מבקר המדינה יוסף שפירא מותח ביקורת חריפה על טיפול המדינה במבקשי המקלט מאפריקה, ובמצוקתם של תושבי שכונות דרום תל אביב. "תמונת המצב עגומה", קובע שפירא בדוח הביקורת שלו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אין ספק כי תושבי השכונות מביעים תחושה קשה של היעדר ביטחון אישי כתוצאה ממגורי הזרים שם, אין ספק כי איכות חייהם נפגעה וכי שכונות מגוריהם שינו את פניהן ללא היכר", קבע המבקר. שפירא הזהיר מפני צפיפות האוכלוסין בדרום תל אביב שיוצרת פיצולי דירות וחיבורים פירטיים לגז ולחשמל. "התנאים הפיזיים גורמים לעיתים לסכנת חיים ממשית לכל תושבי דרום תל אביב", ציין המבקר.
לדבריו, בידי עיריית תל אביב היה מידע חלקי המלמד על בעיות בטיחות והיא שיתפה בכמה בדיקות את נציגי חברת החשמל. עם זאת, המידע שאספו גורמי השטח לא שימש את משרד האנרגיה וחברת החשמל לבדיקות מקיפות, והגורמים לא וידאו כי התושבים לא חשופים לסכנות בטיחות.
גני הילדים של הזרים: "עזובה והזנחה"
בנוסף מזכיר שפירא את תחושת הפחד בקרב תושבי האזור: יותר ממחציתם דיווחו כי הם לא חשים בטוחים ללכת לבד בשעות החשיכה באזור מגוריהם, לעומת כ-20% בקרב כלל תושבי תל אביב. המבקר ציין כי מצוקתם של התושבים היא אמיתית, אך סייג את דבריו ואמר כי לא ניתן לקבוע על פי הנתונים האם יש בקרב הזרים באופן יחסי יותר פשיעה מאשר בקרב אזרחי ישראל.
מרבית הזרים, כך לפי הדוח, מתגוררים בחמש שכונות בתל אביב: נווה-שאנן, פלורנטין, שפירא, קריית שלום והתקווה. נתון נוסף שמציין שפירא מגלה כי במחצית הראשונה כ-12% מהתינוקות שנולדו בעיר במחצית הראשונה של 2013 היו של זרים.
המבקר מתריע על כך שהמדינה לא מאפשרת ל-50 אלף הזרים מאריתריאה וסודן קיום ראוי, מה שמעצים גם את הבעיות של כל תושבי שכונות הדרום. "קיים חשש כי ביישום ההסדר הקיים יש כדי להוביל לפגיעה ביכולתם של חלק מהזרים לביטחון סוציאלי ולרמת חיים נאותה לרבות לבוש, מזון ודיור נאותים. במצב הקיים נפגעת יכולתם להיות מוגנים מרעב", קבע שפירא.
פרק נוסף בדוח הוקדש לקטינים חסרי מעמד בישראל - בדרך כלל ילדיהם של מבקשי מקלט. המבקר ציין כי בתל אביב פועלים כיום כ-60 גני ילדים פיראטיים של הקהילה הזרה, בהם קיימת הזנחה חמורה. "הם שוהים מרבית שעות היום בלולים בתנאים של צפיפות, עזובה והזנחה וללא פעולות גרייה והעשרה; הטיפול בהם, ההשגחה עליהם וסיפוק הצרכים ההתפתחותיים שלהם לוקים בחסר ומעכבים את ההתפתחות הקוגניטיבית והמוטורית שלהם", כתב שפירא. הוא הדגיש כי משרדי הכלכלה והרווחה לא עשו די כדי לשפר את המצב, ועליהם לפעול לתיקון הליקויים.
אחד המקרים המוזכרים בפרק הוא של נערה בת 16 ממוצא סודני שאביה התעלל בה פיזית ומינית. בדוח הקטינים עלה כי הנערה שלא טופלה כראוי נפלטה לרחוב, שם אספה סביבה 4 ילדים בני 6-11 והנהיגה אותם לבצע פשעים חמורים. לאחרונה היא נמצאה בביתה במצב של הזנחה קשה ובמצב נפשי וגופני קשה ביותר כשהיא איננה מקבלת טיפול רפואי חיוני. "מקרה זה מדגים את החשיבות שבהחלת המדיניות החדשה של משרד הרווחה על כלל הקטינים חסרי המעמד בישראל", נכתב.
כמו כן, ציין המבקר כי בהיעדר טיפול רפואי מספק לקהילת הזרים, מוזנחים הצרכים הרפואיים של חלק מהם עד שמצבם מידרדר לכדי מצב חירום. "הממשלה קיבלה החלטות אשר הניחו את הבסיס למדיניות שתכליתה בלימת ההסתננות הבלתי חוקית לישראל, צמצום מספר המסתננים בערים ויציאה מרצון", ציין שפירא. "דוח זה מצביע על היעדרו של נדבך חשוב - היעדרו של טיפול בזרים השוהים בארץ זמן רב. היעדר הטיפול בשיטור, הבריאות, הרווחה, התעסוקה והתשתיות הותירו את גורמי השטח בשלטון המרכזי והמקומי להתמודד עם דילמות קשות ויומיומיות. להיעדר הטיפול יש השלכות על המצוקה של תושבי השכונות בהן התרכזו הזרים".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה לדוח כי "בחודשים האחרונים הושלמה עבודת מטה להגדלת תקני כוח האדם של תחנת שר"ת ושל תחנת שכונות הסמוכות למקום ריכוזם העיקרי של הזרים בת"א. תקינת כוח האדם של תחנת שר"ת השתנתה בחודש ינואר 2014, כך שהנתונים עליהם מתבססת הביקורת אינם רלוונטיים יותר. במסגרת התוכנית נפרשו כוחות משטרה מרחביים ומחוזיים, והוגברה הנוכחות והבולטות. לאור הפעילות, מתקבלות תגובות חיוביות ביותר וניכר שיפור בביטחונם של התושבים".
יונתן יעקובוביץ', ראש מערך ההסברה במרכז למדיניות הגירה מסר כי "דוח המבקר מוכיח כי מדינת ישראל כשלה לאורך שנים בטיפול בתושבי דרום תל אביב, שהפכו לנפגעים העיקריים מתופעת ההסתננות. רק השבת המסתננים למדינת מוצאם תוך מתן מקלט למיעוט מתוכם הזכאי לכך יביא להקלה במצוקת התושבים".
ארגוני זכויות האדם א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, האגודה לזכויות האזרח, המוקד לפליטים ולמהגרים, רופאים למען זכויות אדם ואמנסטי אינטרנשיונל ישראל תקפו בחריפות את טיפול הממשלה במבקשי המקלט: "מבקר המדינה מצטרף היום לביקורת המתמשכת של ארגוני זכויות האדם על כישלונה הגורף של הממשלה בטיפול במבקשי המקלט בישראל. הדו"ח שפורסם היום תוקף בחריפות כל היבט במדיניותה של הממשלה כלפי מבקשי המקלט, ממניעת שירותי הבריאות והרווחה, דרך ההימנעות המכוונת מהסדרה חוקית של העסקתם ועד הפקרה בטיחותית של ממש".
מנכ"ל המועצה לשלום הילד ד"ר יצחק קדמן: מדובר בילדים המצויים בתחתית הפירמידה של החולשה והפגיעות, המוזנחים ביודעין ובמכוון על ידי רשויות המדינה, בניגוד לכל אמת מדה מוסרית ויהודית ותוך הפרה בוטה של חוקים ואמנות בינלאומיות שישראל מחויבת להם.