אם מאזינים למוזיקה לא נוהגים? מחקר חדש מגלה שצעירים שמאזינים בזמן נסיעה למוזיקה נוהגים בצורה מסוכנת יותר מנהגים צעירים שלא מאזינים למוזיקה בזמן נהיגה, או מאזינים למוזיקה שהם לא בחרו במפורש לשמוע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
את המחקר ערכו באוניברסיטת בן גוריון והוא מומן על ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. בראש המחקר עמדו ד"ר וורן ברודסקי וצח סלור מהמעבדה למדעי המוסיקה במחלקה לאמנויות באוניברסיטה, והוא נועד להעריך את רמת הסחת הדעת של הנהגים הצעירים שמאזינים למוזיקה בשעת נהיגה.
מהמחקר עולה כי תדירות העבירות והאירועים המסוכנים בקרב נהגים צעירים המאזינים למוסיקה המועדפת עליהם גבוהה יותר בהשוואה לנסיעות ללא מוסיקה או נסיעות בעת האזנה למוסיקה אשר פותחה במיוחד לצורך המחקר.
המלווה מתערב
85 נהגים צעירים חדשים השתתפו במחקר. כל נהג ביצע שש נסיעות של 40 דקות, שתי נסיעות בליווי מוסיקה שחברו בעצמם והביאו מהבית, שתי נסיעות בליווי מוסיקת רקע שנועדה להעלות את הבטיחות של הנהג ושתי נסיעות ללא כל ליווי מוזיקלי.
על פי התוצאות, 98% מהנהגים שהאזינו למוזיקה המועדפת עליהם גרמו לשלושה אירועי בטיחות לפחות באחת הנסיעות. בקרב שליש מהן נדרשה התערבות של הנהג המלווה שהזהיר אותם או הורה להם לבצע פעולה מסוימת. ב-20% מהמקרים התחייבה התערבות מסייעת בניווט או תמרון של בלימה על מנת למנוע תאונה. בין היתר נרשמה אצל הנהגים נסיעה מהירות מופרזת, אי שמירת מרחק, סטייה לשולי הכביש, קרבה מסוכנת לכלי רכב חולפים ונהיגה ביד אחת.
כאשר הנהגים נסעו ללא מוזיקה ברקע נרשמה ירידה משמעותית בתדירות הטעויות והאירועים. עם זאת, במהלך נהיגה בליווי מוסיקה מיוחדת שהולחנה למחקר, ירדו אירועי ההתנהגות של הנהיגה מסוכנת ומספר הטעויות והאירועים בשיעור של 20%.
"מרבית הנהגים בעולם אוהבים להאזין למוסיקה ברכב במהלך נסיעה ואלה בגילאים 16-30 מעדיפים מוסיקת פופ, רוק, דאנס, היפ-הופ וראפ", מסביר ברודסקי. "נהגים צעירים גם נוטים להאזין למוסיקה אנרגטית, קצבית ורעשנית למדי, בעוצמות גבוהות. נהגים ככלל אינם מודעים לכך שכאשר הם מושפעים על ידי שיר, הם עוברים ממרחב הדורש תשומת לב וכושר נהיגה אל מרחב אישי ורגשי של האזנה אקטיבית למוסיקה".