לכבוד יום ירושלים המצוין היום מפרסמת מכון ירושלים לחקר ישראל כמה פרטים מעניינים על עיר הבירה. בין השאר: אוכלוסיית ירושלים כפולה מזו שבתל אביב והילודה בעיר - גבוהה בהשוואה לשאר חלקי הארץ. הנתונים במלואם יפורסמו במסגרת מהדורת 2013 של השנתון הסטטיסטי לירושלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשנת 2011 מנתה אוכלוסיית ירושלים 804 אלף איש - משמע אחד מכל עשרה ישראלים הוא ירושלמי, והעיר כמעט כפולה באוכלוסייתה מהעיר השנייה בגודלה בישראל, תל אביב, בה מתגוררים 404 אלף בני אדם.
מבין תושבי ירושלים, 64% הם יהודים ו-36% הם ערבים. בעוד שהאוכלוסייה היהודית גדלה ב-159% מאז מלחמת ששת הימים, האוכלוסייה הערבית גדלה בקצב שהוא יותר מכפול - 327%, והמשמעות היא שאחוז תושבי העיר הערבים ימשיך לעלות עם השנים, והחלק של היהודים בעיר ימשיך לרדת.
השכונה הגדולה ביותר: רמות אלון
61% מתושבי ירושלים מתגוררים במזרח העיר, באזורים שנכבשו מירדן במהלך מלחמת ששת הימים. מתוכם, 60% הם ערבים ו-40% הם יהודים, כשהרוב המוחלט של הערבים בירושלים מתגוררים במזרח העיר לעומת 38% מהיהודים, משמע שמערב העיר עדיין יהודי כמעט לגמרי אך במזרח יש רוב ערבי ברור.
השכונה היהודית הגדולה בעיר: רמות אלון, בה מתגוררים 41,400 בני אדם, והשכונה לבדה גדולה יותר מכמה ערים שלמות כמו ראש העין, קרית מוצקין, דימונה, קרית אונו או יבנה. רמות אלון היא גם השכונה הצעירה ביותר בירושלים, עם גיל חציוני של 15 שנים. השכונה 'המבוגרת' ביותר היא קריית וולפסון, עם גיל חציוני של 62 שנים.
הגבעה הצרפתית, הגובלת באוניברסיטה העברית, היא השכונה בה אחוז הצעירים בני 20-34 הוא הגבוה ביותר בעיר: 45% מכלל התושבים. האזורים בהם מספר הצעירים בגיל הזה הוא הנמוך ביותר הם נווה יעקב, בית הכרם ורמת שלמה. 15% מכלל הסטודנטים בישראל לומדים בירושלים, יותר ממחצית מהם - באוניברסיטה העברית.
יותר הגירה שלילית, יותר ילדים למשפחה
ירושלים סובלת מהגירה שלילית: ב-2011 עזבו את העיר 7,400 בני אדם יותר מהמספר של אלו שהיגרו אליה. יעד ההגירה הגדול ביותר: בית שמש. הישוב ממנו עברו הכי הרבה בני אדם לגור בירושלים הוא בני ברק, ואחריה - באופן מפתיע - תל אביב. החלק הניכר של העוזבים והמהגרים לירושלים הם צעירים.
הפריון בירושלים גבוה בהשוואה לשאר חלקי ישראל: בירושלים נולדים 4.2 ילדים בממוצע למשפחה יהודית לעומת 2.9 בשאר הארץ, ו-3.6 ילדים למשפחה ערבית לעומת 3.3 בממוצע בשאר הארץ. לצידם, 14% מכלל העולים לישראל בחרו לגור בירושלים - 2,300 בני אדם בשנת 2011. העולים מהווים את החלק הגדול ביותר באוכלוסייה הכללית בשכונת פסגת זאב - 23% מהתושבים.
בירושלים לומדים לא פחות מ-258 אלף תלמידים, יותר מכל אוכלוסיית ראשון לציון, העיר הרביעית בגודלה בישראל, כמעט פי 5 ממספר התלמידים בתל אביב. שיעור הזכאים לבגרות נמוך מזה שבישראל - 60% לעומת 67% בשאר חלקי הארץ. במגזר החרדי שיעור הזכאים לבגרות הוא 11% בלבד.
עניים יותר - וגם מרוצים יותר
שיעור ההשתתפות בתעסוקה בירושלים נמוך גם הוא בהשוואה לשאר חלקי ישראל: 46% לעומת 57% בשאר חלקי הארץ, כשהשיעור נמוך יותר גם בקרב האוכלוסייה היהודית וגם בקרב האוכלוסייה הערבית. בקרב החרדים, שיעור ההשתתפות בתעסוקה הוא 44% בלבד, נמוך יותר גם בהשוואה לחרדים הגרים באזורים אחרים בישראל - 51%.
למרות הפערים, הירושלמים מרוצים יותר מחייהם: 91% דיווחו על שביעות רצון, יותר מת"א עם 86% וחיפה עם 81%. כידוע, שיעור החרדים והדתיים בירושלים קבוע משמעותי משיעורם בישראל, 31% חרדים לעומת 9% בשאר הארץ ו-20% דתיים בהשוואה ל-10% בשאר הארץ. גם הערבים בירושלים דתיים יותר בהשוואה לשאר ישראל - 75% דתיים או דתיים מאוד, לעומת 56% בשאר הארץ.
למרות שמשק הבית הממוצע בירושלים גדול מהממוצע הישראלי, 3.9 נפשות לעומת 3.3 נפשות בשאר ישראל, אך ההוצאה החודשית הממוצעת לנפש היא 3,300 שקלים בלבד, לעומת 4,200 בשאר הארץ.