אילוסטרציה (צילום: 123FR)
אילוסטרציה | צילום: 123FR

11 שנים בארץ - ללא מספר זהות: ג' בן ה-11 נולד בישראל ומתגורר בה מיום הולדתו. אלא שמשום שאמו אינה יהודייה, ואביו אינו נחשב כאב הביולוגי - הוא חסר מעמד בישראל, וכעת הוא נאלץ לשאת בעלויות גבוהות למדי בשל היעדר ביטוח רפואי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אלון (שם בדוי) המתגורר ברמלה, נאבק במשך שנים רבות במשרד הפנים. פעמים רבות הוא הגיש בקשות להכיר בג', בנו, אותו הוא מגדל מיום הולדתו כאזרח ישראלי.

ג', נולד בישראל לזוגתו לשעבר של אלון בשנת 2005 בבית החולים קפלן. כשנה לאחר שנולד, הודיעה בת הזוג לאלון שהילד אינו שלו ושהיא שיקרה לו לגבי הריונה. למרות המצב, החליט אלון שהוא ממשיך לגדל את ג' כבנו, ובהמשך הם אף הביאו לעולם עוד שני ילדים.

כעבור זמן מה, החליטה האם לעזוב את ישראל לארץ מולדתה והשאירה את שני ילדיהם וג' הבכור בידיו של אלון. מאחר שבת זוגו לשעבר של אלון אינה יהודייה, ובדיקות אבהות הוכיחו כי הוא אינו אביו הביולוגי, ג' לא קיבל מעמד במשרד הפנים כאזרח ישראלי.

למרות תעודת הלידה - נותר חסר מעמד

אלון החליט שלא לוותר ופנה למשרד הפנים ולשירותי הרווחה ברמלה שיסדירו את ענייניו, על אף תעודת הלידה הלידה הישראלית של בנו. "הוא הבן שלי לכל דבר", אמר אלון. "אני דואג לו ומנחם אותו כצריך. אפילו בבית הספר שלו לא רצו לתת לו תעודת סיום בסוף השנה כי אין לו מספר זהות".

לפני כשנתיים פנה אלון לסיוע משפטי ובעזרת משרד עורכי הדין הדר-שפירא פנה שוב למשרד הפנים, שם הגישו בקשה לוועדה ההומניטרית במשרד שתפקידה לברור את המקרים החריגים והמתאימים ביותר לקבלת מעמד.

עלייה בשיעור המדווחים על פגיעה מינית (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס)
"מדובר במחדל" (אילוסטרציה) | צילום: רויטרס



"מדובר פשוט במחדל", אמרו עורכי הדין עמיקם הדר, חדוה שפירא וחן שטח שסייעו לאלון. "מעל לשלוש שנים שאנו מנסים בכל דרך אפשרית לפתור את הסוגיה. הגשנו פניה למשרד הפנים לצד עתירה מנהלית, ואין ספור בקשות למנכ"ל המשרד. משום מה לאורך כל הדרך הערימו בכירים במשרד הפנים קשיים רבים להעניק לקטין מעמד ות"ז. לא יעלה על הדעת שילד שנולד בישראל, יוותר ללא מעמד 11 שנים ולא יזכה לשירותים בסיסים".

אלא שכעת מתברר כי ג' זקוק לטיפול רפואי דחוף בעיניו. אלון הבין כי לא יכול לשאת בעלות הטיפולים בהיעדר ביטוח רפואי ולנוכח ההוצאות המשפטיות, והחליט לפנות למשרד הפנים בעצמו בכדי לקבל תשובות.

למרות הזמן הרב שחלף, אלון טוען כי אחת מפקידות המשרד ציינה כי אין לה תשובות עבורו מאחר שלעובדת המשרד שהייתה המונה על התיק שלו, נאלצה מסיבות אישיות להפסיק את הטיפול בתיק. "כבר 11 שנה שאני רץ אחרי כל רשות שקיימת על מנת שיעזרו לי עם הילד", טען. "הוא נכשל בבית ספר ואפילו אבחון מקצועי אני לא יכול לעשות לו. המצוקה הולכת וגוברת, ואז באים ואומרים לי שאף אחד לא מטפל בתיק שלי. אני שבור".

"נדרש להשלים מסמכים"

במשרד הפנים ציינו בתגובה לדברים כי בהתאם לבקשות שאלון הגיש, הוא טרם העביר את כל המסמכים הדרושים. "אלון הגיש בקשה למעמד עבור הילד, שאינו בנו הביולוגי, ועל כן הילד אינו זכאי למעמד מכוח הפונה", צוין בתגובת המשרד. "לאחרונה נשלח להנ"ל ולבא כוחו מכתב, בו התבקשו להשלים מסמכים בכדי שנוכל להמשיך בטיפול בבקשה".

ארכיון (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
"חסרים מסמכים", משרד הפנים (ארכיון) | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בעקבות תגובת משרד הפנים, במשרד עורכי הדין הדר-שפירא טוענים כי ההודעה בדבר המסמכים החסרים התקבלה רק לאחר פנייתנו בנושא, כעבור שלוש שנים מהיום שבו החלו לעסוק בעניין. "יובהר כי רק בחודש האחרון לאחר שחדשות 2 Online פנו למשרד הפנים, התקבל במשרדנו מכתב ממשרד הפנים על שחסרים מסמכים לצורך הכרעה בבקשה", אמרו והדגישו: "זאת למרות שכלל המסמכים כבר מונחים בפניהם. זהו עוד ניסיון למשוך זמן יקר ולסרבל את ההליך. אנו מקווים שיימצא פתרון במהרה והכל למען הקטין".

לפניות לכתבת: Avivitm@ch2news.co.il