בשנת 2016 המשטרה ביצעה 3,303 האזנות סתר לאזרחים בגין עבירות שונות, כך עולה מנתונים של דוח האזנות הסתר השנתי של המשטרה שהגיע לידי חדשות 2 Online. לשם השוואה, לפני עשור המספר היה נמוך פי 3 ונראה שהשימוש בפרקטיקה זו גובר עם השנים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
יש לציין כי ביצוע האזנת סתר על ידי המשטרה טעון אישור של שופט מבית משפט מחוזי. לפי הדוח, נראה שבית המשפט מאשר את רובן המוחלט של בקשות המשטרה - רק 6 בקשות נדחו במהלך השנה החולפת.
על פי הנתונים, עבירות סמים הן העבירות שלצורך חקירתן ביצעה המשטרה את המספר הגבוה ביותר של האזנות סתר ב-2016 (870 האזנות). אחריהן מגיעות עבירות האחזקה והשימוש באמצעי לחימה (560 האזנות), רצח וניסיון רצח (547), עבירות שוחד, קבלת דבר במרמה וזיוף בנסיבות מחמירות (288) ועבירות שוד (273).
עוד עולה, כי האזנות סתר מתבצעות גם על עבירות של גניבת רכב וסחר בחלקים גנובים (110), סחיטה (163) והצתת רכבים מנועים במזיד (56).
מן הדוח ניתן גם ללמוד כי כל גופי החקירה בישראל מבצעים האזנות סתר באישור בתי המשפט. המחלקה לחקירות שוטרים ביצעה 13 האזנות סתר ב-2016, המשטרה הצבאית החוקרת (ובייחוד היחידה המיוחדת שתחתיה) ביצעה 19, רשות המיסים 21, הרשות להגבלים עסקיים 5 והרשות לניירות ערך 14.
המאבק באמל"ח - קשה ומורכב:
יש לשים לב למקום הגבוה שמייחדת המשטרה למאבק בתופעת האמל"ח המשמשים עבריינים לצרכים פליליים. כאמור, במהלך 2016 בוצעו 560 האזנות סתר בנושא, נתון גבוה שלא שונה מהותית מהמספר ב-2015 (501).
"אני מוביל מאבק באמל"ח הבלתי חוקי והנחיתי את המשטרה להפעיל את כל האמצעים כדי לתפוס את כלי הנשק ולהביא לדין את העבריינים המחזיקים בהם", אמר השר לביטחון הפנים גלעד ארדן בהתייחס לנתוני הדוח העוסקים באמל"ח. השר הוסיף כי "חשוב להבין שמדובר במאבק מורכב וקשה ויש גם צורך להחמיר מאוד את הענישה כלפי התופעה".