חג השבועות מזוהה עם מגוון רחב של נושאים: הבאת ביכורים, קצירת התבואה ואפילו עם מזג האוויר הקיצי שהשנה מיאן להגיע. ואולם המנהג שמזוהה יותר מכל עם החג הלבן - הוא אכילת מוצרי חלב בשפע. הרב מנחם ברוד, דובר חב"ד מסביר את מהות הקשר בין חג הביכורים לבין שולחן החג המלא במטעמים חלביים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדוע מרבים באכילת מוצרי חלב בשבועות?
ישנם כמה הסברים לכך, כאשר המרכזי מביניהם הוא משום שהתורה נמשלה לדבש ולחלב. ההסבר השני הוא נעוץ במעמד מתן התורה: כשבני ישראל קיבלו את התורה ובכלל זה את הלכות הכשרות התברר להם שאין להם כלים כשרים לאכול בשר ולכן הם אכלו חלב באותו יום. הסבר נוסף למנהג הוא משום שהר סיני מכונה בספר תהלים - "הר גבנונים" - מלשון גבינה.
מדוע מכונה החג "שבועות"?
החג מכונה כך משום שבשונה מחג הפסח וחג הסוכות בהם התורה קובעת את התאריך בו החג יצוין, לחג השבועות לא נקבע תאריך לחגיגות. על פי התורה, החג מצוין בתום 7 שבועות מחג הפסח ומכאן שמו - "שבועות".
מה הקשר בין חג השבועות למים?
חג שבועות ידוע גם כחג 'מתן התורה'. ברבות השנים, נמשלה התורה למים בגלל שהיא מרווה את נפש האדם וגם בגלל שכשם שהמים יורדים מלמעלה למטה ככה התורה ירדה מלמעלה והגיע לעולם הגשמי שעל פני הארץ. כך למעשה הפך חג מתן התורה לחג המים - מעצם המשלת התורה לדבר.
מדוע מביאים ביכורים בחג השבועות?
במקרה זה ישנו שיבוש. את הביכורים היו מביאים כל אחד בזמן שגידוליו בשדות הניבו פירות. חג השבועות נחשב למעשה לחג ביכורים במקרה שבו מביאים את תבואת החיטה לאחר שנקצרה. אבל במקרה שבו מדובר בביכורי הפירות נהוג היה להביאם מאוחר יותר, שכן בעונה הזאת עדיין אין ביכורי פירות משבעת המינים - תמרים, ענבים, רימונים, זיתים ותאנים, שבעונה זו טרם הבשילו. כך למעשה, חג הביכורים מתחיל בהבאת ביכורי החיטה בלבד.
מדוע קוראים את עשרת הדיברות במהלך החג?
ביום הזה התרחש מעמד הר סיני שבו שמע עם ישראל את עשרת הדיברות. כאשר אנחנו מתכנסים בבתי הכנסת ושומעים את עשרת הדיברות, אנחנו מקבלים עלינו מחדש את התורה. אז, נהוג שגם הילדים ואפילו הקטנים ביותר לוקחים חלק במעמד, מפני של פי המדרש הילדים הם הערבים שבזכותם קיבלנו את התורה.