ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן נפגשו היום (שלישי) עם מנכ"ל טבע קאר שולץ בניסיון למזער את כמות המפוטרים מהחברה שנקלעה למשבר ולבחון אפשרויות למנוע סגירת מפעלי החברה בירושלים. במהלך הפגישה, שארכה כשעה, אמר שולץ לנתניהו ולשרים: "אני לא חוזר בי - תכנית הפיטורים הקיצוצים תצא לפועל במלואה". בתום הפגישה נשארו השרים להתייעצות בלשכת ראש הממשלה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שולץ הבהיר כי המפעלים בירושלים ייסגרו ואף איים על השרים: "אם תקשו על טבע בדרכים נוספות, זה רק יחמיר את מצב החברה וירחיב את תכנית הפיטורים". גורם שנכח בישיבה סיפר כי שולץ סירב לגלות גמישות והסביר כי אין מנוס אלא לממש את התכנית כפי שנקבעה כדי לייעל את התנהלות ענקית התרופות.
לאחר הפגישה הוחלט להקים צוות שרים שיפעל למציאת פתרונות תעסוקתיים למפוטרים, וכן לחשוב על פתרונות פנים-ישראליים לנושא.
לקראת הפגישה הפגינו יותר מאלף עובדי החברה ובני משפחותיהם במחאה על הפיטוריים ההמוניים, כשבמקביל כל אתרי טבע בישראל הושבתו. המפגינים, שטוענים כי הפיטורים נובעים בשל כשלים ניהוליים, חסמו לתנועה את שדרות יצחק רבין בעיר, ציר מרכזי המוביל לקריית הממשלה. המוחים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "כאן שובתים! הנהלת טבע נכשלה", "מנהלים כושלים: העובדים משלמים", "נלחמים על הבית", "בדם ואש את שולץ נגרש", "טבענו".
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אמר לקראת הפגישה כי "על הממשלה להפעיל את כל האמצעים שעומדים לרשותה. צמצום גזרת הפיטורים בטבע והצלת המפעלים בירושלים, הם הדבר החשוב ביותר כעת ועל הממשלה להפעיל את כל האמצעים שעומדים לרשותה על מנת שלבה של טבע, כחברה רב לאומית שנולדה וצמחה כאן, ימשיך לפעום מישראל".
דובר ההסתדרות יניב לוי, מסר כי "לממשלת ישראל אסור להיכנע לתכתיבים של מנכ"ל טבע ולהגיב בצורה רופסת. ההסתדרות תמשיך במאבק על צמצום מספר המפוטרים. על הממשלה להעביר בהקדם חקיקה שתשמור על מעמד האדם העובד ותקשר בין מערך המיסוי וההשקעות לבין התעסוקה בישראל. חברי דירקטוריון טבע צריכים לעשות לעצמם חשבון נפש".
הבוקר נערכו בשתי ועדות שונות של הכנסת דיונים בעניין משבר הפיטורים בטבע. מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, אמר בדיון בוועדה לביקורת המדינה כי "לא ניתן להתעלם מהיקפי המשבר והפיטורים, בעיקר נוכח היקף ההטבות שזכתה טבע מהמדינה, זו התנהלות לא כלכלית הפוגעת באינטרס הציבורי".
שפירא הפתיע כשקרא לאזרחים להגיע להפגנת העובדים שנערכה בירושלים. "מצפה מכל אזרח שיגיע לאיזור הכנסת כדי לחוש בהלך הרוח. לפיטורים תהיה משמעות גם במעגל השני", אמר.
סמנכ"ל בכיר בטבע שהשתתף בדיון בוועדת הכספים התריע כי "החשש הגדול בעת הזו הוא מניסיון השתלטות עויינת של משקיעים זרים על טבע, לאחר שרכשו את מניותיה". יו"ר וועדת הכספים משה גפני טען: "אם הנהלת טבע תשתף פעולה - נמצא כל פרצה בחוק על-מנת להגביר את הסיוע שיינתן לה".
לאחר הפגישה בין הצדדים פרסמה חברת טבע הצהרה הכוללת את דבריו של המנכ"ל שולץ. "כמנכ"ל של חברה אשר נמצאת בבעלות משקיעים גלובליים, עלינו לוודא שכל ההחלטות שאנו מקבלים נשענות על בסיס פיננסי וכלכלי", אמר המנכ"ל. "צעדים אלה כואבים, אך הם חיוניים להבטחת עתידה של טבע. אנו מחויבים ליישם את התכנית בכל פעילויותינו הגלובליות - בארה"ב, באירופה, בשווקים הצומחים, וגם בישראל - באופן הוגן ומכבד".
שולץ סיפר כי החברה תמשיך עם מהלך הפיטורין. "לצערנו, לא יכולנו להיענות לבקשת ראש הממשלה והשרים להימנע מסגירת המפעל בירושלים והחברה תמשיך בתהליך המדורג לסגירת האתר עד סוף 2019", אמר. "טבע תשתף פעולה באופן מלא עם הצוות שהוקם מטעם ראש הממשלה בכדי לסייע לעובדים שיעזבו את החברה במציאת פתרונות תעסוקה חלופיים, ליווי והכשרה".
"בכדי שטבע תישאר חברה ישראלית שתמשיך ותצמח בישראל ובכדי שתרומתנו המשמעותית לכלכלת ישראל תימשך, עלינו קודם כל להציל את החברה", הסביר שולץ. "אני מחויב לשמור את המטה העולמי של טבע בישראל, ובכלל זה את לשכתי. אני מחויב לשמר נוכחות חזקה של מחקר ופיתוח וכן לשמר את מרבית הייצור הקיים היום בישראל גם בעתיד".
מלשכת ראש הממשלה נמסר: "בפגישה דרשה הממשלה להשאיר את המפעלים בירושלים. מנכ"ל טבע לא נענה לדרישה, אך הציע לעבוד יחד עם הממשלה כדי להכשיר עובדים ולחפש פתרונות תעסוקה חלופיים לרוב העובדים במפעלים שייסגרו.
בפגישה סוכם על הקמת צוות משותף לטבע ולממשלה, במטרה למצוא פתרונות הכשרה לעובדים. מנכ"ל טבע חזר על התחייבותו לשמור על מטה החברה והמו"פ של טבע בישראל".