החוק האוסר על כריזה ממסגדים, שזכה לכינוי "חוק המואזין", עורר סערה במערכת הפוליטית ואף גרר תגובות נזעמות ברשות הפלסטינית והעולם הערבי. מחר (רביעי) צפוי החוק לעבור בקריאה טרומית במליאת הכנסת בתמיכתו ובעידודו של ראש הממשלה - אלא שבדיקת חדשות 2 Online מגלה שישנם פתרונות חלופיים למניעת בעיית הרעש הבוקע מהמואזין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בהודעה שפרסמה לשכתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הביעו הפלסטינים תרעומת קשה מהחוק, שנתפס בעיניהם כ"הכרזת מלחמה דתית על האזור". במקביל, החלופות המדוברות עלו בשיחות של מנהיגים המקומיים בערים, בכפרים ובשכונות הערביות הנושקות להן, ואף הוצגו לחלק מהעיריות בארץ.
עיריית ירושלים, למשל, שמעה על ההסכמות אליהן הגיעו יו"ר המנהל הקהילתי בגילה, עופר איובי, והמוכתר הראשי של בית צפאפא הסמוכה, השייח' מוחמד עליאן. "שלוש שנים אנחנו מנהלים שיחות והגענו לפתרון. אנחנו מבינים שהתושבים היהודים סובלים, ואסור בדת שלנו לפגוע ברגשות של צד אחד", אמר השייח' עליאן לחדשות 2 Online.
על פי ההסכמות שהושגו, במקום מתכונתו הנוכחית של המואזין יותקנו רמקולים קטנים בשכונת בית צפאפא, כאלה שיתחמו את עוצמת הכריזה לתא שטח מסוים. עלותו של הפרויקט נאמדת במאות אלפי שקלים, כסף שהעירייה לא הייתה מוכנה לשלם עד כה מתקציבה. מי שהביא את הכסף לטובת ביצוע ניוסיים בודדים במסגדים בשכונה, הוא השר לענייני ירושלים זאב אלקין.
"חוק מיותר ומתסיס"
פתרון יצירתי נוסף שהוצע הוא שינוי מבנה מערכת השמע ממעגלית למלבנית, כך שפיזור הקול יהיה מצומצם יותר. אפשרות אחרת שעלתה הייתה להגביל את עוצמת מערכות השמע על פי הנדרש בכדי להגיע לכל בית בכפר או השכונה הערביים. לבסוף, נטען כי ניתן להקים מערך בקרת שליטה על רמת השמע בפיקוחה של משטרת ישראל, שתשתמש בו באופן מצומצם ורק במקרה של חריגה יתרה.
כל הפתרונות הללו גוררים אחריהם עלויות. "החוק מיותר, פופוליסטי ויביא לתסיסה", אמר עופר איובי, יו"ר המנהל הקהילתי בגילה. "אנחנו הגענו להסכמות עם השכנים שלנו וזו הדרך. תכפה עליהם? יעשו לך דווקא. הרי זה ברור".
"הכלים בחוק מספקים"
בתוך כך, לחדשות 2 Online נודעו פרטים חדשים על הדיון וההצבעה על החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה ביום ראשון האחרון. מתברר שמשרד המשפטים, באמצעות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, הביע ביקורת קשה על החוק המסתמן. "החוק הזה מיותר ואין בו צורך", אמר ליכט בחדר הוועדה. "הכלים הנמצאים כיום בספר החוקים בהחלט מספקים", הוסיף בהתייחסו לתקנות למניעת רעש שלא נאכפות מספיק.
ההתנגדות של המשנה ליועמ"ש כמעט ושכנעה את שרת המשפטים, שהציעה לדחות את הדיון ולבסוף נמנעה בהצבעה. השר אלקין, כך מספר גורם בחדר הישיבות, יצא להיוועץ עם ראש הממשלה וביקש להצביע על החוק. נתניהו אישר ואף דאג להבהיר אתמול בישיבת הסיעה שלא ייתן ידו לכך שהחוק "יצומצם" או ירוכך.
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הציג את חוות הדעת המשפטית בפני הוועדה. הדבר יובא לתיאום עם הוועדה שהוקמה, ואין מה להוסיף מעבר לכך בעת הזו".