כ-16 שעות לפני כניסת השביתה הכללית עליה הכריזה הסתדרות העובדים, עתר אחר הצהריים מרכז השלטון המקומי נגד יציאה לשביתה - ונגד השבתת עובדי הרשויות המקומיות בישראל. בית הדין הארצי לעבודה ידון מאוחר יותר הערב, במועד שעדיין אינו ידוע, בבקשת צו המניעה ויכריע האם מחר תושבת המדינה או לא.
ברשויות המקומיות, כך עולה מבקשת צו המניעה, מתנגדים לדרישות ההסתדרות להפוך את עובדי הקבלן, עובדי "מיקור החוץ", לעובדי רשויות מן המניין. "נזכיר כי במהלך תכנית ההבראה שביצע משרד הפנים ברשויות המקומיות בשנים בהן הוכרחו הרשויות לפטר עובדים, נאמר להן לשכור עובדי קבלן, או חברות שירותים למיקור חוץ באמצעות מכרזים, במקום עובדיהן שפוטרו בגלל תכניות ההבראה", נכתב בבקשה.
עוד צוין כי "המבקש (השלטון המקומי) מהווה את ארגון המעסיקים הגדול ביותר בסכסוך העבודה, המשיבה (הסתדרות העובדים) לא קיימה איתו ולו ישיבת משא ומתן אחת במי מהנושאים בגינם הכריזה סכסוך עבודה". ברשויות המקומיות טוענים כי על בית הדין הארצי לעבודה למנוע את השביתה, גם בשל הנזק הגדול שייגרם לציבור הרחב: "על בית הדין להידרש בשאלה עד כמה מידתי לנקוט בשלב בו מצויים הצדדים בצעד של שביתה כללית, או בצעדים אחרים, בשים לב למידת הנזק שהיא גורמת לציבור הרחב ולאור התנהלות המשא ומתן".
בשלטון המקומי הובהר כי אם תצא השביתה לפועל, מחר כן יופעלו שירותים הניתנים על ידי הרשויות המקומיות באמצעות חברות חוץ כמו הסעות, מאבטחים ושירותי ניקיון. עוד הובהר, כי הרשויות המקומיות לא ישלמו לעובדים השובתים את ימי השביתה.
מי ישבות מחר? הרשימה המלאה
יו"ר ההסתדרות עופר עיני כינס הבוקר את ראשי הוועדים הבולטים במשק לתדרוך מיוחד לקראת השביתה הגדולה המתוכננת מחר החל מ-06:00, אם עד לאותו מועד לא יושגו הבנות בין ההסתדרות לאוצר. בתחילת מסיבת העיתונאים, דיברה אחת העובדות שבהוסטל לניצולי השואה, שהמדינה מבקשת להפריט "אני עובדת כבר עשר שנים בהוסטל ומקבלת 4,500 שקלים. נושא הטיםול בניצולי השואה עומד לנגד עיני, ואנחנו עושים עבודת קודש 365 ימים בשנה. אני מציעה שתביאו להוסטלים ותסבירו להם איך אתם מסוגלים להפריט אותם?", אמרה ופנתה לגורמים במשרד האוצר: "אני חושבת שעובד צריך שיהיה לו מעמד קבוע. אני פונה אליך שר האוצר: תנו להגיע בכבוד הביתה, תנול נו את מה שמגיע לנו".
מיד לאחר מכן החל עיני לשאת את דבריו. "אם יש דבר שנותן לי דלק למאבק הזה, זו אותה אמירה של האוצר שכששאלנו למה עובדי ההוסטלים לא יכולים להיות עובדי מדינה, ואז התשובה הייתה: 'ניצולי השואה זה דבר זמני, זה דבר שייגמר. בגלל זה העובדים לא יכולים להיות חלק מהמערכת"', ציין יו"ר ההסתדרות.
לטענת עיני, האוצר מנסה "להלך אימים" על הציבור בטענה שלא ניתן מבחינה כלכלית לקלוט את עובדי הקבלן כעובדים קבועים. הוא כינה את הממשלה "עבריינית גדולה" והרים את קולו כשפנה לשר האוצר שטייניץ ואמר לו: "אתה זרקת את עובדי הקבלן". הוא התייחס לטענה של שטייניץ מאמש לפי גם בשבדיה מועסקים הרבה עובדי קבלן, ואמר: "בשבדיה עובדי הקבלן מהווים רק 1.5% ואצלנו זה 20%".
