להיות משגיח כשרות זה עסק לא רע בכלל - כך לפחות זה נראה במספר תיעודים שאספנו החודש ממצלמת אבטחה במסעדה במרכז הארץ במהלך ביקורים של משגיח כשרות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בביקור הראשון שהה המשגיח במסעדה 36 שניות בלבד. ביום אחר זה לקח 30 שניות שלמות של השגחה קפדנית. במקרה אחר הוא כבר ממש התעכב, 25 שניות במטבח, ואת יתר הזמן הוא בילה בקריאת עיתון הבוקר ומשם המשיך למסעדה סמוכה ולעוד כמה בתי עסק בהמשך הרחוב.
"1,000 שקלים כל מסעדה כפול שלוש זה 3,000 שקלים ואתה עובד 6 שעות ביום, השאר תלמד תורה, תישן, תהיה עם אשתך והילדים", סיפר נציג המכללה להכשרת משגיחים בשיחה עם חדשות 2.
לאופי החמקמק של המשגיח נוספה גם דרישה מוזרה מצד הרבנות, בעלי המסעדות ולא הרבנות אמורים להעסיק את המשגיח ישירות - כאילו היה עובד שלהם. "פלוס ביטח חיים, ביטוח לאומי וכל מיני אקסטרות, הוא לא עשה כלום", מספרת בעלת מסעדה מירושלים. וכשזאת תמונת המצב לא פלא שמשרת המשגיח הפכה למבוקשת וכבר יש מי שמציע קורס הכשרת משגיחים וכשבסיומו כך על פי הפרסום נקבל תעודה מהרבנות.
דווקא בירושלים: מחאת המסעדנים נגד תעודות הכשרות
בחודשים האחרונים פרצה בירושלים, כן דווקא בירושלים, מחאה יוצאת דופן. 14 בתי עסק החזירו לרבנות את תעודת הכשרות והודיעו ללקוחות הנאמנים כי ימשיכו לספק להם את אותו מזון כשר רק ללא התעודה. הקש ששבר אותם היה בכלל עלה - הכוסברה, הפטרוזיליה ושאר ירקות שהרבנות חייבה אותם לקנות אך ורק מתוצרת "מהדרין", כזאת שנקייה לכאורה מחרקים.
כשרות המהדרין עולה פי ארבעה ויותר מתוצרת מקבילה, בין היתר כי הוצאות החקלאי בשמיים. נוסף על שכר המשגיח נאלץ החקלאי לשכור לו גם רכב וטלפון ולשלם אגרה לבית הדין שמנפיק את כשרות המהדרין. לא מעט חקלאים מעסיקים כמה משגיחים מבתי דין שונים, רק כדי שיוכלו להרחיב את שיווק התוצרת וכך עלות ההשגחה בלבד יכולה להגיע ל-40,000 שקלים בחודש ויותר.
אביגיל אהרון היא מסעדנית מטבריה שנוהגת לשטוף היטב את הירקות ולהכשירם, ברבנות לא התרשמו מכך וחייבו אותה לקנות ירקות מהדרין אבל ממשווק אחד בלבד, למרות שיש בשוק קרוב ל-20 משווקים של ירקות מהדרין. בירושלים דרשה הרבנות מבעלת המסעדה לקנות רק מארבע חנויות וגם להציג לה קבלות. "הם אמרו שכל המוצרים שלנו, מסבון כלים ונייר טואלט ועד השמן והסוכר צריך לקנות בארבעה מקומות בלבד - שם נגמר הרומן שלי עם הרבנות", מספרת בעלת מסעדה בבירה.
"כתבתי על השלט שלי שמוצג בכניסה שיש לי 'הכשר מטעמי מצפון', למחרת הגיעו לכאן שיירת של רבנים מירושלים ואיימו עליי בקנסות שאם אשתמש בשורש של המילה כש"ר בכל הטיה שלה", סיפרה המסעדנית מטבריה. כך, לא רק בעיר הצפונית, כל המסעדות שהעזו לדווח ללקוחות שהמקום מוסיף להיות כשר רק בלי תעודה נקנסו על הונאה בכשרות, סעיף ולפיו הרבנות היא הסמכות היחידה למתן הכשר. כאן כבר עלתה מחאת המסעדנים מדרגה.
התנועה הירושלמית, בשיתוף רבנים אורתודוקסים החלה לאחרונה להעביר סדנאות כשרים לעובדי המסעדות שהסירו את התעודה, כולן מסעדות שרוצות לשרת נאמנה את הלקוחות שומרי הכשרות. אבל הלקוחות ייאלצו להאמין להם, כי לתעודה לפי החוק הקיים זה לא מספיק טוב.
תגובת הרבנות: "רואים בחומרה מקרים כאלו"
מהרבנות הראשית לישראל נמסר בתגובה לכתבה כי הסיבה שהמשגיחים מועסקים על ידי בתי העסק היא בשל קיצוץ בתקנים שהם מתנגדים לו. "הרבנות רואה בחומרה מקרים כמו אלו שתוארו בכתבה של אי הופעת משגיחים, מפקחת על כך ומבקשת מבעלי מסעדות להתלונן. הסיבה להפניה למשווקים מסוימים הנהוגה רק בירקות - היא בשל פיקוח ובקרה".
ממכון הכשרת המשגיחים נמסר כי הם אינם עוסקים בהשמה או בתנאי המשגיחים. כל מי שהתיימר בשם המכון להתייחס לכך עשה זאת על דעת עצמו ולא משקף את דעת המכון.