הוועדה המיוחדת שהקים שר הפנים גדעון סער לבחינת סוגיית שעון הקיץ המליצה היום פה אחד: על שעון הקיץ בישראל להתארך עד לסוף אוקטובר - זאת בדומה למצב באירופה. השר סער הצהיר כי יוביל להארכת השעון כבר בשנה הנוכחית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאור השינוי הצפוי בשעות האור במהלך היממה, שאלנו את ד"ר קרני לוטן מבית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי בהרצליה ואת ראש החטיבה לאיכות הסביבה במכללת עמק יזרעאל ד"ר אשר לוטן איך תשפיע הארכת שעון הקיץ על חיינו - ובעיקר איך היא תועיל לאיכות החיים ושעות הפנאי של כולנו.
למה בכלל צריך להנהיג שעון קיץ?
הרעיון שעומד בבסיסו של שעון הקיץ הוא התאמת שעות הערנות עם שעות האור בחוץ. בחורף שעות האור מתקצרות באופן טבעי, ולכן יש צורך להתאים את שעות הערנות לשעות האור. אחת המדינות הראשונות שהנהיגו את שעון הקיץ היא בריטניה, שהחלה את שעון הקיץ גם בארץ בתקופת המנדט.
איך הארכת שעון הקיץ תורמת למשק?
עיקרון נוסף של שעון קיץ הוא שבעצם יתחילו לעבוד מוקדם יותר, כי יש אור בשעה מוקדמת יותר. מחקרים מוכיחים שבשעות הבוקר הפוריות של העובדים גדולה יותר - ובהתאם לכך גם התפוקה שלהם עולה, וזה משהו שתורם מאוד למשק. בגלל השינויים במזג האוויר בקיץ, האור בוקע הרבה יותר מוקדם, וכך מנצלים יותר את שעות השמש. למקומות עבודה חשוכים וסגורים שאנשים עובדים בהם יש השפעה שלילית על היעילות שלהם.
האם הארכתו של שעון הקיץ תורמת לאיכות הסביבה?
הארכת שעון הקיץ בישראל מסייעת מאוד לשמירה על איכות הסביבה ולחיסכון באנרגיה. בעוד שבישראל יש בממוצע כ-10 שעות אור ביום, בעונת הקיץ יש 13-14 שעות אור. ככל שעושים יותר פעילויות בשעות האור, חוסכים את האפשרות של שימוש בתאורה מלאכותית ובזבוז חשמל ואנרגיה.
איזו השפעה יש לשעת אור נוספת על מצב הרוח? על שעות הפנאי?
בכל שנה יש כלכלנים שמודדים מודלים שונים הקשורים בסוגיה והם הגיעו למסקנות ברורות לפיהן הארכת השעון תורמת לפעילות הכלכלית ולשעות הפנאי. עוד מצאו חוקרים כי לאור יש השפעות חיוביות על מצב הרוח, המוטיבציה והיצירתיות.
האם שעת אור נוספת מסייעת בצמצום תאונות הדרכים?
לשעת שמש נוספת ביום יש השפעה ישירה על צמצום תאונות הדרכים. שני הגורמים המרכזיים שמשפיעים על הריכוז שלנו הם האור והאוורור: ככל שאדם מקבל יותר אוויר וחשוף ליותר אור, כך עולה גם הפרודוקטיביות וגם כושר הריכוז שלו ושל הנהגים על הכביש - מה שכמובן מסיע במניעת תאונות. שעות אור נוספות כמובן מסייעות גם לראות טובה יותר של תנאי הדרך.
מה מקובל בעולם? כמה זמן בממוצע שם אורך שעון הקיץ?
בישראל יש בממוצע 193 ימים של שעון קיץ בשנה, כאשר בשנים קודמות המספר היה אפילו נמוך יותר ועמד על 170. באירופה משכו של שעון הקיץ הוא בין 218 ל-220 יום מדי שנה. תחילתו בסוף חודש מרס - בדומה לישראל, אך בשונה ממנה הוא מסתיים בסוף השבוע האחרון של חודש אוקטובר ולא בסוף השבוע הראשון שלו.
המדינות השכנות לישראל מתאימות את המעבר לשעון קיץ לפי השעון של האיחוד האירופי. במצרים המעבר תלוי בתקופה בשנה שבה חל צום הרמדאן: אם הצום חל בחודשי הקיץ, שעון הקיץ מסתיים מוקדם כדי להקל לכאורה על הצמים. במדינות הסמוכות לקו המשווה כלל לא מונהג שעון קיץ ובאיסלנד לעומת זאת, ישנו שעון קיץ בכל ימות השנה.
למה לא להנהיג שעון קיץ קבוע גם בישראל?
הרעיון של החלת שעון הקיץ והחורף היה כדי להתאים את הזמנים לאירופה. אם בישראל יונהג שעון קיץ לכל אורך השנה, זה יפגע באוכלוסייה הדתית שצריכה להתפלל שחרית ובמצב כזה השמש תעלה רק ב-7:30 או ב-8:00 בבוקר - וכך התפילה תתאחר, מה שעשוי לשבש מאוד את סדר יומם של רבים בישראל. הנהגת שעון קיץ ברוב ימות השנה אך לא בכולן פותרת את המצב הזה.
בכמה ימים בדיוק יוארך שעון הקיץ בישראל והאם המצב כאן יהיה זהה לזה שבאירופה?
המלצת הוועדה מהיום תביא לכך שמשך שעון הקיץ בישראל יהיה זהה למשכו באירופה. לאחר שההחלטה תתקבל, שעון הקיץ בישראל יחל בסוף חודש מרס ויסתיים בין יום חמישי לשישי האחרונים של חודש אוקטובר. זאת בדומה לאירופה ובניגוד למצב הקיים כיום, בו שעון הקיץ מסתיים בסוף השבוע הראשון של חודש אוקטובר.
האם הארכתו של שעון הקיץ לא תפגע בציבור הדתי עקב סוגיית יום הכיפורים?
כלל וכלל לא. למעשה הסוגיה הזו כמעט ולא עלתה בפני הוועדה, למרות שנוטים לחשוב שזו הסוגיה המרכזית שבגללה משך שעון הקיץ היה קצר. הסיבה העיקרית שבגללה הוחלט על הארכת השעון היא שיפור איכות החיים של האזרחים בישראל שיוכלו עכשיו לבלות בחוץ יותר שעות ולהתאים את שעות הערנות שלהם לשעות האור. חרדים רבים תמכו בהארכת השעון בניגוד למה שמקובל היה לחשוב - זאת גם עקב העובדה שמשך הצום של יום הכיפורים לא ישתנה - בין אם תזרח השמש בתחילתו ובין אם יהיה כבר חשוך.