הנשיא החמישי של מדינת ישראל יצחק נבון הלך לעולמו בגיל 94. נבון, איש מפלגת העבודה ואחד המקורבים ביותר לראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון, כיהן כנשיא בשנים 1978-1983. הוא פעל לקרב את בית הנשיא לאזרחים, הקדיש את חייו לחינוך ונודע גם כסופר, מחזאי ומייצג של יהדות ספרד בישראל. פרטים על מועד הלווייתו יימסרו בצאת השבת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נבון הלך לעולמו בביתו בירושלים והותיר אחריו אישה, מירי שפיר, ושני ילדים - בן ובת - מנישואיו הראשונים לאופירה נבון ז"ל, שנפטרה ממחלת הסרטן בשנת 1993. "בראש מורכן ובצער עמוק אנו מודיעים בזאת על פטירתו של בעלי, אבינו, חמינו וסבנו היקר, הנשיא החמישי של מדינת ישראל יצחק נבון", נמסר מהמשפחה. "יצחק נבון היה איש מעש ורוח; סופר ומחזאי, איש חינוך ומדינאי שוחר שלום, אוהב אדם באשר הוא אדם".
יצחק נבון שנולד, גדל והתחנך בירושלים, החל את פעולתו למען המדינה עוד לפני הקמתה, כשעמד בראש המחלקה הערבית של "ההגנה". לאחר הקמת המדינה שירת כדיפלומט בדרום אמריקה במשך שנתיים שבסיומן נכנס אל התפקיד שעיצב אותו עד יומו האחרון: מנהל לשכתו של ראש הממשלה דוד בן גוריון, עד התפטרותו ב-1963.
מוביל המבצע לחיסול הבערות
נבון נחשב לאחד האנשים המקורבים ביותר לראש הממשלה הראשון, והוא לקח על עצמו את הפרויקט החינוכי הגדול בישראל באותם ימים, חיסול הבערות בקרב העולים החדשים, צעירים ומבוגרים. במהלך מילוי תפקידו הוא נבחר לכנסת, וכיהן בה כראש ועדת החוץ והביטחון וכסגן יו"ר הכנסת.
בשנת 1978 נבחר נבון לנשיא המדינה ללא מתנגדים מקרב חברי הכנסת. כנשיא המדינה יצחק ורעייתו אופירה לקחו על עצמם כמדיניות את קירוב מוסד הנשיאות אל העם, במיוחד לילדים - אופירה נבון הקדישה את נשיאותו של בעלה לפעילות למען הילדים בישראל. תקופת נשיאותו הייתה הפעם הראשונה (והאחרונה עד כה) בה התגוררו ילדים קטנים במשכן הנשיא.
כנשיא התערב נבון בנושאים מדיניים באופן חסר תקדים עד אז, כשאיים שאם לא תמונה ועדת חקירה ממלכתית לעניין הטבח בסברה ושתילה ב-1982 הוא יתפטר מתפקידו. למרות פעולותיו והיותו איש תנועת העבודה, הוא היה מקובל מאוד גם על אנשי תנועת הליכוד שהיו אז בשלטון, ונהנה מאהדה אישית מצד ראש הממשלה בגין שלא העמיד מועמד מולו בבחירות לנשיאות ב-1978.
נשיא פופולארי ואהוב, בציבור וגם בהנהגה
נבון החליט לא להתמודד על כהונה נוספת בשנת 1983 למרות האהדה הגדולה אליו בציבור, מכוון שהוא החליט לחזור אל החיים הפוליטיים - הנשיא הישראלי הראשון שעשה כן. הוא מונה לתפקיד שר החינוך בממשלות האחדות מטעם מפלגת העבודה, תפקיד בו החזיק במשך שש שנים רצופות; נבון נחשב עד היום לאחד משרי החינוך הבולטים בישראל ובתקופת כהונתו נחשב כ"מר חינוך". לקראת בחירות 1992 פרש נבון מהחיים הציבוריים.
עקרונותיו של נבון לא התקהו עם השנים. באוגוסט 2012 הנשיא לשעבר יצא להגנתו של הנשיא הנוכחי שמעון פרס כשזה התנגד לתקיפה ישראלית אפשרית באירן. אז כתב נבון כי יש רגעים בהם הנשיא צריך לומר את אשר על ליבו - כפי שהוא עשה בעת כהונתו כנשיא המדינה. לקראת הבחירות לנשיאות בקיץ 2014 הביע הנשיא לשעבר התנגדות נחרצת לביטול מוסד הנשיאות וכינה את היוזמה "טיפשית".
יצחק נבון ייזכר בראש ובראשונה כאדם עם אישיות חמה ואוהבת, כאיש חינוך וכאדם דעתן שלא פחד לעמוד על שלו גם כשהיה במיעוט. נבון, נצר למשפחה של רבנים ספרדים שגרה בישראל מאות שנים, נחשב הפנים של יהדות ספרד בישראל, ובין השאר כתב את המחזה המצליח "בוסתן ספרדי". הוא היה חבר נאמן בתנועת העבודה עד ליומו האחרון, ואף הוצב במקום ה-120 ברשימת המפלגה בבחירות האחרונות.