"מ ומשרד הבריאות. תיעדנו אותו מגיע כמעט תמיד עם תיק מסמכים. אגב, בזמן שהגיע לפגישות, עובדי אצ"מ גם טיפלו לו במכונית.
היועץ הבכיר, כך נראה, קיבל שם לידיו את רשימת הלקוחות של אצ"מ שיגיעו לוועדה. בעקבות הרישומים, לכאורה, אישר ללקוחות החברה את הציוד - לפי בקשות החברה. התמורה הועברה לש' במעטפות. אם לא די בכך, החברה מחזיקה ברשותה סימולטור, זהה לזה שנמצא בוועדה של משרד הבריאות. למעשה, החברה היא זו שבנתה למשרד את הסימולטור. וכך נראה, באצ"מ לא רק שיחדו את ש', אלא תדרכו גם את הנכים כיצד להתנהל כדי שיאושר האבזור.
מהפעולה הזו, לא רק החברה מרוויחה, גם הנכה. ככל שהאבזור יקר יותר, כך קצבת הביטוח הלאומי גדולה יותר. אחרי שהנכה קיבל את הקצבה הגבוהה והחברה קיבלה את הכסף, היא הסירה את הציוד מהרכב, והתקינה באחר - וגם על ההתקנה הזו קיבלה כמובן כספים.
במשטרה חוקרים כעת חשד לפיו התקנת המוצרים המשומשים גרם לפחות לתאונה קטלנית אחת עם שני הרוגים. ישנה אפשרות שקרו גם תאונות נוספות. מאות נכים הוזמנו בעקבות כך לאחרונה ליחידה המשטרתית כדי לבדוק את רכבם. יש לציין, שהם לא היעד המרכזי של המשטרה - אלא אנשי אצ"מ ומשרד הבריאות.