תיעוד: 67 פלסטינים מהכבר בית עווא נתפסו ביום שבת האחרונה "על חם" כשגנבנו עשרות טונות של תוצרת חקלאית ממושב שקף שעל קו התפר. מדינת ישראל השקיעה מאות מילונים בחומה שתימנע מעבר של פלסטינים, אך אף אחד לא טרח לסגור את פתחי הניקוז הענקיים, דרכם הסתננו רק בסוף השבוע האחרון כמאה שוהים בלתי חוקיים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בשעות שלאחר אחת הגניבות החקלאיות הגדולות אי פעם בישראל, במהלכה גנבו 67 פלסטינים תוצרת חקלאית רבה ונתפסו על חם, חקלאי המושב שקף תקפו אמש (ראשון) את הממשלה וכוחות הביטחון שלא חסמו את המעבר הפיראטי: "אחרי שהממשלה השקיעה מיליונים בגדר הזו, שישקיעו עוד כמה גרושים ויסגרו את המעברים שיש מתחת לגדר". במשטרה, מנגד, מדווחים על עלייה במספר המעצרים וכתבי האישום בתחום לאחרונה.
"במשך 10-12 שעות הם גנבו 20 טון ענבים ועברו דרך הגשר", סיפר גיורא דהן, חקלאי במושב. "אם נתרגם את זה לכסף זה נזק של לפחות 30-40 אלף שקל. מעבר לזה יש פה נזק עקיף, את האשכולות האלה לא בצרו אלא תלשו וזה גורם לנזק גם שנה הבאה".
דהן סיפר שהגנבים ככל הנראה גייסו ילדים צעירים שיבואו ויסייעו להם במלאכת הגניבה. "כנראה שהבחורים האלה הבינו את גודל העבודה והם פשטו גייסו מהכפר ילדים שלערכתי הם לא ידעו למה הם באו ועבור מי הם עובדים", אמר. "במשך כמה שעות הם קטפו את החממה על הגב של הילדים הקטנים האלה שסיבלו את זה למעבר ואנחנו נשארנו בלי תוצרת ונזק אימים של מעל 5 טון עגבניות".
דהן התייחס גם לגדר שבנתה מערכת הביטחון במקום וסיפר כי קיוו שזו תעצור את הגניבות החקלאיות הרבות. "לפני שנה כשראינו שמקימים פה גדר חשבנו שהסיפור הולך ונגמר ושיהיה לנו שקט", סיפר. "בפועל כל שני וחמישי יש ניסיון גנבה של טרקטור או של תוצרת חקלאית. זה או אוזלת יד, או סגירת עיניים או משהו שאין לי הסבר".
איתן רוזנבלאט, חקלאי ורכז הביטחון במושב התייחס גם לסכנות הביטחוניות האפשריות שהפרצות בגדר מאפשרות ועל החשש בקרב התושבים. "אם גנבו פה ענבים אפשר לעשות גם רצח", טען. "70 פלסטינים שעוברים את גדר ההפרדה, אמנם הפעם הצבא מצא אותם, אבל אנחנו בבעיה".
"נזק אמתי בסדר גודל של 200 אלף שקל"
"כולם יודעים מה יכול לקרות - יכול לקרות פה פיגוע", המשיך רוזנבלאט. "החומה נועדה לפתור את התופעה הזו, אבל לא סגרו את כל מעברי המים שמתחתיה, אנחנו מקווים שיאיצו את הסגירה הזו".
רוזנבלאט סיפר על התחושות של החקלאים שמתמודדים כעת עם נזקים כלכליים קשים. "יש פה נזק אמתי בסדר גודל של 200 אלף שקל", אמר. "יש תחושה לא נעימה כשאתה מסתובב בשטח שלך ואתה יודע שאתה לא לבד, אתה רק לא יודע מתי זה יבוא לך. זו תחושה לא נעימה".
"המדינה אמורה לפצות - והם נעלמים"
גילי מחלוף, חקלאי נוסף ממושב שקף סיפר על החשש מפני סרבול ובירוקרטיה שימנעו מהחקלאים לקבל הפיצוי שמגיע להם. "הגנבות האלה זה לא משהו חדש בשבילנו", סיפר. "אנחנו לא מתייאשים מכל דבר שקורה בדרך, מה שמייאש אותנו זה מה שהמדינה אמורה לפצות אותנו ברגעים כאלה והם נעלמים".
"אף אחד פה לא יראה פיצוי, את הנזקים האלה אנחנו נתקן לבד", טען. "זה המצב שהחקלאות הגיעה, היא לא מקצוע שבכותרות. את המדינה לא מעניין חקלאות היום, מעניין אותה אלה שרוכשים את הסחורה, האנשים החזקים במשק, החקלאים בשבילם זה סוג ב' או לא מעניין אותם".
בתגובה לרצף אירועי הגניבה החקלאית, המשטרה החלה לאגד תחת קורת גג אחת את כל גורמי האכיפה - במטרה להעניק לציבור ביטחון אפקטיבי יותר. בכנס שנערך היום במשמר הגבול בדרום השתתפו אנשי רשות הטבע והגנים, מקרקעי ישראל, רשות העתיקות, התאחדות מגדלי הבקר, מועצת הלול, מועצת הדבש, הפיצו"ח של משרד החקלאות, קרן קיימת לישראל, קב"טים של מועצות הדרום, השומר החדש, רכבת ישראל, חברת חשמל וקציני מג"ב דרום.
במשטרה מדווחים על עלייה במספר המעצרים וכתבי האישום - אך גם בירידה של 18% במספר התיקים ברחבי הארץ. במחוז הדרומי נרשמה ירידה כ-35% במספר התיקים שנפתחו מתחילת השנה בתחום, בהשוואה לשנה שעברה. מפקד מג"ב דרום, נצ"מ עימאד חסן, אמר בכינוס: "במג"ב רואים חשיבות גדולה מאוד לשילוב כלל הגורמים כאשר מטרה אחת ניצבת לעיני כולם והיא המשך העשייה הענפה בתחום האכיפה בכלל ובתחום הפשיעה החקלאית בפרט".