מאות מבקשי מקלט המתינו לאשרת שהייה בגשם - והתורים נגמרו תוך דקות ספורות: כ-500 מסתננים מאפריקה המתינו ליד משרדי הממשלה בתל אביב, בתקווה לחדש את אשרות השהייה שלהם. לטענתם, משרד הפנים קיצר את שעות הקבלה שלהם באופן דרסטי: "לא יודע למה אני ממתין כאן, אין מצב שיטפלו בבקשה שלי", אמר דניאל, נתין זר מאריתריאה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מאות המהגרים מחכים לאשרת שהייה, שתמנע את אפשרות מעצרם על ידי המשטרה. האגרה זקוקה לחידוש תקופתי, ולדברי הממתינים הרבים ימי קבלת הבקשות קוצרו וכך גם שעות הקבלה. כדוגמה לכך, מבקשי המקלט המתינו שעות רבות, גם בגשם, עד לפתיחת התורים, ובשעה 16:26 כבר הודיעו העובדים: "נגמרו המספרים, אין יותר תורים".
"אני כאן משבע בבוקר ולא הכניסו אותי", סיפר ברק, מבקש מקלט מאריתריאה. "עכשיו אמרו לי לחזור ביום ראשון אבל הייתי פה גם בשבוע שעבר וביום ראשון יהיו כאן רק יותר אנשים. אני לא רוצה לזוז מכאן, אני מפחד. אני יודע שברגע שאחזור לבית שלי, יעצרו אותי".
מבקשי המקלט סיפרו לחדשות 2 Online כי יש כרגע ארבעה מקומות בלבד בארץ שבהם ניתן לחדש את הויזה - באר שבע, חיפה, תל אביב ואילת. מי שלא יחזיק ברשותו ויזה חתומה בתוקף, יכול להיעצר על ידי משטרת ההגירה. "כולם עומדים ומחכים, חיכינו בגשם בלי שהכניסו אותנו", אמרו חלק מהממתינים, בציינו כי בשלב מסוים הכניסו המאבטחים נשים בהריון ונשים עם ילדים לתוך המבנה, על מנת להגן עליהם מהגשם.
"אולי זו הוראה מהממשלה"
העומס הגדול נובע לטענתם מהפחתת שעות הקבלה והפתיחה של משרדי הפנים בשבועות האחרונים, דבר שמלווה לטענתם גם באכיפה מוגברת של משטרת האכיפה, שעצרה לדבריהם 180 נתינים זרים אתמול, תוך ביצוע פשיטות בבתים.
איסמעיל, שממתין כבר מספר שעות מחוץ למשרדים, הצהיר: "אני ממתין כאן שעות רק כדי לקבל את החותמת. אם אני לא אצליח לקבל היום את האשרה, יש לי בעיה בתל אביב. יש הגירה, הם יכולים לעצור את כל מי שמסתובב בלי החותמת". דניאל הוסיף: "הויזה שלי נגמרה כבר לפני שבוע. הייתי כבר בבאר שבע ובחיפה, ועכשיו אני בתל אביב כבר שישה ימים שאני מנסה ובכל יום אני לא מצליח. לדעתי גם היום לא אצליח להיכנס, אני סתם מחכה כאן".
לדברי דניאל, בשבועיים האחרונים מספר הלשכות הפתוחות צומצם וכך גם שעות הפתיחה - לדבריו, המשרדים היו פתוחים גם חמישה ימים בשבוע, עד לשעה 20:00. כיום שעות הקבלה צומצמו לשלושה ימים בשבוע, למשך שעתיים וחצי בלבד - ארבע עד שש וחצי בערב. "אם משטרה עוצרת אותי, כלום לא יעזור", ציין.
מבקש מקלט נוסף שעמד לידו מחה בתוקף על ההמתנה: "לפעמים גם כשאתה כבר מגיע לפקידה, אומרים לך ללכת ולחזור עוד יומיים-שלושה. למה? אני לא יודע. אני חושב שזו הוראה מהממשלה. להסתובב בלי אישור נהיה בעייתי במיוחד - רק אתמול עצרו 180 איש. לאחרונה ההגירה נכנסת גם לבתים ובודקת אישורים".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "העומס בלשכות רשות האוכלוסין וההגירה נובע מהעובדה שהמסתננים ממהרים לחדש את אשרתם לנוכח החוק החדש והאכיפה המוגברת של פקחי הרשות על מסתננים ומעסיקים מסתננים. רשות האוכלוסין וההגירה משפרת את השירות הניתן למסתננים המבקשים לחדש את אשרתם ומייחדת לצורך כך ימים ושעות פעילות למתן שירות זה, וזאת על מנת לווסת את העומסים הרבים בלשכות".
"השירות הניתן למסתננים מבוצע על ידי עובדי הרשות, אשר דוברים את השפות ערבית וטיגרינית למתן הסבר למסתננים אשר לא דוברים את השפות עברית או אנגלית. כפי שנמסר, החלה הרשות לזמן מסתננים ממרכזי הערים למרכז הפתוח "חולות" לפיו עליהם להתייצב במרכז הפתוח בתוך 30 ימים. בנוסף, בהתאם להנחיה של שר הפנים גדעון סער, רשות האוכלוסין וההגירה מגבירה את פעולות האכיפה על מסתננים ועל מעסיקי מסתננים".