ביום שאחרי אסון ההרעלה בירושלים, יצאו פקחים סמויים של המשרד להגנת הסביבה לבדוק אילו חומרי הדברה נמכרים בחנויות וכמה קל להיחשף לחומרים שעלולים לסכן את חיינו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
באחת החנויות ביקש הפקח קוטל פרעושים לטיפול בבית. המוכר לא היסס והושיט לו את המוצר "פולריס 40", שמשמש מדבירים. "פולריס 40 מכיל זרחן אורגני והוא מיועד לצאן ולא לשום דבר אחר", אומר הפקח הסמוי. "החומר הזה רעיל מאוד", מוסיף ד"ר עוזי גלזר, כימאי ומומחה הדברה. "הוראות השימוש עליו מחייבות, זה כמו חוק. המדביר חייב לעבוד על פי ההוראות האלה". את החומר הזה קל למצוא גם לקנייה באינטרנט, והרשת מלאה עצות והוראות שימוש.
"יש הרבה מאוד חאפרים בתחום", אומר בועז קייזרמן, יועץ הדברה ומניעת מזיקים. "אפשר אפילו להגיד שהם מכתיבים את הטון. רף הכניסה לענף ההדברה הוא מאוד מאוד נמוך. בסופו של דבר, מבחינת החאפר, זה כסף קל".
בענף ההדברה שוררת תחרות אדירה. כולם מנסים להיות אטרקטיביים ולהוריד עלויות, גם במחיר של סטייה מהתקנות. זה מה שקורה כשאנחנו מבקשים הדברה למזנון עץ - טיפול זהה לזה שביקשה המשפחה שהורעלה:
מדביר: תקשיבי, יש חומר כזה, פשוט צריך לעשות את זה ולצאת מהבית.
חדשות 2: חייבים?
מדביר: עדיף.
על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה, בפוספין, החומר הנדרש, אסור לעשות כל שימוש בתוך מבנה מגורים. "התכשיר שאני רכשתי לא מיועד לשימוש ביתי אלא לשימוש חקלאי", אומר פקח סמוי של המשרד להגנת הסביבה. "בעל החנות עבר על החוק. אם ילד יבלע את זה - זאת סכנת מוות".
ביום שאחרי, נראה שכל אחד יכול לקנות חומר הדברה מסוכן, ביתי או חקלאי, בלי להתבקש אפילו להראות תעודה - וזה באחריות הרשויות הממונות. החומרים הללו, בשימוש לא נכון, עלולים להפוך בתוך רגע לאסונות כבדים.