בניגוד למידע שהיה עד היום בידי ההיסטוריונים והחוקרים, מתברר שהמלך הורדוס לא בנה את הכותל המערבי, או לפחות לא השלים את בנייתו. חפירות ארכיאולוגיות שנערכו בצד תעלת הניקוז העתיקה של ירושלים, גילו שהנין של הורדוס, הוא שהשלים את הבנייה של הקיר שהקיף את בית המקדש, אותו שריד שהפך מקום קדוש ליהדות.
בחפירה מתחת לרחוב המרוצף שליד קשת רובינסון העצומה, שנשאה גרם מדרגות שהוביל מן הרחוב הראשי של ירושלים אל הכניסה למתחם בית המקדש, נחשפו קטעים של יסודות הכותל המערבי. חפירות חשפו גם מקווה טהרה קדום, שמערער את התפיסה הארכיאולוגית המקובלת בנוגע לאחריותו הבלעדית של הורדוס על הבנייה.
ההיסטוריון היהודי בן התקופה יוסף בן מתתיהו סיפר שהורדוס החל במפעל ההרחבה של המתחם בשנת 22 לפני הספירה, אלא שניפוי של העפר מתוך המקווה, העלה שלושה נרות חרס מן הטיפוס שרווח במאה ה-1 לספירה.
בנוסף, הוצאו בניפוי 17 מטבעות ברונזה, שלדברי ד"ר דונלד אריאל, אוצר המטבעות של רשות העתיקות, ארבעת המאוחרים שבהם נטבעו בידי הנציב הרומי ולריוס גרטוס בשנה ה-17 או ה-18 לספירה. פירוש הדבר שקשת רובינסון, ואולי חלק ארוך יותר של הכותל המערבי, נבנו רק 20 שנה אחרי פטירתו של הורדוס.
החפירות מתנהלות באתר מטעם רשות העתיקות בשיתוף רשות הטבע והגנים והחברה לפיתוח מזרח ירושלים, במימון עמותת אלע"ד, והן מנוהלות בידי הארכיאולוג אלי שוקרון מטעם רשות העתיקות, בסיועו של פרופ' רוני רייך מאוניברסיטת חיפה.