מנצל את המומנטום: יושב ראש ההסתדרות עופר עיני הכריז הבוקר על סכסוך עבודה במשק במטרה לשנות את צורות ההעסקה, זאת בשל הפגיעה בזכויותיהם של עובדי קבלן והדרישה לצרף אותם כעובדים מן המניין בגופים בהם הם מועסקים. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
"קרה משהו בקיץ 2011. ציבור שלם של אזרחים, ולא רק ציבור עובדים, יצא לרחובות תחת הסיסמה 'העם דורש צדק חברתי'. לטעמי לא יכול להיות צדק חברתי בלי הטיפול בנושא עובדי הקבלן", אמר עיני בפתח מסיבת העיתונאים. "זו לא בעיה שהתחילה בממשלה הזו או בקודמת. כבר עשרות שנים שקיים נושא ההעסקה העקיפה, שבה עובד במקום מסוים עובד לכאורה אצל מישהו אחר, ואותו מעסיק משלם עבורו עמלת תיווך. במקום לתת את התוספת לעובדים עושקים אותם ונוצר מצב של סחר עבדים. ניסינו לטפל בתופעה לאורך השנים בכל הכוח והצלחנו חלקית".
"כתוצאה מכניסת החוק לתוקף, לא נשארו עובדי חברת כוח אדם וכולם הפכו להיות עובדי קבלן, וכך מאות עובדים יצאו מהחוק והדרך לעשוק אותם נהייתה הרבה יותר קלה", הוסיף עיני ונתן את דוגמת 120 עובדי ההוסטלים שמטפלים בניצולי השואה פגועי הנפש, שהם רק חלק מאלפים במשק לדבריו. "אנחנו מדברים על מאות אלפי עובדים שהפכו שקופים".
"המחאה החברתית יצרה פלטפורמה ואווירה שהציבור מבין שצריך לעשות מעשה. לאורך כל השדרה, שמעתי עשרות אנשים מתנועות שונות, כולל שרים וחברי כנסת, ולא היה אחד שאמר שהנושא הזה לא צודק. אז אם אנחנו צודקים מדוע אף אחד לא פועל לסדר את הצדק הזה?", שאל עיני. "צריך כנראה שמישהו ידחוף את העגלה הזו".
"לצמצם את תופעת עובדי הקבלן"
בהמשך דבריו הודיע עיני על כינוס הוועדה לתיאום וביצוע של ההסתדרות, שהצביעה פה אחד בתום דבריו בעד הכרזת סכסוך עבודה כללי במשק. "לאחר מכן תתכנס הנהלת ההסתדרות ותאשר את הסכסוך, ואז יהיו לנו 14 ימי צינון על פי חוק שבהם ניכנס למשא ומתן מול הממשלה והמעסיקים, ואני מקווה ומתפלל לאלוהים שייתן לנו את הכוח ואת היכולת לעמוד בשביל אותם עובדים", אמר עיני.
"הדבר הכי יפה במאבק הוא שהעובדים החזקים והמאורגנים פועלים למען החלשים", הוסיף. "אני מקווה שיחד עם ציבור עובדים שלם, נעשה מהלך היסטורי ונטפל באותו ציבור חלש שזקוק לנו. ההצלחה שלנו תהיה הצלחה של מאות אלפי משפחות שיוכלו להרים את הראש".
"אני קורא לממשלה וגם למעסיקים הגיע הזמן לשבת ולצמצמם את הבעיה הזו", קרא עיני לפני סיום. "אין זמן אחר. אתם רוצים צדק חברתי? בלי זה לא יהיה צדק חברתי וזו ההזדמנות של כולנו להפוך לחברה טובה יותר והגונה יותר עם קצת יותר צדק לאזרחים. אנחנו מתכוונים ללכת עם זה ולהביא פיתרון בכל היכולת שיש לנו".
"בעקבות המחאה - הציבור אמר את דברו"
לפני כשבוע פורסם לראשונה על כך שעיני עתיד להכריז על שביתה בתקופה הקרובה, זאת על רקע העובדה שוועדת טרכטנברג לא טיפלה בסוגיית עובדי הקבלן. כעת, לאחר שהמלצות הוועדה אושרו על ידי הממשלה, עיני מקיים הבטחתו ומכריז על סכסוך העבודה. ההכרזה תאפשר להסתדרות לפתוח בשביתה כללית במשק ולהצטרף לחידוש צעדי המחאה שמתכננים יוזמי המאבק החברתי.
"ההסתדרות תניף דגל של מאבק סולידריות שבו העובדים המאורגנים נלחמים למען אותם עובדים שבמשך השנים הוזנחו ע"י המדינה, תוך ניצול ציני של חולשתה של העבודה המאורגנת בשנות ה-80 וה-90", מסר אתמול עיני בהודעה שהוציאה ההסתדרות לתקשורת.
"היום, בעקבות המחאה החברתית, הציבור הישראלי אמר את דברו. הוא מבין שבצורה הזאת לא ניתן להמשיך. כיום יש הזדמנות לתקן אחת ולתמיד את העיוות ההיסטורי הזה שכולם השלימו איתו במשך שנים".
בין השאר קוראים אנשי המחאה לכל הציבור לשבות באחד בנובמבר, שביתה שתתקיים תחת הכותרת: "שביתת העם הראשונה". בנוסף, במוצאי שבת, 29 באוקטובר, ייערכו שוב עצרות מחאה המוניות ברחבי הארץ. השביתה במשק, עליה מכריז עיני, תקשה מאוד על הציבור הישראלי ועל המשק, זאת לאחר שגם הרופאים המתמחים לא הגיעו לבתי החולים ואלה נקלעו לקשיים.