עיני ציין כי השביתה הפעם תהיה רחבה ותכלול מוסדות שלא נכללו בעבר: הבנקים והבורסה. "שביתה היא לא דבר קל לציבור. היא לא דבר קל לי", הדגיש, "אני יכול להבטיח לכם שעשיתי הכול כדי למנוע את השביתה. השביתה הזו יוצאת לדרך כי אין לנו ברירה, והשביתה רחבה כי כך אני מקווה שהיא תהיה קצרה ביותר".
• שלטון המקומי: ברשויות המקומיות, בעיריית ירושלים, בעיריית תל אביב, בעיריית חיפה - שביתה כללית במסגרתה יינתנו שירותי הצלה וחירום. במרכז המועצות האזוריות והמועצות האזוריות, ארגון המועצות הדתיות והמועצות הדתיות - שביתה. איגוד ערים לכיבוי אש והצלה - שביתה. איגוד ערים לביוב ואיכות הסביבה, הוועדות לתכנון ובנייה שביתה.
• משרדי ממשלה ומוסדות ממלכתיים: משרדי הממשלה יושבתו, כמו גם מינהל מקרקעי ישראל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, המוסד לביטוח לאומי, רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים, שירות התעסוקה, מכון התקנים, רשות העתיקות, בנק ישראל,רשות המסים והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. ועד עובדי משרד החוץ הודיע על הצטרפותו לשביתה, במסגרתה יפסיק לספק שירותים וטיפול קונסולרי בארץ ובחו"ל, יפסיק לטפל בישראלים המצויים במצוקה בחו"ל, ולא יטפל בנושאים רגישים דוגמת המשטים והגרעין האירני, או ייצג את ישראל בגופים בינלאומיים כמו האו"ם.
• מערכת הבריאות: בתי החולים הממשלתיים והעירוניים, בית חולים שערי צדק, בית חולים הדסה עין כרם ובתי החולים שירותי בריאות כללית יפעלו במתכונת שבת. אחיות בריאות הציבור ואנשי שירותי בריאות כללית ישבתו, בעוד בלשכות בריאות ותחנות לבריאות המשפחה יפעלו במתכונת חירום. במד"א יענו לקריאות חירום.
• השכלה: המועצה להשכלה גבוהה - מל"ג, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת בןגוריון בנגב, אוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת חיפה, טכניון - מכון טכנולוגי לישראל, אוניברסיטת תל אביב, מכון וייצמן למדע, המסלול האקדמי של המכללה למינהל, האוניברסיטה הפתוחה, מכללת סמינר הקיבוצים, ויצ"ו, נעמת, רשת אורט, רשת עמל, מוסדות חינוך חקלאיים ופנימיית ים
• תחבורה: רשות שדות התעופה ישבתו מהשעה 08:00 בבוקר, חברת נמלי ישראל נמלי חיפה, אילת ואשדוד, רכבת ישראל, אגד, דן, החברה הלאומית לדרכים - מע"צ
• אנרגיה ומים: החברה הלאומית לאספקת פחם, חברת חשמל, בז"ן, מקורות, רשות המים
• תרבות: מוזיאון ארץ ישראל-ת"א, מוזיאון ת"א לאומנות, מוזיאון בית התפוצות, הבימה - התיאטרון הלאומי, תיאטרון הקאמרי, בית לסין
• תקשורת: הטלוויזיה החינוכית
• חקלאות: מועצת הצמחים והמועצה לענף הלול
• בנקים: הפועלים, לאומי, הבינלאומי, איגוד, מרכנתיל, דיסקונט, מחיש, אוצר החייל, בנק יהב, מסד, עידוד, ערבי ישראלי, מזרחי, דיסקונט למשכנתאות
• עוד יצטרפו לשביתה: עמידר, עמיגור, חלמיש, קרן קיימת לישראל, קרן היסוד, הסוכנות היהודית, חברת גני יהושע ומפעל הפיס. בפרקליטים יעבדו במתכונת חירום ולא יופיעו לדיונים, למעט ועדת חריגים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים על השביתה? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק