אטימות חוצת גבולות: וסילי דנס, אזרח רומניה שמתגורר בישראל כ-12 שנים, היה בן זוגה של סילביה טויטו, עד שנפטרה לפני כחודש ממחלת הסרטן. בטרם נפטרה טויטו, הוא הגיש למשרד הפנים בקשה להמשך שהייה בישראל כחוק. אלא שלאחר שגילו במשרד הפנים כי בת זוגו הישראלית נפטרה, שללו את האפשרות שיקבל מעמד של אזרח קבע - וכעת הוא עומד בפני פינוי בחזרה לארצו - בתוך שבוע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפני כחודש, בטרם נפטרה טויטו, הגיש דנס בקשה לקבלת מעמד קבע כאזרח בישראל למשרד הפנים. כשניגש למשרדים על מנת להתקדם בתהליך קבלת מעמדו החדש והחוקי בארץ, נשאל מדוע בת זוגו לא הגיעה איתו - וכשהשיב שנפטרה, הופתע לגלות שעובדה זו משנה את כל התמונה.
"הוא אמר לפקידים במשרד בכנות וביושר שהיא נפטרה לפני שבועיים", סיפר לחדשות 2 באינטרנט חתנה של האישה, מאור אטרי. "ברגע שהם שמעו את זה, הם נתנו לו ארכה של חודש לעזוב את ישראל ושללו ממנו את האפשרות לקבל המשך שהייה בישראל", הוסיף אטרי המודאג.
"אין לו משפחה אחרת"
סילביה ודנס היו יחד מאז שהגיע לארץ בשנת 2001. דנס היה כאב של שלוש בנותיה עד שנישאו, ופירנס את בני המשפחה. "הבנות, ואנחנו - הבעלים שלהן, כמו גם יתר בני המשפחה, נקשרנו אליו מאוד", סיפר אטרי. "הוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה והיה כמו אבא לבנות. הילדים שלנו קוראים לו סבא ומאוד קשורים אליו", הוסיף.
לדנס נותר רק שבוע להיפרד מהילדים והנכדים, כיוון שתוקף אשרת השהייה שלו פג בשבוע הבא - ולא נראה שיש לו לאן לחזור. לדנס אין משפחה אחרת שמחכה לו במדינה שעזב בתחילת העשור הקודם. "המשפחה שלנו כולה, בלי יוצא מן הכלל, קשורה אליו מאוד. אנחנו מבקשים שהוא יישאר בארץ", הפציר אטרי במכתב שכתב לשר הפנים החדש, גדעון סער.
לטענת המשפחה, דנס ידוע בציבור כבן זוגה של האישה שנפטרה ויש בידיהם אישורים המעידים על כך - ולכן, אין סיבה לגרשו לרומניה. "בבקשה עזרו לנו לפני שיהיה מאוחר", התחננו בני המשפחה שטוענים שגם בית המשפט קבע בעבר שלדנס נגרם עוול. "לא מספיק הצער שנגרם לנו כשסילביה נפטרה, ועכשיו גם יגרשו את דמות האב והסב שדאג לנו כל כך? מדובר באטימות, חוסר מצפון והתנהלות בלתי נתפסת של משרד הפנים", אמר אטרי.
"זה פשוט כואב. אני מתבייש במדינה שלי שאינה יודעת להכיר תודה ולא מסייעת למי ששימש אבא לילדות קטנות. רק בגלל שאמא של אשתי נפטרה, המדינה זורקת אותו. ועכשיו אין לו לאן ללכת, ואין לו איפה להיות", סיכם אטרי בעצב.
"תוקף אשרת השהייה של דנס פג"
ממשרד הפנים נמסר בתגובה לדברים: "מר וסילי דנס נכנס לישראל בשנת 2001 באשרת עבודה. מיד עם סיום תקופת השהייה החוקית באשרת עבודה, הגיש בשנת 2006 בקשה להכיר בו ובגברת סילביה טויטו כבני זוג. לאחר שלא הצליחו להוכיח שהינם מקיימים חיים משותפים תחת קורת גג אחת, ולאחר שעלה כי אינם יודעים פרטים בסיסיים זה על זה - נדחתה בקשתם. ערעור שהגיש בנושא לוועדת ההשגה נדחה אף הוא ונמצא כי לא נפל כל פגם בהחלטה של הרשות".
"במהלך השנים ניתנה לו אשרת שהייה ועבודה ורק לאחרונה, בראיון שהתקיים בחודש אוקטובר 2012, ההתרשמות מהיותם זוג הייתה חיובית, בניגוד לשנים קודמות. אי לכך, אושר לו המשך שהייה בישראל", הובהר. "לפני יותר מחודש נפטרה גב' סילביה טויטו ולאור העובדה שאשרת השהייה של מר דנס ניתנה מלכתחילה מתוקף היותו בן זוג של אזרחית ישראלית, הופסק ההליך כמקובל. מר דנס רשאי להגיש בקשה למעמד מטעמים הומניטאריים אז תיבחן בהתאם לנהלים המקובלים."