ישראלים נוטים להעיד על עצמם, או שמא יותר נכון לומר - אוהבים להעיד על ישראלים אחרים שהם אוהבים להתלונן. דוח של נציבות תלונות הציבור לשנת 2009 מגלה שיש אמת רבה באמירה זו: בשנה החולפת חלה עלייה של כ-20% במספר התלונות שהתקבלו בנציבות - ונקבע שיא חדש של 12,639 תלונות.
מהדוח, אותו שהגיש מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס לחבר הכנסת יואל חסון שמשמש ראש הוועדה לענייני ביקורת המדינה, עולה כי למרות שמספר התלונות הוכפל בחמש השנים האחרונות, נראה שלא מדובר רק בהרגל ישראלי, אלא בנתון שמשקף את המציאות. בנציבות מספרים שלמעלה משליש מהתלונות שהוגשו נמצאו מוצדקות - שיעור נתונים גבוה בהרבה לעומת המקובל במדינות רבות בעולם.
קשה לומר שרשימת הגופים הציבוריים שמופיעים ברשימה תפתיע אתכם. מדובר במוסד לביטוח לאומי, ברשות השידור, משטרת ישראל, ומשרדי ממשלה שונים כמו האוצר, הפנים, המשפטים וגם משרד התחבורה. עוד לפני פרסום פרשת הולילנד, "זכה" גם מינהל מקרקעי ישראל להופיע ברשימה.
במקום הראשון בתלונות מוצדקות: רשות השידור
בין הגופים ששיעור התלונות המוצדק עליהם היה גבוה במיוחד "מככבים": רשות השידור - עם 55% מהתלונות שנמצאו מוצדקות; משרד התחבורה עם מספר זהה של תלונות מוצדקות. חברת אגד במקום השני עם 53%, ומשטרת ישראל שצברה לזכותה 43% של פניות. גם אחוזים גבוהים מהתלונות שהוגשו נגד הרשויות המקומיות נמצאו נכונות והבן: עיריית חיפה עם כ-39%, ועיריית ירושלים עם 32%.
מלבד אזרחים, מתברר שגם חברי כנסת מורשים להגיש תלונות לנציבות. מי שדאג לממש זכות זו הוא ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) שהגיש 18 תלונות במהלך שנת 2009, יותר ממחצית התלונות שהוגשו על ידי כל 120 חברי הכנסת באותה שנה. אחריו ברשימה, ח"כ יואל חסון (קדימה) עם שלוש תלונות ומיד אחריו עם שתי תלונות ניצב ח"כ שלמה מולה (קדימה). חברי הכנסת ה-18 הגישו בסך הכל 34 תלונות לנציבות.