20 שנה עברו מאז נרצח ראש הממשלה יצחק רבין, ומפעל ההנצחה לזכרו מתעצם ואף חוצה גבולות. במהלך השנים שחלפו נקראו על שמו עשרות רחובות בישראל ובעולם, נכתבו עשרות ספרים ואתרים רבים אף שינו את שמותיהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

37 רחובות בישראל, כך לפי נתוני מאגר המידע חברת 'מפה' - GISrael, נקראו על שמו של יצחק רבין ז"ל מאז נובמבר 1995. על שמו של ראש הממשלה הראשון בן גוריון, לשם השוואה, נקראו 54 רחובות. ואת השם "חיים ויצמן" תמצאו על 49 שלטי רחוב ברחבי הארץ.

עצרת בכיכר רבין, ארכיון (צילום: רויטרס)
הכיכר ששינתה את שמה. כיכר רבין | צילום: רויטרס

על שמו של רבין נקראו גם 12 כיכרות, שני גשרים, מעבר גבול אחד וארבעה פארקים בחו"ל. ההנצחה באה לידי ביטוי גם במערכת החינוך: 37 בתי ספר ומרכזי חינוך בישראל נקראו על שמו, מתוכם תשעה תיכונים. מעבר לים יש עוד שני בתי ספר בשם 'רבין'.

על פי נתוני רשות האוכלוסין מאז 1995 נקראו שישה ישראלים בשם "רבין". לשלושה ניתן השם "רבין" כשם שני. מאז הרצח נכתבו על ראש הממשלה המנוח 193 ספרים ב-13 שפות שונות, בהן יפנית, שוודית, רומנית ופולנית. 16 ספרים נכתבו על רבין כמוביל השלום. לדברי נחום זיטר, מנהל מחלקת הייעוץ בספרייה הלאומית, התחום הבולט ביותר הוא ספרי זיכרון ומורשת.

רחוב יצחק רבין בניו יורק (צילום: שני לי)
רחוב יצחק רבין בניו יורק | צילום: שני לי

"הרקע האידאולוגי של הרוצח הוליד שני ז'אנרים של ספרים הקושרים אותו לציבור הדתי ולימין הפוליטי. האחד, ספרים אפולוגטיים מתוך הציבור הדתי והימני, המגנים את הרצח בסלידה עמוקה ומביעים שיתוף עם יתר החברה הישראלית המספידה את ראש הממשלה. ספרים אלו יצאו בעיקר בשנים 1995-1997. לאחר מכן, אנו מוצאים מחקרים גוברים והולכים על הרצח והשפעותיו על שסע חברתי, על הימין הקיצוני, ועל אלימות פוליטית בכלל", מוסיף זיטר.