בחברת התרופות רוש סוגרים את המשרדים עוד לפני השעה חמש בערב. מי שעוד נשאר רואה את האורות כבים בשעה שבע, וכך גם המזגנים ומערכת החשמל. כשצוות הצילום של חדשות 2 הגיע כדי לשאול את העובדים על איזון בין משפחה לעבודה, על קריירה והורות - פשוט לא היה אף אחד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"שמוליק, אב לשלושה, כבר הלך. הבן של דפי חולה, אז היא יצאה באמצע היום. וגם תהילה יצאה לטפל בשלושת ילדיה", סיפרה לנו ענת פרישמן, מנהלת תחום "רוש" בישראל. אך הדוגמה הזאת היא היוצא מן הכלל בישראל - בטח במגזר הפרטי.
"זה שאנחנו נמצאים בלי אימא, אני חושב שזה סוג של הכנה לחיים. כשנהיה גדולים נצטרך להכין לעצמנו אוכל, או לבוא בעצמנו מהעבודה, לא תהיה לנו אימא שתעשה את זה בשבילנו", אומר רום גור בן ה-12 תוך כדי שהוא מכין לאחיו הצעיר אביב בן ה-8 שניצל לארוחת צהריים. אבל אביב מתגעגע לאימא. "זה יותר טוב כשאימא פה ולא מישהו אחר".
ד"ר רות גור היא נוירוכירורגית שמתמחה בכאב ונמצאת באותה השעה בבית החולים תל השומר. ברגע של הפסקה היא מצליחה לבדוק אם הילדים בבית והאם לרום יש שיעורי בית להכין. "במשך חודשים רבים עבדתי כ-400 שעות בחודש, אבל גם עכשיו בבית החולים ובקליניקה הפרטית אני עובדת הרבה", היא מספרת.
פנינה בן שלום לא מסכימה לחיות כך. עד לפני שלוש שנים היא הייתה דוברת משרד החינוך ועבדה מסביב לשעון. על אף שאהבה מאוד את העבודה, היא לא הסכימה יותר להיכנע לדרישות. "זה שלא ראיתי את הילדים שבר אותי. אמרתי 'נמאס', 'אי אפשר יותר עם שעות העבודה האלה'". היא עזבה הכול, למדה הדרכת הורים ופתחה פורטל לענייני משפחה - הכל כדי להיות עם שני ילדיה יהלי ועופר.
אצל בעלה דני המצב הפוך. לאחר שאשתו עשתה את המעבר לשעות עבודה מועטות, הוא נאלץ להישאר במשרד שעות ארוכות ולהיות המפרנס העיקרי של המשפחה. את הילדים הוא רואה בעיקר בפיג'מה. "חסר לי לראות אותם, לקחת אותם לחוגים ולשחק יחד".
לפנינה וחבריה נמאס והם החליטו להקים התארגנות של הורים תחת הכותרת "שמים את המשפחה במרכז". הם פתחו קבוצה בפייסבוק והחתימו עצומה. "המדינה שלנו הפכה להיות קודם כל עבודה, אחר כך משפחה. במקום שהעבודה תשרת את החיים האישיים שלנו, היא נהיית החיים שלנו. אנחנו עושים 'אאוט סורסינג' על ההורות שלנו". מסביר עמרי אימבר ממייסדי הקבוצה.
בנובמבר יערכו כינוס גדול וייצאו בדרישה מהמעסיקים: כל הורה שהוא גם עובד יוכל לצאת פעמיים בשבוע בשעה 16:00 הביתה כדי להיות עם הילדים.
מלבד ישראל, רק ביפן, קוריאה הדרומית, מקסיקו ובטורקיה עובדים יותר. אך הדבר לא אומר שאנחנו פרודוקטיביים. ישראל רחוקה מהמקום החמישי בעולם. מי שמגלה את היעילות הרבה ביותר הן דווקא המדינות הסקנדינביות שם עובדים הרבה פחות שעות מאיתנו.