ימים ספורים אחרי שבניין שלם בנתניה הוחרב בפיצוץ עז, ובעוד הדיירים מנסים לעכל את המציאות החדשה , מתברר כי אירוע דומה עלול להתרחש גם במקומות נוספים בישראל.
מבדיקה שערך יו"ר איגוד מנהלי הבתים והמבנים בישראל, תמיר מינץ, בכ-100 בניינים שנבנו בעשור האחרון בערים שונות, עולה כי רק השנה נגנבו כבלים מהשטח הציבורי של הבניין בכעשרות מיליוני שקלים.
"הכבלים המחברים את הדיירים לגנרטור החירום ולבלוני הגז הינם כבלים עבים המכילים מתכות יקרות, שאותם גנבים לוקחים ומוכרים", הסביר מינץ, "זאת מבלי להבין את הסכנות הטמונות לדיירי הבניין. מדובר במכת מדינה".
יו"ר איגוד מנהלי הבתים הוסיף כי "גניבת הכבלים של גנרטורי חירום מבניינים משותפים הינו דבר שבשגרה. כמעט בכל חודש אנו מקבלים דיווח על גניבת כבלים מסוגים שונים, אם זה כבלים המחוברים לגנרטור החירום של הבניין, או כבלים של בלוני גז. ישנם בניינים שלא מבצעים בדיקות של מערכות חירום. רק בתחילת השנה התרענו שכ-67% מהבניינים בישראל אינם מבצעים בדיקות למערכות החירום".
"למרות מאמצי המשטרה, ידה קצרה מלהושיע"
"ייתכן שבעשרות בניינים כיום הכבלים נגנבו, והדיירים לא מודעים לסכנה האורבת לפתחם במצב חירום. הגניבות מתוכננות היטב ונעשות על ידי מקצוענים. רק לפני שבועיים, קיבלתי דיווח על גניבת כבל של גנרטור החירום שמוביל לדיירי הבניין בזמן חירום והפסקת חשמל. מבדיקה שעשיתי, עלות הכבל שנגנב עומדת על כמאה אלף שקל".
בתוך כך, הכריז במהלך סוף השבוע שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס כי כל נפגעי הפיצוץ בנתניה יוכרו על ידי משרדו כמחוסרי דיור על כל המשתמע מכך. "משרד הבינוי והשיכון יבדוק את האפשרויות להענקת דירות חלופיות בדיור הציבורי או סיוע בשכר דירה, עד לשיקום הדירות שנפגעו", נמסר ממשרד השיכון.
השר אטיאס אמר בעקבות האירוע: "אנחנו משתתפים בצערם הכבד של האנשים אשר איבדו את יקיריהם. אני רואה חובה להירתם לטובת האנשים שאיבדו את קורת ביתם. נעשה הכל כדי להקל עליהם בתקופת הביניים ולסייע להם לחזור במהרה לחיים סדירים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הפיצוץ בנתניה - סיקור מיוחד:
החברים כותבים לבנות: "הדמעות זולגות"
בדרי נהרג בפיצוץ: "חסך כסף בשביל החתונה"
השכנים בבניין שנפגע בנתניה: "אצלנו יהיה האסון הבא"
הבניין שהתפוצץ בנתניה: כך זה נראה מבפנים
מול המצלמה: הפיצוץ הקטלני בנתניה