התיעוד ששודר אמש במהדורה המרכזית, שבו נראה קצין משטרה בכיר כשהוא נוסע בכביש 6 במהירות של יותר מ-160 קמ"ש, מעלה שאלות בנוגע לתפקודם של שוטרים ולאפשרותם לעבור על חוקי התנועה מבלי להיענש. ומה עם האזרח שצילם את השוטר העבריין ונסע בעצמו מעל המהירות המותרת? עו"ד אילון אורון, סנגור ומחבר האינציקלופדיה לתעבורה, עם התשובות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מתי מותר לשוטר לעבור על החוק בזמן נהיגה?
רכב משטרה, כמו אמבולנס או רכב כיבוי אש, כשהוא פועל כרכב חירום ומפעיל סירנה ואורות מהבהבים כנדרש - מותר לו לעבור על החוק ובכלל זה לנסוע במהירות מופרזת ולעבור באור אדום. אם המקרה יגיע לבית המשפט, אז השופט יתחשב בבעלי התפקיד שעברו על החוק - כל עוד עשו זאת בזהירות המתבקשת.
שוטר, להבדיל מצוות אמבולנס או כיבוי אש, יכול לפעול גם במסווה ולא חייב להפעיל סירנה. רכב משטרתי יכול, למשל, לעבור את המהירות המותרת אם הוא פעל במסגרת מילוי תפקידו, והייתה לכך הצדקה.
איזה אמצעים צריך רכב משטרה להפעיל כשהוא עובר על החוק?
סירנה ואורות מהבהבים - שאמורים להזהיר את שאר כלי הרכב בכביש ולסמן להם לפנות מקום. אבל, אם שוטר פועל במסווה ולא הפעיל סירנה או אורות מהבהבים במקרה של עבירה על החוק שתגיע לדיון בבית משפט - יהיה עליו להוכיח שהמשימה חייבה את העבירה.
מתי מותר לשוטר להפעיל סירנה?
שוטר רשאי להפעיל סירנה ואורות מהבהבים במטרה לסמן ולהזהיר את הסובבים, כשהוא מבצע פעילות הדורשת ממנו לבצע עבירות תנועה.
עד איזה מהירות מותר לו להגיע?
לשוטר בשעת פעילות מותר לעבור על דיני התנועה כל עוד הוא שומר על הזהירות הנדרשת, כלומר אין הגבלת מהירות.
האם המשטרה יכולה להעמיד לדין את האזרח שתיעד?
אם המשטרה תחליט להעמיד את הנהג שצילם את השוטר לדין, הוא יוכל לטעון כי עבר על המהירות המותרת בכדי לעקוב ולהראות את הזלזול בחוק מצד השוטר. עם זאת, לאזרח אין סמכות בדין לעבור על החוק, ולכן המשטרה יכולה להעמידו לדין. אבל, במקרה כזה המשטרה תהיה חייבת להעמיד לדין גם את השוטר שתועד כשהוא מבצע את עבירת התנועה.