האיש שתלה את אייכמן, שביצע את גזר דין המוות היחיד בתולדות מדינת ישראל, הפך לאחר המקרה לשוחט. בסרט על חייו הוא מספר על הטראומה שעבר ועל הצמתים המרכזיים בחייו.
"אני הייתי שומר אישי שלו. הייתי בחדר שלו", מספר שלום נגר, הסוהר של אדלוף אייכמן. "אם אני לא הייתי יודע מי הוא, הייתי חושב איזה צדיק זה, תפסו איזה צדיק לא עושה כלום והיה אומר 'תודה רבה'", הוא משחזר. שישה חודשים שמר נגר על הפושע הנאצי בכלא רמלה. הסוהר שעלה מתימן, ישב עם אייכמן באותו חדר כמעט מדי יום. "בחדר שלו אישית לא נכנסו אשכנזים, אז בשביל זה זרקו אותי בחדר שלו", מספר נגר.
שלטונות הכלא חששו שניצולי שואה ינסו לפגוע באייכמן לפני המשפט ואפילו האוכל שלו יצא מהמטבח נעול בתוך מגש מיוחד. המפקדים דרשו משלום לטעום את המזון לפני שהוגש לאייכמן. "פעם שאלתי אותו: 'למה אני צריך לאכול, אני?', אמר: 'תשמע, תימני אחד לא בעיה, אבל.. אייכמן זה בעיה, למה זה משפט עולמי'".
שלום לא רצה לבצע את התלייה, אבל שמו עלה בהגרלה שנערכה בין הסוהרים. דווקא הוא נדרש להוציא להורג את האיש שעליו שמר במשך חצי שנה. "הבאנו את החבל מקומה שלישית. הלבשנו אותו על הראש שלו, ואני נכנסתי לאיפה שהשולחן, לחצתי והתריסים נפתחו והוא נפל למטה", חושף נגר את הרגעים הדרמטיים.
סירב לתלות את דמיאניוק
המפקדים דרשו משלום להוריד את הגופה. לאף אחד לא היה ניסיון עם הוצאות להורג בישראל, הם לא ידעו שבגוף נשאר עוד אוויר. "ופתאום עלה לו האוויר למעלה, ועשה לי על הפרצוף... אמרתי 'וואי, וואי, וואי עכשיו הוא יאכל אותי. עוד תימני אחד הלך", אומר נגר. "ואז הגעתי הביתה, הייתי מלא דם מהנפיחה שלו, ואז אשתי אמרה 'מה זה?! מאיפה הדם? איפה הלכת?', אמרתי: 'טוב, אחר כך תשמעי בחדשות'".
שלום סבל מפוסט טראומה אחרי התלייה. במשך שנה היו לו סיוטי לילה ולאחר מכן החל לחזור בתשובה. בסרט על חייו שישודר ב"יס דוקו", מתברר ששלום נגר היה סוג של פורסט גאמפ ישראלי. מלבד תליית אייכמן הוא היה במקרה בעוד כמה צמתים מרכזיים בהיסטוריה שלנו.
למשל, בתחילת מפעל ההתנחלויות בקריית ארבע, לצידו של הרב לווינגר. אך באירוע אחד הוא סירב ליטול חלק. כשאיוון דמיאניוק הורשע בשנות השמונים ונידון למוות, ביצעו משלום לבצע את גזר הדין. "אמרתי לו: 'היה לי מספיק טראומה עם אייכמן. עזוב אותי מדמיאניוק, אני לא רוצה. אני לא קבלן"', מספר נגר.
בית המשפט העליון זיכה את דמיאניוק, והשאיר את שלום כאדם היחיד בישראל אי פעם, שהוציא לפועל גזר דין מוות.
הכתבה שודרה בתאריך 3.4.2011