סקר ברומטר השחיתות שפורסם הבוקר (ג') מעלה תמונת מצב מדאיגה באשר לנתוני השחיתות בישראל. מהדוח עולה כי 12% מהישראלים שילמו שוחד לאחד מגופי השילטון. הגוף שנתפס כמושחת ביותר הוא המפלגות עם ציון של 4.2, בסקאלה של 1-5. מיד לאחר מכן מדורגים מוסדות הדת בישראל שזכו לציון 4.1 במדד השחיתות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
דוח ברומטר השקיפות מתבסס על סקר שנערך ב-107 מדינות שונות ובקרב 114,000 נשאלים. מהדוח עולה כי 89% מהישראלים סבורים כי קשרים אישיים חשובים "לסדר עניינים" במגזר הציבורי, זאת ביחס ל-64% מהמשיבים בכלל העולם.
כמו כן, 73% מהישראלים מאמינים שהממשלה מנוהלת על ידי קומץ של בעלי אינטרסים. במדד זה מדורגת ישראל במקום השלישי אחרי יוון וקפריסין - שם יותר מ-80% מהמשתתפים בסקר האמינו כי הממשלה מנוהלת ע"י קבוצה קטנה של בעלי עניין.
9% מהנשאלים העידו כי נזקקו לשירות בשירותי המקרקעין ושילמו עבורו שוחד. אחריהם 7% דיווחו על תשלום שוחד בשירותי הבריאות והרפואה, ובמקום השלישי - 4% ממשתתפי הסקר העידו על תשלום שוחד בשירותי הרישוי. הנתון המעודד: 91% מהישראלים יהיו מוכנים לדווח על מקרה של שחיתות במידה וייחשפו אליו.
בין הגופים המשוחדים בעולם: המשטרה
ומה המצב בעולם? ברחבי העולם 27% מהאנשים דיווחו כי שילמו שוחד ב-12 החודשים האחרונים. 28% מהגברים מספרים כי שילמו שוחד, בהשוואה ל-25% אחוזים מהנשים.
מי שמככבת ברשימת הגופים להם משלמים יותר מכל גוף אחר שוחד בעולם - היא המשטרה. 31% מהנשאלים העידו כי שילמו שוחד למשטרה, 24% דיברו על מתן שוחד במערכת המשפט ואילו רק 15% דיווחו על שוחד לרשויות המס. אחד מתוך חמישה בני אדם סיפר על שוחד לשירותי המקרקעין.
ב-51 מדינות מסביב לעולם תופסים את המפלגות כמוסד המושחת ביותר. התוצאות הגרועות ביותר דווחו ביוון, מקסיקו ונפאל, בהן המפלגות הפוליטיות קיבלו ציון 4.6 ובניגריה הציון היה 4.7. כמעט שני שליש מהנשאלים בעולם חשבו שקשרים אישיים חשובים "לסדר עניינים" במגזר הציבורי.
עוד מצא הסקר, כי מי שיכולים לממן שוחד הם גם אלו שסביר יותר שישלמו שוחד. 31% מהנשאלים שהכנסתם מעל לממוצע ביחס למדינה בה הם חיים דיווחו כי שילמו שוחד, בעוד 26% שהכנסתם מתחת לממוצע העידו על מעשה דומה.