חפירות ומחקר שביצעה רשות העתיקות בשיתוף עם חברת ה"גראנד באזר" ממזרח ירושלים חשפו בית חולים עתיק בלב הרובע הנוצרי בעיר העתיקה בירושלים מלפני כ-1000 שנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בחלק ממבנה ענק מהתקופה הצלבנית (1291-1099 לספירה), ששימש כבית חולים הומה. המבנה, שבבעלות הוואקף המוסלמי, נמצא בעיר העתיקה באזור הידוע בשם מוריסתאן (שיבוש של המילה בית חולים בפרסית), בסמוך לרחוב דוד.

עד תחילת שנות 2000, שימש המבנה כשוק ירקות ופירות הומה וצפוף. מאז - הוא עמד עזוב. בעקבות כוונת חברת ה"גראנד באזר" להכשיר את המבנה למסעדה, ביצעה רשות העתיקות בדיקות ארכיאולוגיות במקום.

המבנה, שרק חלק קטן ממנו חשוף כעת, משתרע על שטח של 15 דונם. הוא בנוי מעמודים מרכזיים התומכים בקשתות ומקמרונות מצולעים, וגובהו למעלה משישה מטרים. המראה המתקבל הוא של אולם ענק, מלא בחדרים ואולמות קטנים.

"פעל ממש כמו בית חולים מודרני" (צילום: רשות העתיקות)
"פעל ממש כמו בית חולים מודרני" | צילום: רשות העתיקות

רנה פורסטיני ועמית ראם, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, מסבירים כי "על בית החולים הגדול שפעל במקום ניתן ללמוד מתעודות היסטוריות בנות התקופה, הכתובות ברובן בלטינית. אלה, מלמדות על בית החולים משוכלל, שאינו נופל בארגונו ובמימדיו מבית חולים מודרני".

לדבריהם, בית החולים הוקם ונבנה על ידי מסדר דתי-צבאי נוצרי בשם "מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים" ובשמם הלטיני ההוספיטלרים (מלשון בית חולים).

ברעידת האדמה של שנת 1457 התמוטט המבנה ונקבר תחת הריסותיו. כך, עמדו שרידי המבנה עד לתקופה העות'מאנית. חלקים ממנו שמשו בימי הביניים אורווה, ובחפירות נמצאו עצמות של סוסים וגמלים לצד כמות עצומה של גושי מתכת ששמשו במלאכת פרזול הבהמות.