אם בדור הנוכחי התקשורת עם האזרחים מתבצעת בעיקר דרך הטלוויזיה, הטלפונים הסלולריים והרשתות החברתיות, בישראל של 1948 - עם הקמת המדינה - הופיעו ההודעות בדמות כרזות שהודבקו ברחבי הערים ומשכו תשומת לב. מלחמת העצמאות גררה מספר רב של כרזות כאלה, ולרגל יום העצמאות, חזרנו לכרזות שהוצבו בעיר תל אביב ונכתבו על ידי ראש העיר דאז ישראל רוקח. עשרות אלפי הכרזות צולמו על ידי אנשי הספרייה הלאומית, כחלק מפרויקט "מסע בזמן" שבמסגרתו נאספו 150 אלף פריטי דפוס מכלל הארץ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בין היתר: כרזות על איסור רחצה על שפת הים בשל הרצון למנוע התקהלויות, איסור להיכנס לשטח יפו, איסור על שימוש בנפצים בחג הפורים, צמצום תנועות אוטובוסים עד השעה 21:00 בלבד ועוד. כרזה מיוחדת לפורים קראה לתושבים שלא להשתמש בנפצים ולא להתחפש לערבים בחג הפורים: "כן נדרשים התושבים לבלי התחפש בלבושי ערבים ובמסכות".
באחת הכרזות כותב ראש העיר רוקח: "האזרח התל-אביבי ידע למלא את חובתו בכל הזמנים ובעל התנאים. תמיד גילה הנוער התל-אביבי התוסס והמוכן למסור את כל היקר לו למען המולדת המתחדשות - הקרבה שאין דומה לה". בסיום הכרזה, שהתייחסה להקדמת תשלומים, הוא סיכם וכתב: "אני מלא אמונה כי תל אביב תדע להיות הראשונה בחזית המימון של ביטחון עתידנו, חיינו ורכושנו".
עם אופניים בלילות ודליי צבע
אחד האוספים הגדולים ביותר מצוי בארכיון ההיסטורי בעיריית תל אביב שממוקם בבניין העירייה. בארבעת החודשים האחרונים צוות מהספרייה הגיע למקום וסרק את הכרזות, שמהוות חלק מתוך אוסף של מאות אלפי צילומים, כרזות, פליירים ועיתונים השמורים בספרייה הלאומית בירושלים.
"המודעות מספרות לנו את סיפור מצב החירום, ובעיקר בתל אביב, שהייתה אז עיר חצויה עם יפו", מספר לחדשות 2 Online ד"ר חזי עמיאור, אוצר אוסף ישראל בספרייה הלאומית. יצוין, כי כל החומרים הללו נסרקים לרשת.
"אם מסתכלים על הכרזות מקבלים זווית חדשה לגמרי על תקופה - היסטוריה של חיי היום-יום, מה שלא מקבלים ממקורות אחרים".
לדבריו, בתקופת מלחמת העצמאות לאנשים לא היה הרבה זמן לשבת ולקרוא עיתונים, אז כרזות היו כלי תקשורת שימושי במיוחד. "לוחות המודעות הפכו להיות ממש מוקד בו אנשים שוחחו על הנושאים שעל הפרק", מציין ד"ר עמיאור.
מי שתלה אותן היו "מדביקי מודעות", מקצוע של ממש בישראל של פעם: "הם היו מסתובבים עם אופניים בלילות, דליי דבק וכרזות והיו תולים אותן בכל העיר", הוא מספר.
תל אביב היא רק אחת מערים שכרזות שלה נאספו כחלק מהפרויקט. רוצים למצוא את הכרזות של העיר שלכם? היכנסו לאתר הפרויקט וחפשו
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv