במסגרת "חוק נתוני התקשורת" המשטרה יכולה לקבל מחברות הסלולר נתונים על מיקומו של הלקוח. החוק התקבל לפני שלוש שנים, אך נתונים שהוצגו אתמול לוועדת החוקה של הכנסת מצביעים עשרות אלפי נתונים שקיבלה במהלך השנה על אזרחי ישראל. כך פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות".
בשנה האחרונה הגישה המשטרה 14 אלף בקשות על אזרחים מחברות הסלולר והן סיפקו לה סדר גודל של 70 אלף נתונים על אזרחים, דבר המצביע על עלייה של 50% לעומת השנה שעברה.
החוק שזכה לכינוי "חוק האח הגדול" מאפשר לגורמי החקירה לקבל נתונים אודות בעלי קו הטלפון וכן לקבל מידע על שיחות והודעות טקסט שנשלחו אל או מהמכשיר. במהלך השנה ביקשה המשטרה נתונים בנוגע לאזרחים החשודים בניסיון רצח, גניבת רכב, סחר וייבוא סמים, פריצות, הטרדה ועוד. מהדוח עולה כי מחצית מהנתונים שנמסרו למשטרה היו בנוגע לבעלי הטלפון וכ-40% נוספים מהמידע חשף למשטרה פרטים אודות פלטי השיחות וההודעות שיצאו מהמכשיר.
עלות המידע למשטרה - 16 מיליון שקלים
בנוסף, החוק מסייע למחלקה לחקירות שוטרים לבצע מעקב אחר שוטרים החשודים בהדלפה. בזכות המידע שהתקבל אודות השוטרים מחברות הסלולר דווח על ירידה במספר ההדלפות.
תמורת השירותים הללו שילמה המשטרה לחברות הסלולר השונות סכום של 16 מיליון שקלים בשנה, אך במשטרה מעריכים כי העלויות צפויות לרדת בעקבות שינוי בתקנות.
יו"ר וועדת החוקה ח"כ דוד רותם מתח ביקורת על הממצאים שהוצגו בפניו ואמר: "הפיקוח על החוק לא מספיק ויש צורך בדיווח לעתים קרובות יותר". רותם הוסיף: "בסכום העתק שהמשטרה משלמת לחברות הסלולר היא הייתה יכולה לגייס עוד עשרות שוטרים".