תסתכלו רגע מסביב על הבית שלכם. לא הייתם רוצים להרחיב קצת את הסלון? אולי איזו מרפסת נחמדה? ומה עם מעלית, כי נמאס כבר לסחוב את השקיות מהסופר? ועכשיו, תחשבו שכל זה ניתן לכם בחינם.
לא המצאנו כלום. זה אמיתי. כך למשל, ברחוב המבדיל 11 ברמת גן, עשו בדיוק את זה ולא שילמו אגורה. זה כיף לבוא ללובי חדש, למבנה חדש. הכול משופץ, הכול משיש. מרב גולשת לחניה הפרטית ועולה יום יום במעלית החדשה כדי לנצל אותה עד תום. שלא לדבר על השיפוץ החיצוני, החלפת הצנרת ואפילו הגינה.
לפני השיפוץ שווי הדירה היה קרוב ל-850 אלף שקל והיום היא בטח שווה בסביבות המיליון ו-400 אלף. מחסנים, התקנה של מקומות חניה כדוגמת מקומות החניה שאפשר לראות בכתבה. והקבלן המשפץ - הוא קיבל את אחוזי הבנייה.
על הגג הוא בנה שתי דירות יוקרה כמו אלה, הרווח ממכירתן הולך לכיסו. לוקחים בניינים שנראים כך
ומעמידים אותם בתקני הבנייה החדשים. כמה זה עולה לדיירים? הדיירים לא מוציאים מכיסם כל תשלום. זה הרעיון הבסיסי שעומד בבסיס של תמ"א 38.
מישהו שמע על התכנית?
לפי הרעיון הזה, אתם זוכים בבניין משודרג ומוגן בפני רעידות אדמה. המדינה תגמול לקבלן על עבודתו בצורת אחוזי בנייה רווחיים וכך לא תצטרך להוציא מיליארדים מקופתה על הגנה מפני אסון טבע כזה, אלא תציע לכם את העסקה המשתלמת הזאת.
התכנית קיימת מ-2005 - אז למה כל כך מעט בניינים שופצו דרך הפרויקט הזה? מדוע דיירי המבדיל 11 הם בין היחידים בארץ שניצלו את העסקה האטרקטיבית? שאלה טובה. זה יכול לקרות מחר בבוקר. זה יכול לקרות בעוד שבוע, בעוד שנה או בעוד 20 שנה.
בשנת 1999, אחרי רעידת האדמה הגדולה בטורקיה, הבינה מדינת ישראל שגם כאן זו רק שאלה של זמן. הדבר היחידי שאין עליו מחלוקת בין המומחים לכל רוחב החזית - שתהיה רעידת אדמה חזקה בארץ ישראל. אז הגו את תמ"א 38, תכנית בניין שבונה על הפטנט הישראלי הבסיסי - המדינה לא תוציא גרוש
והאזרח כבר ילמד איך לעשות קופה. ירוויח, יגדיל, אפילו לא בשקל.
אבל אם אתם גרים בפריפריה, כבר ידרשו מכם 30 אלף שקל מכל דייר. כן, בזמן שהיזמים רודפים
אחרי אחוזי בנייה המשתלמים במרכז הארץ, כמה מטרים על הגג בפריפריה, הם עסקה לא משתלמת. השיפוץ פשוט יקר יותר מהרווח.
לעומת זאת בהרצליה הקבלנים עושים קופה. היקף ההשקעה של כל הפרויקט הוא 5.2 מיליון שקל והמכירה של הדירות, של שתי הדירות, הייתה סביב ארבעה מיליון שקלים. ודווקא בפריפריה יש אזורים מסוימים שנמצאים בסכנה מרעידת אדמה. במצב של רעידת אדמה זו קריסה טוטלית, שפך של כל המבנים שאנחנו רואים מעל.
כל דייר רוצה שיפוץ בצורה אחרת
בעיה נוספת עם יישום התכנית, לא תמיד קל לשכנע את כל הדיירים לבצע את השיפוץ. אחד רוצה חניה, השני רוצה שתפצה אותו עם משהו. אנשים רוצים למקסם את הרווחים. אנשים רוצים לראות כל הזמן אם הם יכולים לקבל יותר.
בסיפור הזה יש קבלנים, עורכי דין, כולם רוצים לקצץ בהשקעה ולהרוויח יותר. ומישהו צריך לבדוק שאחרי הכול, הבניין שלכם אכן יגן עליכם ברגע האמת.
אבל עזבו אתכם מהפחדות. אמנם ההצעה של המדינה מלאה בחורים ובעיות ולא משתלמת לכל אחד, אבל כשסוף סוף מציעים לכם עסקה במדינה שבה לא מקבלים שום דבר בחינם - לא שווה בדיקה?