כשנה וחצי לאחר שנחשפה פרשת קרטל הנסיעות לפולין, במסגרתו מנהלי סוכנויות נסיעות תיאמו את מחירי המסעות לתלמידים, הודיעה היום (רביעי) מחלקת החקירות של רשות הגבלים עסקיים ולהב 433 על סיום החקירה. בימים הקרובים יועבר תיק החקירה לידי המחלקה המשפטית ברשות הגבלים עסקיים ולמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, ובמשטרה טוענים כי התגבשה תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הודעת המשטרה, התגבשה תשתית ראייתית לכך שמנהלי סוכנויות הנסיעות בחברות "טיולי הגשר לעולם" בע"מ, "י. הלל ושות'" בע"מ, "אקדמי טרוול" בע"מ ו"דיזנהאוז" בע"מ, חברו בהסדרים שונים לחלק את שוק המסעות לפולין היוצאים מטעם משרד החינוך ומוסדות שונים נוספים. במהלך החקירה נאספו ראיות שביססו את החשד לכך שמזה שנים, פעלו הסוכנים במשותף, כקרטל, על מנת לשמר רף מחירים גבוה, תוך שהם מציגים מצג שווא של תחרות ביניהם.
עוד עולה מהחקירה כי כחלק מההסדרים האסורים, חילקו ביניהם סוכני הנסיעות את המסעות לפולין כך שלמעשה לא הייתה תחרות, דבר שאיפשר להם לגבות עבור המסעות מחירים גבוהים מהורי התלמידים. בכך, היחידות החוקרות סבורות כי ישנה תשתית ראייתית להעמדה לדין של החברות החשודות ומנהליהן בגין עבירות הסדרים כובלים בנסיבות מחמירות, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות על חוק איסור הלבנת הון.
כמו כן במהלך החקירה נאספו ראיות לכך שמנהלי אחת החברות העבירו טובות הנאה לעובדי ציבור, בכדי שישפרו את מצבה של החברה בתפעול השוטף של המסעות לפולין, ובמקרה אחד אף נתנו הנחות כדי שעובד עירייה יקדם את עניינה של החברה בעת מכרז.
שוק הנסיעות של בתי הספר לפולין מוארך בכ-180 מיליון שקל בשנה ולוקחים בו חלק כ-30 אלף תלמידים בכל שנה. עלות נסיעה של תלמיד עומדת על כ-6,000 שקל, כולל טיסות, לינה, היסעים והדרכה. המחיר הזה משקף, על פי החשד, פרמיה עודפת בשל היעדר תחרות, שמגיעה למאות שקלים לכל תלמיד ולכדי עשרות מיליוני שקלים בכל שנה מכלל התלמידים הנוסעים.