עוקץ בנוסח ליטאי: המשטרה עצרה 12 חשודים במעורבות בעוקץ של עשרות קשישים יוצאי חבר העמים ברחבי הארץ בסכום כולל של כמיליון שקלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בלב הפרשה עומדים שני חשודים מרכזיים שהפעילו רשת הונאה בינלאומית מליטא והיו מעורבים בין היתר בעוקץ בתחומי ישראל. השיטה הייתה קבועה ואחידה - החשודים התקשרו למאות קשישים יוצאי חבר העמים תוך יצירת מצג שווא שאחד מבני משפחתם פגע בקורבנות שונים בחו"ל, ובכדי ללפתור את העניין ללא מעורבות הרשויות ועורכי דין - עליהם לשלם סכומי כסף גבוהים.
במקביל, תוך רכישת אמונם של הקשישים בארץ, נהג אחד החשודים המרכזיים להתחזות לשליח הנמצא בשטח המגיע בכדי לאסוף את הכסף, בזמן ששותפו משוחח עם קורבן העוקץ בטלפון. תהליך זה נמשך לרוב דקות בודדות.
קציני משטרה יצאו נסעו לחקור בליטא
אם היה עולה חשש כי קורבן העוקץ חושד בדבר מה או שהשיחה הייתה מתנתקת, החשודים לא היו יוצרים קשר מחדש, אלא עוברים לקורבן הבא. הכספים שנאספו הועברו לידי החשודים בסוף כל יום באמצעות נותני שירותי מטבע שונים וגורמים עבריינים בליטא.
במהלך החקירה הסמויה שארכה כשמונה חודשים, יצאו קצינים במשטרת ישראל בסיוע האינטרפול ונציג משטרת ישראל במדינות חבר העמים ובמדינות הבלטיות לליטא, לצורך עבודה משותפת עם המשטרה המקומית. בחקירה עלה כי העברת הכספים בוצעה לליטא באמצעות גופים בנקאיים שונים באירופה וכן על ידי חלפני כספים במזרח היבשת.
"מעשה שפל ובזוי"
החקירה שהפכה לאחרונה לגלויה, מלווה על ידי פרקליטות מחוז הדרום ובפעילות המשטרתית השתתפו גם אנשי יחידת יהלום של רשות המסים. במשטרה ציינו כי מדובר באחת מפרשיות העוקץ הגדולות שהיו במדינה ועד לרגע זה נפתחו על ידי יחידת ההונאה של משטרת ישראל 270 תיקים.
"ניצול קשישים חסרי ישע הינו מעשה שפל ובזוי", אמר מפקד המחוז הדרומי יורם הלוי. "לקחת במרמה מאותם קשישים כספים שמיועדים לרוב לרכישת מזון ותרופות זהו מעשה חמור ביותר שפל המדרגה, רשעות וחוסר אנושיות. נמצה את הדין במלוא החומרה עם כלל המעורבים בפרשה".