אחרי שחגג אתמול יום הולדת 90 בטקס מרשים ומרהיב, נשיא המדינה שמעון פרס פתח הבוקר את ועידת הנשיא ה-5: מיד לאחר הפאנל המרכזי שנערך הבוקר תחת הכותרת "מנהיגות שעושה את ההבדל בעיצוב המחר", העניק פרס את "עיטור הנשיא" לנשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון. את דיוני הוועידה וטקס הענקת אות הכבוד לנשיא לשעבר ביל קלינטון העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת טקס הענקת אות הכבוד אמר פרס לקלינטון כי "כל אחד מאיתנו כאן באולם קורא לך חבר וכשאני מכנה אותך חברי, אני מדבר בשם כל הישראלים. כולנו מוקיר את המחויבות האמיתית שלך לעם היהודי ואת תמיכתך בישראל. היכולת המיוחדת שלך לחבר אנשים בצורה אישית והשילוב שלך בין האינטליגנציה והאינטליגנציה הרגשית הפכו אותך לאדם אהוב כל כך".
"הנחת את היסודות שעליהם מונח השלום שלנו עם ירדן, פתחת את הדרך ליעד הזה", אמר פרס. "העבודה עדיין לא הסתיימה. בעתיד עוד תינתן לך האחריות להמשיך להשפיע".
קלינטון: פרס הוא ההוכחה שצריך להמשיך את התהליך
"אני אסיר תודה לקבל את העיטור הזה", אמר קלינטון לאחר הענקת האות מידי פרס. "החיפוש אחר שלום הוא דרך חיים. חשוב לקחת בחשבון שכל מה שנאמר כאן עליי זה מה שניסיתי לעשות בחיי, אבל עשיתי גם הרבה טעויות לאורך הדרך. אני אומר את זה כדי שנבין שיהיו לנו אתגרים שנצטרך להתמודד איתם בחיינו, ולא נוכל לכולם. פרס הוא ההוכחה שצריך להמשיך את התהליך ולא לוותר".
"היופי של מדינת ישראל מראשיתה הוא שהיא אפשרה לעצמה להשתנות", המשיך קלינטון. "זה היה נראה כמקום בטוח לאזרחי ישראל שלא היו צריכים יותר להיות הקורבן, אך תחילתו של החופש מצריכה אחריות. כולנו שיכיים לעתיד המשותף".
"ההחלטה לא להתערב בסוריה עשויה לגבות מחיר גבוה"
בפאנל שקדם לטקס ונערך הבוקר בפתח הוועידה השתתפו הנשיא פרס, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר וראש עיריית שיקגו ויועצו הבכיר לשעבר של נשיא ארה"ב ברק אובמה, רם עמנואל. הדיון התמקד בסוגיות מדיניות וביטחוניות מרכזיות העומדות במרכז סדר היום המזרח תיכוני והעולמי.
ראש ממשלת בריטניה לשעבר ושליח הקוורטט למזרח התיכון טוני בלייר היה ראשון הנואמים והתייחס בדבריו לנושאים הביטחוניים הבוערים שעל הפרק - וביניהם המערכה המתנהלת בסוריה. "באזור זה וברחבי העולם מנהיגות נהפכה לקשה במיוחד. הדברים אינם צפויים, ולעיתים כל האפשרויות קשות ומכוערות", אמר בלייר. "מנהיג חייב להחליט ולבחור בין האפשרויות המכוערות: האם להתערב בסוריה או לא? האם היה צורך לתמוך במחאות הערביות או לא? האם להתנגד לגרעין האירני או לא? במערב הדעה הרווחת היא לא להתערב בסוריה, אך יכול להיות שהחלטה זו תגבה מחיר גבוה יותר בעתיד ובטווח הארוך".
"אירן גרעינית - התרחיש הגרוע ביותר"
בנושא האיום האירני, הדגיש בלייר כי אסור להשלים עם גרעין בידי הרפובליקה האיסלמית: "אירן היא איום, ועלינו להיות נחושים להתגבר על האיום הזה. עלינו לעמוד על עקרונותינו. כל החלטה שתלויה בפעולה צבאית היא קשה, אבל אירן מחומשת בנשק גרעיני זה התרחיש הגרוע ביותר, ואסור לנו להסכים לו".
על מאמצי חידוש המו"מ עם הפלסטינים אמר בלייר: "חלון ההזדמנויות פתוח לזמן קצר בלבד, ועלינו ללכת בו יחדיו. אם לא נעשה זאת, החלון ייסגר - ואולי לתמיד. זה הזמן למדינאים ולא רק לפוליטיקאים. ישראל צריכה לראות לצידה מדינה פלסטינית ברת-קיימא - זה נחוץ מבחינה אסטרטגית למדינת ישראל ולעם הפלסטיני.על הפלסטינים לדעת שישראל מוכנה למדינה פלסטינית, ועליהם להכיר בזכות ישראל להתקיים ולסיים את הסכסוך אחת ולתמיד".
פרס אמר במהלך הדיון כי "מנהיגים כיום לא צריכים רק להוביל, הם צריכים להיות מוכנים להיות מובלים על ידי העם. הסיבה היא שגם אם הם רוצים, הם לא יכולים תמיד להנהיג. ישנן בעיות גלובליות שהמנהיג לא יכול לפתור".
בלייר השיב לשאלת המנחה דנה ויס לגבי הצורך לפעול עכשיו ואמר: "אני מבין את ההנחה שמנהיגות אחראית מחכה לראות מה קורה לפני נקיטה בפעולה, אך לאור הסערה באזור יש הזדמנות לנסות ולהיכנס לדיאלוג לקראת משא ומתן, כדי להביא את כולם למצב טוב יותר. אופטימיות היא חשובה. זו בדיוק ההזדמנות לעשות ולנסות משהו. אחד הדברים שלמדתי הוא שאנשים יכולים לתת לך אלף סיבות לא לעשות כלום, אבל אתה לפעמים צריך רק סיבה אחת טובה כדי לעשות משהו".
יום ההולדת של הנשיא פרס: חגיגה של פעם ב-90 שנה
אמש השתתפו אלפי מוזמנים מהארץ ומהעולם באירוע המרכזי לציון יום ההולדת ה-90 לנשיא המדינה שמעון פרס בבנייני האומה בירושלים. מחוץ לאולם המרכזי נערכה קבלת פנים חגיגית, בה השתתפו רבים ומוכרים: נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, שליח הקוורטט למזרח התיכון וראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, ראש עיריית שיקגו רם עמנואל, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה, שרי הממשלה, בכירי מערכת הביטחון כמו הרמטכ"ל בני גנץ וראש המוסד תמיר פרדו, מנהלי בנקים, אנשי עסקים, כוכבי בידור ואחרים - בהם הזמרת ברברה סטרייסנד.