מבין ששת מדליקי המשואות בטקס לציון פתיחת אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בלטה סימה הוכמן. היא כלל לא הייתה אמורה להיות שם, אלא בעלה פרץ, שנפטר שבוע בלבד לפני הטקס, ושבועיים בלבד לפני יום הולדתו ה-86.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרץ לחם במרד הפולני נגד הנאצים ואף זכה לשני ציונים לשבח על פעולותיו המיוחדות. סימה לא הצליחה להסתיר את התרגשותה הערב כשניגשה להדליק את המשואה.
קורותיו של פרץ הוכמן בשואה הונצחו בספר "מוכרי הסיגריות מכיכר שלושת הצלבים". הוכמן, יליד אפריל 1927, התחזה לנער פולני בשם "אנטוני זבדה" וצויד במסמכים מזויפים. הוא התפרנס משירה ברחובות וממכירת סיגריות ועיתונים בכיכר שלושת הצלבים, יחד עם קבוצת ילדים יהודים. לקוחותיהם היו, בין היתר, פולנים ואנשי אס-אס. בלילות הם ישנו בבתים עזובים ובבית קברות בעיר.
פרץ לפני מותו: "היו פעולות מסוכנות"
במסגרת סרט שהוקרן בטקס, במהלכו התראיין, הוא גולל את סיפורו. "קראו לי פרץ בבית, אבל אחר כך קראו לי פאבל - שלא יבינו שאנחנו יהודים", הוא סיפר. "כשהיינו בתוך הגטו היינו יוצאים להביא כל מיני דברים מהצד הפולני".
אמו של פרץ נרצחה ביריות, ואילו אביו בנימין מת מרעב. "עכשיו מה עושים? אז צץ לי רעיון: נעמדתי באמצע החצר והתחלתי לשיר, התחילו לזרוק כסף עטוף בנייר, וגויה אחת נתנה לנו קצת מרק וכמה פרוסות לחם - את הלחם לא אכלתי אז היא שאלה אותי למה אני לא אוכל את הלחם? ואמרתי לה שיש לנו אימא חולה וכבר שבועות היא לא אכלה שום דבר אז אנחנו רוצים להביא לה את הלחם", הוא נזכר.
כשהיה בן 16 בלבד, פרץ המרד הפולני והוא ואחיו החליטו להשתתף בו. "היו כל מיני פעולות מאוד מסוכנות והיו צריכים גם הרבה מתנדבים. אמרתי: 'מה יש פה להפסיד? איהרג אז איהרג, אבל לפחות כמה מהם גם ימותו'". לישראל הוא הגיע ביוני 1946 והקים משפחה. לאחר מותו הוא הותיר אחריו שלושה בנים ושישה נכדים.
הנשיא פרס ספד לו: "גיבור גדול"
נשיא המדינה שמעון פרס החליט להקדיש את סוף נאומו לפרץ. "לפני ימים אחדים הלך מאתנו פּרץ הוכמן. מוכר הסיגריות הקטן, שהיה לגיבור גדול. הוא הגיע הביתה לישראל והשתתף במלחמות ישראל באותו אומץ הלב שאפיין אותו", אמר הנשיא.
"העלאת דבר גבורת הלוחמים, אינו רק עניין של עשיית צדק עם גבורתם. זהו צורך קיומי. לנו. לכל אחד מאיתנו", הוא סיכם.
יום הזיכרון לשואה ולגבורה - הסיקור המלא:
נתניהו התחייב: "לעולם לא תהייה שואה נוספת"
גנץ באושוויץ: "ישראל היא הערובה לכך שהשואה לא תשוב"
דוח: עלייה של 30% באירועים אנטישמיים
67% מניצולי השואה: המדינה לא עושה מספיק עבורנו