חודשיים של חקירה סמויה הסתיימו ברגע אחד דרמטי באישון לילה: שמונה בני אדם ובהם שלושה אנשי קבע בדרגת נגד וחייל אחד בשירות סדיר נעצרו בחשד שגנבו אמצעי לחימה מבסיסי צה"ל ומכרו אותם לארגוני פשיעה. כך הותר היום (א') לפרסום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חוקרי ימ"ר נגב פתחו את הצ'ימידנים הצבאיים בתא המטען של הרכב שעצרו ושלפו לא פחות מעשרה טילי לאו צבאיים מדגם משופר, רגע לפני שאלו הגיעו לידי ארגוני הפשיעה. באותן הדקות כבר הבינו חבלני המשטרה, שפרקו את הטילים מהרכב, כי מדובר באחד הסיכולים החשובים שנעשו באחרונה - במכונית נמצאו עשרה טילי לאו, 50 לבנות חבלה ו-30 רימוני רסס.
החשודים שירתו בשני בסיסי צה"ל, שם הייתה להם גישה ישירה למחסני הנשק. את אמצעי הלחימה הם גנבו לכאורה בשעות הלילה ומכרו לעבריין מוכר, תושב דימונה, שמכר אותם על פי החשד לארגוני הפשיעה ברווח של מאות אחוזים, במשך חודשים ארוכים.
25 אף שקל עבור טיל
וזה המחירון: החשודים מכרו את טילי הלאו בתמורה ל-900 שקלים ליחידה, ואילו סוחר הנשק שמכרם לארגוני הפשיעה כבר ביקש עבורם 25 אלף שקלים ליחידה.
לבנת חבלה נמכרה על ידי החיילים תמורת 100-200 שקלים, וסוחר הנשק מכר אותה תמורת 5,000 שקלים. מחיר רימון רסס הוא 100 שקלים, כשלארגוני הפשיעה הוא נמכר תמורת 5,000 שקלים.
בסך הכל עצרה המשטרה שמונה חשודים ובהם בני משפחות החשודים והעבריין המוכר. בימים הקרובים יוגש נגדם כתב אישום חמור בגין גניבה וסחר באמצעי לחימה. מפקד מחוז דרום במשטרה ניצב יורם הלוי אמר על המעצרים: "סיכלנו פיגועים פליליים. שמנו את ידנו על טילי הלאו דקות ספורות לפני שעשו את דרכם לארגוני הפשיעה לטובת חיסולים. חימוש הטילים היה גורם לאבידות רבות בנפש ולנפגעים רבים".
חשד: העצורים סבלו ממצוקה כלכלית והתפתו למעשה
מהחקירה עלה כי שלושת הנגדים, בשירות קבע ראשוני, סבלו ממצוקה כלכלית. אז, כך על פי החשד, הופעל עליהם לחץ חיצוני מאזרחים להבריח אמצעי לחימה אל מחוץ לצבא. הם התפתו והוציאו לכאורה כמות גדולה של רימונים, לבנות חבלה וגם כמות קטנה של טילי לאו.
בצה"ל סירבו לחשוף את השיטה שבה עלו על גניבות אמצעי הלחימה, אך מהחקירה עולה כי אחד מהנגדים היה דומיננטי יותר ואילו השניים האחרים "נגררו" בעקבותיו. לאיש מהנגדים אין עבר פלילי.
בצבא נאבקים מזה זמן בתופעה גניבת אמצעי הלחימה, אולם לאחרונה, אומרים שם, חלה עלייה בממדי התופעה והתעוזה בשיטות הפעולה. ככל שהניסיונות להגן על הנשק גוברים, כך נוקטים החשודים פעולות נועזות יותר.
"אנחנו מנהלים מערכה כוללת למניעה, גילוי והרתעה", אמר גורם צבאי בכיר. "בכל אחד מהתחומים נעשית סדרה שלמה של פעולות. כדי למנוע זליגה מהצבא נעשה מאמץ מודיעיני גדול מאוד, ולצורך הרתעה אנחנו מקווים שהענישה תהיה מחמירה ביותר".
בניסיון למנוע את התופעה עורך צה"ל פעולות הסברה רבות בקרב מפקדים. "מפקד שסומך על חייל, והיחסים ביניהם מושתתים על אמון, לא מעלה על דעתו שזה יגנוב נשק", הוסיף הגורם. "במקרה הזה היה מדובר במעילה באמון המפקד. אנו עסוקים בהסברות רבות ומנסים לתרגם אותם לפעולות טקטיות שלא תהיה זליגה".