ערב יום השואה תשע"ד, מציג מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו ולחקר האנטישמיות והגזענות נתונים מדאיגים לגבי מצב האנטישמיות בעולם, נתונים מהם עולה כי חלה החרפה והחמרה באווירה האנטי יהודית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוח שהוצג הבוקר (א') על ידי מרכז קנטור, הפועל באוניברסיטת תל אביב, מתייחס לשנה שעברה וקובע כי "האווירה האנטי יהודית החמירה בשנת 2013 משום שהאנטישמיות חודרת ביותר ארצות מן השוליים הקיצוניים מימין ומשמאל אל מרכז החברה וביטוייה הפכו לתופעה יומיומית".
עוד עולה מהממצאים שפורסמו בדוח כי תחושת הדאגה בקרב יהודים מקורה בעיקר בעלייה בחומרתם ובתכיפותם של הביטויים המילוליים והחזותיים: העלבונות, ההצקות והאיומים ולאו דווקא במספר האירועים שבהם נרשמה אלימות פיזית.
הסקרים מראים שרוב היהודים שחוו פגיעה אנטישמית - פיזית או מילולית - אינם מדווחים עליה ויש להניח כי המצב גרוע אף יותר מכפי שהוא מתואר על ידי קהילות יהודיות וגופי המחקר העצמאיים.
בשנת 2013 נרשמו לפי הדוח 554 אירועים אנטישמיים אלימים שבוצעו תוך שימוש בנשק או בלעדיו וכוללים: הצתה, ונדליזם ואיומים ישירים נגד בני אדם, בתי כנסת, מרכזים קהילתיים, בתי ספר, בתי קברות, אנדרטאות ורכוש פרטי. מספר זה מצביע על ירידה של 19% במקרי האנטישמיות, אך בצדה עלייה במספר ההתקפות הישירות על בני אדם.
מספר התקריות המתועדות הגבוה ביותר נרשם בצרפת, שם נרשמו 116 אירועים אלימים נגד יהודים. עלייה במקרי האלימות נרשמה בשורה של מדינות באירופה, בבריטניה עם 95 מקרים בשנה החולפת לעומת 84 בשנת 2012, כך גם בקנדה שם נרשמו 83 אירועים אנטישמיים לעומת 74. בגרמניה התרחשו 36 אירועים לעומת 23, באוקראינה 23 לעומת 15, ברוסיה 15 לעומת 11, ובהונגריה נרשמו 14 אירועים אלימים לעומת 12 בשנה שקדמה.
"שליש מהיהודים שוקלים לעזוב את אירופה"
עוד עולה מהדוח כי בחלקים רבים באירופה היהודים הם עדיין המיעוט הנרדף ביותר, במיוחד ביחס לשיעורם באוכלוסייה. לדוגמה, בצרפת מהווים היהודים כ-1% בלבד מהאוכלוסייה, אך 40% מהתקיפות הגזעניות האלימות בשנת 2013 התרחשו נגד תושבים יהודים.
במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר אמרה פרופ' דינה פורת, נשיאת מרכז קנטור, שכ-77% מהיהודים המותקפים לא מדווחים על המקרים כלל, כי הם אינם מאמינים שהמשטרה המקומית תמצא את האחראים לכך. "90% נתקלו באנטישמיות ברשתות החברתיות ובאינטרנט, כשליש שוקלים לעזוב את אירופה. 40% לא יוצאים מהבית עם סממנים יהודיים", הדגישה פרופ' פורת.
היא הוסיפה כי בשנה החולפת לא איתר המרכז סיבה נקודתית להמשך האירועים האנטישמיים או לעלייה בהם. "סיבות כדוגמת מבצע בשטחים או חיקוי של אירוע רצח חמור כמו בטולוז, אנחנו מזהים שמדובר בחזרתה של האנטישמיות הקלאסית", מסבירה פרופ' פורת. "אנו חושבים שהיחס שאנחנו מבקשים ממדינות העולם צריך להיות גם כאן מול פגיעה במסגדים באירועי אלימות על רקע דתי".