התקנות העדכניות בחוק הרעש קובעות איסורים ברורים על גרימת רעש. על פי החוק, אסור לבצע עבודות בנייה לפני שבע בבוקר ואחרי שבע בערב, למעט שיפוצים קלים שניתן לבצע גם עד שמונה בערב. למרות התקנות החדשות, במקומות רבים ברחבי הארץ - התקנות כלל לא נאכפות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נדב שטראוכלר גר ברחוב קטן בדרום תל אביב. כשהוא אינו מצליח לישון בגלל העבודות, הוא מנהל יומן מצולם של העבודות הנעשות ברחוב באמצע הלילה. "בשנה האחרונה אני עובר פה סדרה של רעשים מטורפים בכל שעות היממה פחות או יותר", מספר שטראוכלר. "יש שעתיים וחצי- שלוש שעות שינה בלילה ויש פה אנשים עם משפחות וילדים".
מה שמכשיר כביכול את העבודות בשעות הלא שגרתיות הם חוקי העזר העירוניים. "בחלק מאותם חוקי עזר יש לראש העירייה סמכות לקבוע שבשל חשיבות העבודות מותר לעבוד גם בשעות אחרות, אם הוא נתן אישור ספציפי לאותן עבודות", אומרת סנמכ"לית ארגון אדם טבע ודין קרן הלפרין מוסרי. "לצערנו בהרבה מקומות ברחבי הארץ אנחנו שומעים על עבודות באמצע הלילה, בשעות מאוד מאוד מוקדמות, לפעמים 24 שעות במשך תקופה ארוכה".
תושבי באר שבע סובלים גם הם מבעיה דומה
גם בשדרות הערים התאומות שבבאר שבע, מתחילות העבודות מוקדם מדי. גלעד לפיד המתגורר בסמוך למקום ביצוע העבודות מספר כי "שעות השינה הן נושא מאוד מאוד כאוב כרגע. כבר בשעה חמש וחצי-שש נשמעים הרעשים והקטנה מתחילה לבכות".
מצד אחד יש משהו מאוד חיובי בתנופת הבנייה - היצע הדירות הולך וגדל. אך מצד שני שקט הוא אינו מתנה או פינוק, אלא זכות בסיסית שלא אמורים להילחם עלייה. אולם בינתיים בשטח הפטישים ממשיכים להלום.
מעיריית תל אביב נמסר: "היתרים לבנייה בשעות חריגות ניתנים על ידי מהנדס העיר רק במקרים מיוחדים - הריסת מבנים או שינוע ציוד כבד, במטרה למזער ככל הניתן את ההפרעה לציבור.
עיריית נתניה מסרה בתגובה: "לחברת הבנייה ניתנו כבר 53 דוחות. לעתים קיימים מקרים מיוחדים שבהם ניתן אישור גם מעבר לשעות הפעילות הרגילות וזאת על פי המלצת הגורמים המקצועיים בעירייה ואישור המשטרה".
תגובת עיריית באר שבע: "מדובר בקבלן אשר ביצע עבודות לילה ללא קבלת היתר לכך ובניגוד לחוק. בעקבות תלונות נשלחה למקום יחידת השיטור העירוני, אשר הזהירה את הקבלן המבצע ואף נתנה לו קנס".