אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה ייפתחו הערב בעצרת מרכזית במוזיאון "יד ושם", בהשתתפות נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק ויושב ראש הכנסת ראובן (רובי) ריבלין.

במקביל, ייערכו טקסי זיכרון במוקדים שונים בישראל, בהשתתפות נציגי ציבור שרים, ובכירי מערכת הביטחון. חיילי צה"ל ובראשם הרמטכ"ל גבי אשכנזי, עברו היום בבתי הניצולים והעניקו להם פרחים.

פורום המטה הכללי של צה"ל מקיים יום עיון מיוחד לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה במוזיאון "יד ושם". יום העיון, שהפך למסורת בצה"ל, ייפתח על ידי יושב ראש "יד ושם" מר אבנר שלו, ויעסוק בנושא "הקהילות היהודיות בתקופת השואה. בהמשך יקיים הפורום סיור ב"בקעת הקהילות" במוזיאון, ישמע עדויות ויערוך טקס זיכרון רשמי ב"חצר בולגריה" במסגרתו ינאם אשכנזי, וידליק את לפיד הזיכרון.

מחר ב-10:00 בבוקר תיפתח העצרת ב"יד ושם" בהשמעת צפירת דומיה בת שתי דקות. המדינה כולה תרכין ראש לזכר קורבנות השואה ונציגים יניחו זרים רשמיים של ארגוני הניצולים ומוסדות אחרים. מצעד החיים המסורתי ייערך מחר בפולין. יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי והרב ישראל מאיר לאו יובילו את המצעד המסורתי בפולין שיחל בשעה 14:30 שעון ישראל.

במצעד ישתתפו למעלה מ-10,000 צועדים, יהודים ושאינם יהודים, מ-40 מדינות ברחבי העולם. השנה, ביוזמת יו"ר הסוכנות היהודית תתלווה למצעד החיים משלחת של צעירים מישראל ובתפוצות, שבה ישתתפו הטניסאית שחר פאר, השחקן אוהד קנולר, קצינת צה"ל ילידת אתיופיה בנציגיזי אברהם. בנוסף אליהם ישתתפו במשלחת גם רכזת הסוכנות היהודית מהקהילה היהודית בפולין אנה צ'יז'בסקה וניצול השואה שעלה מברית המועצות לשעבר, סרגיי סושון.

קומיקס על השואה בלונדון

יהודים בתקופת השואה (צילום: חדשות 2)
מבקשים לתעד כמה שיותר | צילום: חדשות 2

בקהילות היהודיות בעולם מציינים את יום השואה בצורות שונות. כל קהילה מתאימה את ההנצחה לאופי הקהילה וכמובן להיסטוריה הקהילתית. אלפי פעילי ושליחי תנועות בני עקיבא העולמית והסוכנות היהודית מובילים את אירועי יום השואה בכ-150 סניפים ב-30 מדינות ברחבי העולם.

לכבוד טקס יום השואה בלונדון, הפיקו במשרדו של הרב הראשי פרסומות מיוחדת, ובו קטע קומיקס המציג ילד יהודי שסבו מסביר לו על חשיבות יום השואה. את טקס יום השואה במילאנו שבאיטליה מארגנות מידי שנה תנועות הנוער היהודיות המרכזיות.

כ-315 אלף ניצולים חיים בישראל

מספר ניצולי השואה פוחת ככל שעוברות השנים והזקנה מגיעה לאלו ששרדו את הזוועות. על פי נתוני משרד הרווחה מספר הניצולים שחיים היום בישראל מוערך בכ-315 אלף ניצולים, מהם: 95 אלף מוגדרים "המעגל הראשון", כלומר "כל מי שמוכר על פי חוק כניצול שואה, יוצאי מחנות גטאות ומחנות ריכוז", לדברי עידו בנימין, עוזר מנכ"ל לנושא ניצולי השואה במשרד הרווחה. "במעגל השני אנחנו מעריכים כי ישנם כ-220,000 אלף ניצולים שחיו תחת השלטון הנאצי בשלב כזה או אחר"

עוד מציין בנימין כי בשנת 2007 הקצה משרד הרווחה כ- 15 מיליון שקלים בלבד לטיפול בניצולי השואה. בשנת 2009 עלה הסכום עד לכ-200 מיליון ₪ לרווחת הניצולים בשני המעגלים. בשנה החולפת דווח על 61,018 ניצולי שואה שנזקקו לעזרה סיעודית מטעם הקרן לרווחת נפגעי השואה. משרד הרווחה הקצה למטרה זו כ-160 מיליוני שקלים.

כ-174,970 בני אדם פנו למרכז המידע למיצוי זכויות ניצולי השואה בשנת 2009. משרד הרווחה והמשרד לענייני גמלאים מזמינים את הניצולים שחושבים כי הם זקוקים לעזרה ליצור קשר עם המרכז בטל': 9444*. לתיאום הגעה של מתנדב יד ושם לביתכם מזמינים ביד ושם להתקשר לטלפון שמספרו
1-800-257-777.

איך משמרים זיכרון הולך ונעלם?

"הבעיה היא שהניצולים הולכים ומתמעטים. בשנות ה-50 היו בארץ מאות אלפי ניצולי שואה והיו הרבה פקידים שדיברו בשפות שלהם", סיפרה סינטיה וורוצלבסקי , מנהלת פרויקט איסוף שמות הנספים בשואה ביד ושם בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "היום המצב שונה. עד שנות ה-90 הייתה התמעטות של איסוף דפי עד, בשנת 2004 הוחלט על מחשוב המערכת וזה למעשה הצליח להאיץ מחדש את האיסוף".

דפי עד מאפשרים לניצולים ולקרובי משפחות הנספים לשמר את זכרם בארכיון הממוחשב של יד ושם. היום ישנם ארבעה מיליון שמות במאגר דפי העד. ביד ושם מבהירים שהנתונים היום מדויקים יותר ביחס לשנים הקודמות. "בעבר סבלנו מבעיות של כפילות נתונים, מידע שהגיע מאנשים שונים או מרשימות ארכיוניות על אותם אנשים, היום זה כבר לא קורה עם הרשימות הממוחשבות" מסבירים במוזיאון.

"כנראה שלא נגיע לשישה מיליון שמות אבל אנחנו רוצים להגיע לכל מי שעוד זוכר", אמרה וורצלסבקי. "באזורים של ברית המועצות לשעבר ומזרח אירופה חסר לנו תיעוד של הרציחות". בניסיון לתעד גם את הניצולים הרבים שדוברים את השפה הרוסית מעלים ביד ושם בימים אלה אתר ברוסית שאליו הועלו תצלומים, מסמכים, עדויות וידאו, מאמרים, יצירות אמנות ומכתבים אחרונים.

מגזר חדש שלא לקח חלק בתיעוד עד השנים האחרונות הוא המגזר החרדי שלאט לאט משתף פעולה עם "יד ושם" למרות הזיקה הציונית של המוסד. התיעוד מתבצע בעזרתם של 14 מתנדבים חרדים שמצלמים עבור המוזיאון הנצחות בבתי כנסת לזכר הנספים מהחסידיות השונות, "לוחות הנצחה בבית כנסת, גם הקדשות בספרים תורניים, מכולם אפשר להוציא מידע ממש כמו דף עד, מתי האדם נולד, היכן ואפילו כיצד נספה" אומרים ביד ושם.

לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות 

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק